Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Haziran ayında Visa ve Mastercard, ABD'li düzenleyicilerin denetlemesine girmişti. Dünyanın en büyük iki ödeme sistemi Visa ve Mastercard'a işletmelerin ödediği işlem ücretleri mercek altına alınmıştı. İki şirket de dava karşılığında 30 milyar dolar ödemeyi kabul etse de davanın yargıcı bu teklifi kabul etmemişti. ABD yargısından bu iki şirkete daha yüksek bir cezanın çıkabiliceği konuşuluyor.
Amerika'da açılan soruşturmanın ardından bir haber de Avrupa Birliği'nden (AB) geldi. Visa ve Mastercard'ın ödeme sistemiyle ilgili AB tarafından bir soruşturma başlatıldı. AB'li yetkililer bu iki ödeme şirketiyle çalışan işletmelere anketler göndererek yanıt vermelerini istedi. Visa ve Mastercard, uzun süredir ödeme kartları pazarında baskın konumda. Bu durum, son yıllarda iki firma tarafından alınan “şema ücretleri” ve bu ücretlerin şeffaf olmaması nedeniyle şirketlerden gelen şikayetlere yol açtı.
Şirketlere ciro cezası kesilebilir
AB'li yetkililer soruşturma hakkında yorum yapmaktan kaçınarak, soruşturmanın devam ettiğini belirtti. Bu tür anketler, AB’nin bir antitröst davası açıp açmamaya karar vermesinde önemli rol oynayabiliyor ve başarılı olması durumunda, şirketlerin küresel cirolarının yüzde 10’una kadar para cezası kesilebiliyor.
Visa ve Mastercard neden mercek altında?
Soruşturma kapsamında perakendeci ve ödeme hizmeti sağlayıcılarına, Visa ve Mastercard ile şema, işlem ve inovasyon ücretlerini müzakere edebilip edemedikleri ve bu görüşmelerin belirli ürünlerin kabulü ile şartlanıp şartlanmadığı soruldu.
İşlem ücretleri, kart ödeme sistemi operatörleri gibi kurumlar tarafından ödeme hizmeti sağlayıcılarına, kart ödemelerinin yetkilendirilmesi, temizlenmesi ve sonlandırılması gibi işlemler için alınan ücretleri ifade ediyor.
AB düzenleyicileri ayrıca, Visa ve Mastercard tarafından uygulanan davranış veya uyum ücretlerinin seviyesinin, işletmeler ve ödeme sağlayıcılarına bildirilip bildirilmediğini ve bunların gerekçelerinin açıklanıp açıklanmadığını öğrenmek istiyor.
1,5 milyar dolarlık maliyet
Üyeleri arasında Amazon, Carrefour, H&M, IKEA, Metro ve REWE Group’un da yer aldığı bir lobi grubu olan EuroCommerce, 2015 tarihli Değişim Ücretleri Düzenlemesi ile sağlanan kart ücretlerindeki indirimin şema ücretlerindeki artışlar ve yeni şema ücretleri nedeniyle neredeyse tamamen ortadan kalktığını belirtti. Grup, "2022’de bu durumun AB ekonomisine yılda yaklaşık 1,5 milyar euroya mal olduğunu tahmin ettik" ifadesini kullanarak, 800’den fazla şema ücreti ile işletmelerin bu ücretlerin değerini veya maliyet temelini anlamakta zorluk çektiğini ekledi.
Mastercard'da Türkiye’den üst düzey atama
Visa ve Mastercard'a 30 milyar dolarlık darbe!
Visa ve Mastercard, ATM ücreti davasında uzlaşmak için 197,5 milyon dolar ödeyecek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.