BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinYer: Bitlis... 172 metrelik Urartu iskelesi gün yüzüne çıktı!----

Yer: Bitlis... 172 metrelik Urartu iskelesi gün yüzüne çıktı!

Yer: Bitlis... 172 metrelik Urartu iskelesi gün yüzüne çıktı!
26 Kasım 2024 - 16:53 www.finansingundemi.com

Bitlis'deki Arin Gölü’nde su seviyesinin düşmesiyle tarih yeniden yüzünü gösterdi. Göl kıyısında yaşanan çekilme sonucu, Urartu dönemine ait olduğu düşünülen 172 metre uzunluğunda bir iskele duvarı ve yapı kalıntıları ortaya çıktı.


Süphan Dağı eteklerinde yer alan ve 13 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Arin Gölü, sıcaklık artışı, kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle hızla su kaybediyor. Göçmen kuşlar için önemli bir yaşam alanı olan göl, çekilmeyle birlikte yüzlerce yıllık yapıları gözler önüne serdi. Daha önce su altında kalan ve Urartu döneminde yapıldığı tahmin edilen bu yapılar, tarih ve arkeoloji dünyasında büyük bir heyecan yarattı.

ARKEOLOJİK İNCELEMELER BAŞLADI

Bitlis Eren Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Buğrul ve ekibi, ortaya çıkan iskele ve yapı kalıntılarında incelemeler yaptı. İlk bulgulara göre, duvarın yapımında kalker grubuna ait doğal taşlar ve moloz taşlar kullanılmış. Duvarın sıralarının neredeyse hiç bozulmamış olması dikkat çekti.

Doç. Dr. Buğrul, "Bu yapıların, Van Gölü çevresindeki diğer Urartu iskeleleriyle bağlantılı olabileceğini düşünüyoruz. Su seviyesi analizleri ve taşların kimyasal incelemeleri, bu bağlantıyı açıklığa kavuşturabilir" dedi.

VAN VE ARİN GÖLLERİ BAĞLANTILI OLABİLİR Mİ?

Arin Gölü’nün Van Gölü’ne yaklaşık 1150 metre mesafede bulunduğunu hatırlatan uzmanlar, iki gölün Urartu döneminde birleşik bir su kütlesi oluşturmuş olabileceğini değerlendiriyor. Bu durum, göl çevresindeki taşımacılık ve ticaret ağının o dönem ne kadar gelişmiş olduğunu gösteriyor.

Buğrul, "Urartular’ın taşımacılık ve ulaşımda göllerden yoğun bir şekilde faydalandığı biliniyor. Bu iskele, o dönemde ticaret ve ulaşım için önemli bir nokta olmuş olabilir" dedi.

MÜSİLAJ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TEHDİT EDİYOR

Arin Gölü’nün bu tarihi yapıları gün yüzüne çıkarmasının arkasında yatan sebep, ne yazık ki olumlu bir gelişme değil. İklim değişikliği, kuraklık ve bilinçsiz tarım sulama yöntemleri gölün hızla küçülmesine neden oluyor. Uzmanlar, tarihi eserlerin korunması ve bölgenin ekolojik dengesinin yeniden sağlanması için acil önlemler alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Arkeologlar ve tarihçiler, bölgede daha kapsamlı araştırmalar yapmayı planlarken, Arin Gölü’nün gizemli tarihini tam anlamıyla gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar devam ediyor.

Mars'ta yeni keşif: Gizemli yapılar bulundu!Mars'ta yeni keşif: Gizemli yapılar bulundu!

 

Arkeologlardan tarihi keşif: 16 bin yıllık insan iskeleti bulunduArkeologlardan tarihi keşif: 16 bin yıllık insan iskeleti bulundu

 

2024'te 45 tarihi eserin iadesi sağlandı2024'te 45 tarihi eserin iadesi sağlandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)