BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEzbere dayalı işleri yapay zekâ yapacak----

Ezbere dayalı işleri yapay zekâ yapacak

Ezbere dayalı işleri yapay zekâ yapacak
07 Haziran 2023 - 17:55 www.finansingundemi.com

Yapay zekânın geleceğin iş dünyasını değiştireceğine kesin gözüyle bakılıyor. Harvard Profesörü Joseph Fuller iş tanımında yaratıcılık olmayan beyaz yaka mesleklerinin sonunun gelmekte olabiliceği konusunda uyardı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zekâ muhtemelen mesleğinizi çalmayacak. Ancak bu özellikle bir mesleği yapanlar için geçerli değil. Harvard İşletme Okulu Profesörü Joseph Fuller beyaz yaka mesleklerinin çoğunluğunun büyük ihtimalle yok olmayacağını ancak az sayıda birkaç mesleğin “ciddi oranda küçüleceğini” söyledi.

Harvard öncesinde otuz yıl boyunca kurumsal stratejiler ve rekabetçilik alanında çalışan ve Deloitte tarafından satın alınan bir danışmanlık şirketine başkanlık yapan Joseph Fuller Harvard’da İşin Geleceğini Yönetme inisiyatifine eş başkanlık yapıyor. Organizasyon değişen küresel ürün ve işgücü piyasalarındaki düzenlemeleri ve gig ekonomisini araştırıyor.

Fuller Fortune’daki demecinde, “20 sayfalık özetler oluşturmak için koca işetme kitaplarını okumakla görevli bir meslekte olmak istemezdim. Zira yapay zekâ özetleme konusunda gerçekten çok iyi” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre özellikle OpenAI’ın yapay zekâ sohbet uygulaması ChatGPT’nin yükselişinin ardından yapay zekâ birçok sektörde ve öğrenciler arasında gerçek bir güç merkezi haline geldi. Üstelik bazı konucular yapay zekânın gerçek hayattan bile daha hızlı çalıştığını söylüyor. Google’ın oluşturduğu yapay zekâ uygulaması DeepMind ise insan vücudundaki hemen hemen her protein yapısını tahmin edebiliyor.

İş dünyasına geri dönüldüğünde şirketlerin iş yapma biçimlerinin yapay zekânın yükselişiyle birlikte temel bir değişim sürecine girdiği görülüyor. Fuller gelecekte, “İnsanların bugün yaptıkları işlerin önemli bir kısmının ortadan kalkacağını” öngörüyor. Ancak maddi iş miktarının aynı kalacağını da sözlerine ekliyor.

Yapay zekânın çok boyutlu hale gelmesiyle yakında süreçlerin yürütülmesi için resimler, sesli veya alfasayısal verilerden yararlanabilen ChatGPT güncellemelerinin gelebileceğini söyledi. Harvard profesörüne göre otomatikleşmesi kolay olan görevleri yapanların meslekleri zora girebilir. Ancak bu tablo çalışanları şaşırtacak bir durum değil. 2023 tarihli Harris anketine göre ChatGPT’ye aşina olanların %40’ı mesleklerinin tamamen yapay zekâya devredileceğinden endişelendiklerini belirtiyor.

Yine de OpenAI’ın en büyük yatırımcısı Microsoft’un CEO’su Satya Nadella gibi birçok uzman yapay zekânın insan marifetine ve yaratıcılığına bir tehdit oluşturmadığı konusunda ısrar ediyor. Nadella, doğru bir şekilde uygulandığı takdirde yapay zekânın meslekleri tehdit etmediğini, sadece "angarya" işleri ortadan kaldırdığını söyledi.

Fuller da yapay zekânın insanları iyi ya da kötü daha üretken hale getirmede çok etkili olduğunu kabul ediyor.

Ezberleyenler dışarıda, yaratıcı olanlar içeride

Fuller yapay zekânın son vereceği mesleklere örnek gösterirken, standart başvuruları yazmakla sorumlu rutin sözleşme avukatlarının ilk yok olan meslekler arasına gireceğini tahmin ediyor. Benzeri bir şekilde ezbere dayalı aynı görevleri yerine getiren çalışanlar kısa sürede işlerinden olabilir.

Harvard profesörü, “Çalışma saatlerinin %90’ını ortadan kaldırabilecek açık kaynaklı veriler olacak” diyor.

Fuller birkaç yeni hayali meslek fikrine de dikkat çekti. Harvard profesörü, “Beyaz yaka mesleklerinin gelecekte çok daha az sıkıcı, çok daha az rutin olacağı görünüyor. Bununla birlikte maliyet ve çeyrek raporlarını doldurma için de çok daha az vakit harcayacaklar” ifadelerine yer verdi. Fuller’a göre işletme zekâ sistemleri sıkıcı olan birçok işi kendi başına yapabilecek.


Peki insanlara ne kalıyor? Değerlendirme, motivasyon, iş birliği ve AI’ın yapabileceğinden daha sonrasını gösteren bir vizyon belirlemek. Neyse ki birçok patronunun çalışanlarından en çok istediği ve ihtiyaç duyduğu şey de tam olarak bu. Dünya Ekonomik Forumu 2023 Geleceğin Meslekleri raporunda işverenler çalışanlarından istedikleri en önemli özelliklerin yaratıcı düşünme, analitik düşünme, merak ve hayat boyu öğrenme ve dayanıklılık/esneklik/beceriklilik olduğu belirtildi.

Fuller, “Bu bana işin eğlenceli kısmı gibi geliyor. Bunu otomatikleştirmek de çok daha zordur” dedi.

Sam Altman, OpenAI ve ChatGPT’yi kontrolünde tutmak istiyor

 

Yapay zekâda asıl tehdit Çin

 

AB'den "yapay zeka metin ve görsellerini etiketleyin" çağrısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)