Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Wall Street’in finans devlerinden Goldman Sachs pazartesi günü açıkladığı çarpıcı ilk çeyrek bilançosuyla analistleri şaşırttı. Wall Street devinin kârı, yatırım bankacılığı ücretlerindeki %32'lik artışla desteklenerek bir yıl öncesine göre %28 arttı.
Bilanço açıklaması sonrası şirketin analistlerle düzenlediği konferans görüşmesinde CEO David Solomon, Goldman'ın işindeki büyüme hakkında açıklamalarda bulundu. Solomon’un yorumları yapay zeka boğaları tarafından da memnuniyetle karşılandı.
Ünlü CEO yeni teknolojilerin işlerini, istihdam piyasasını veya mevzuatları nasıl ve ne zaman etkileyeceği tartışmak için müşterileriyle birlikte çalıştığını açıkladı. Solomon ayrıca, uzun vadede, yapay zeka ile ilgili yeniden yapılanmalar ve altyapı projeleri için önemli bir talep olacağına ve dolayısıyla Goldman'ın işletmesi için bir destek rüzgar olacak finansman sağlayacağına inandığını söyledi.
Fortune’un haberine göre Solomon açıklamasında, “İnsanlar işletmelerini yeniden konumlandırırken müşterilerimiz ve bizim için çok yapıcı bir fırsat alanları doğduğunu düşünüyorum. Samimi bir şekilde benzeri görülmemiş bir ölçek seviyesinden bahsediyoruz. Bana kalırsa bu fırsat çeyrekten çeyreğe bir konu değil. Önümüzdeki beş ila 10 yılla alakalı. Bu konuya fazlasıyla odaklandık ve çok ilişkiliyiz” ifadelerine yer verdi.
Hükümetlerin de geniş kapsamlı olarak gelişmelere dahil olduğuna ve altyapıyı kendi bölgelerinde geliştirmek için muazzam yatırımlar yaptığına dikkat çeken Solomon yapay zekanın yükselişinin sadece şirketlerle alakalı olmadığını da belirtti.
Haberde Jennison Associates’in teknoloji varlıkları portföy yöneticisi olan Erika Klauer’in yorumlarına da yer verildi. Zira Klauer yapay zeka alanındaki hükümet harcamalarının gelecek yıllarda söz konusu teknolojiyle ilgili olan hisseleri gelecek yıllarda destekleyecek potansiyele sahip olduğunu belirtiyor.
Klauer geçtiğimiz ay verdiği röportajında, “Ulus devletler kendi dillerinde, kendi arşivleriyle, kendi kültürel nüanslarıyla eğittikleri ChatGPT’nin kendi versiyonlarına sahip olmak isteyecektir. Bu aynı zamanda hükümetlerin kendi yapay zeka girişimlerini araması anlamına geliyor ve bu olağanüstü bir fırsat” ifadelerine yer vermişti.
Yapay zeka içindeki fırsatların çok büyük olması ve fazlasıyla konuşuluyor olması analistlerin endişelerini de beraberinde getirdi. Goldman konferansında CEO Solomon’dan 90’ların sonu ve 2000’lerin başındaki dot-com dönemiyle bugün arasında karşılaştırma yapılması istendi.
Solomon ise bu karşılaştırma hakkında yorum yapmayı reddetse de şu ana kadar büyük teknoloji devlerinin yapay zeka devrimine hakim olduğunu da hatırlattı. CEO, “Büyük platformların bu teknolojilerin ölçeklendirilmesi konusunda büyük rekabet avantajına sahip olması sayesinde, hisse senedi piyasa değerinde büyük bir artış görüyoruz” açıklamasında bulundu.
CEO ayrıca diğer büyük şirketlerin yaptığı gibi Goldman’ın da yapay zeka kullanımını şirket içerisinde genişlettiklerini söyledi. Solomon şirkette yapay zeka sayesinde üretkenlik ve verimlilik artışı için “muazzam fırsatlar” öngörüyor. Ancak CEO “gelişmekte olan her teknolojide olduğu üzere” yapay zekada da temkinli bir yaklaşım ve risk yönetimi konusunda güçlü bir bakış açısının önemli olduğunu da vurguladı.
Yapay zekayı kullanmanın riskleri, pazartesi günü Charles Schwab'ın konferansı sırasında analistlerin sorularını yanıtlayan CEO Walter Bettinger II'nin de aklındaydı. CEO yapay zekanın ekonomi, müşteriler ve işletme için büyük bir fırsat doğurduğuna inanıyor, ancak yapay zekanın “halüsinasyon görme” eğilimi gibi dikkate alınması gereken ciddi risklerinin de var olduğunu hatırlatıyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre yapay zeka halüsinasyonu tabiri AI programının gerçek olmayan bir olguyu doğru olarak kabul etmesi sorununu işaret ediyor. Söz konusu hata programın ciddi hatalar yapabilme potansiyelini de beraberinde getiriyor.
Bettinger’a göre şirketlerin, özellikle de finans şirketlerinin yapay zekayı “doğal önyargılar olmadan” kullanmasından önce mevzuat kurumlarının yerine getirmesi gereken birçok görev var.
Charles Schwab CEO’su, “Üretken yapay zeka gibi bir şeye geçtiğinizde, bu teknolojinin olgunlaşmasını izlemenin biraz zaman alacağını düşünüyorum. Bu görüşümün bir kesimin üzerine konuştuğunu duyduğumuz heyecanla eşleşmeyeceğinin farkındayım. Ancak teknolojinin olgunlaşması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Goldman Sachs'ın ilk çeyrek bilançosu belli oldu
Goldman, Fed faiz tahminini revize etti
Morgan Stanley'nin kârı yükseldi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.