Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), son yıllarda yüksek döviz kira getirisi, yapılan yatırımların 8-12 yıl gibi kısa sürelerde geri dönmesi, düşük suç oranı ve yılın 300 günü güneşli havasıyla yatırımcıların gözdesi haline geldi. Dünyanın dört bir yanından gelen yoğun yatırımcı ilgisi, KKTC yasalarında bazı değişiklikleri zorunlu hale getirdi. Maximum Proje Investment Yatırım Şirketi Direktörü Ebru Yavuz, yatırımcıları bu yeni yasal düzenlemeler konusunda bilgilendirdi ve dikkat edilmesi gereken önemli noktalara dikkat çekti.
YASAL DÜZENLEMELER: TAPU KAYIT ZORUNLULUĞU GELDİ
Ebru Yavuz, KKTC’de konut satın alan yabancı yatırımcıların yasal düzenlemelere dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. 20 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe giren “Sözleşmeler Değişiklik Yasası” ile birlikte yabancıların kayıtsız taşınmazlarını tapu dairelerine kaydettirme zorunluluğu getirildi. Bu yeni yasa çerçevesinde, yabancılar, yasal olarak sahip olabilecekleri taşınmaz sayısının üzerinde mülke sahiplerse, bu mülkleri iki yıl içerisinde satmak zorunda kalacaklar. Ayrıca, taşınmaz alımına dair sözleşmelerin altı ay içerisinde ilgili tapu dairesine bildirilmesi gerekiyor.
GEÇMİŞ DÖNEM ALIMLARI İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR
Daha önce KKTC’de mülk edinmiş yatırımcıların da bu yasal düzenlemeye uymaları gerektiğini belirten Yavuz, sözleşme ile alınan mülklerin tapu ve vergi dairelerine kaydedilmesinin zorunlu hale geldiğini vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını da kapsayan bu düzenlemeler, taşınmaz mal alımında sözleşmelerin, "Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) Yasası" kapsamında belirlenen kısıtlamalara tabi olduğunu belirtiyor. Yavuz, "Taraflardan en az birinin yabancı olduğu bu tür alımlarda, sözleşmelerin 75 iş günü içinde tapuya kaydedilmemesi halinde geçersiz sayılacağını" hatırlattı.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLARI İÇİN YENİ DÜZENLEMELER
Yavuz’un altını çizdiği bir diğer önemli konu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yasal olarak KKTC’de 3 konut satın alma hakkına sahip olmaları. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, satış sözleşmesiyle dahi almış olsalar, taşınmazlarına ait tapu ve vergi kayıtlarını düzenlemeleri gerektiğini belirten Yavuz, toplam %6 tapu harcının %50'sini ilgili tapu ve vergi dairelerine ödemek zorunda olduklarını ifade etti.
Yavuz, yeni yasaların yatırımcılar için hem fırsatlar sunduğunu hem de dikkatli olunmazsa ciddi sorunlar doğurabileceğini söyledi.
Kıbrıs gazileri ve Türk komandoları KKTC'de buluştu!
KGK-KKTC Medya Buluşması, Kıbrıs ve Türkiye’de gündem oldu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.