Hayal kırıklığı yaratmayan hisseler
'Hisse seçimi nasıl yapılmalı?" sorusuna analistler, temettü ödeyen şirketleri adres olarak gösteriyor
Temettüde hayal kırıklığı yaratmayan 23 hisse var
Bu dalgalı dönemde, borsa yatırımcıları uzmanlara en çok Hisse seçimini nasıl yapmalı? diye soruyor. Analistlerin gösterdiği adresi ise genellikle, temettü verimi olan ve temettü ödemeyi sürekli hale getirmiş şirketler oluyor. Bu yıl açıklanan bilançolar çerçevesinde yatırımcısını temettü verimi açısından hayal kırıklığına uğratmayan şirketlere baktığımızda 23 şirketin öne çıktığı görülüyor. Yatırım uzmanlarının bu hisseler için önümüzdeki dönem için de olumlu beklentiler içinde olduğunu hatırlatalım.
Gözde Yeniova / Ekonomist
Global piyasalardaki büyük düşünün İMKByi de olumsuz etkilemesinin ardından piyasalar geçen hafta tekrar bir toparlanma yaşadı. Ancak Avrupa ülkeleri her ne kadar önlemler alındığı yönünde açıklamalar yapsa da bu konudaki endişeler devam ettiği için endeks yine dalgalı seyrini devam ettiriyor. Dolayısıyla yatırımcıların hisse seçiminde dikkatli olması gerektiği bir dönemden geçiliyor.
Hisse seçimi noktasında öneriler son haftalarda olduğu gibi yine defansif hisseler odaklı. Bunun haricinde alım yapılabilecek konu başlığı olarak temettü verimliliği yüksek olan şirketler ön plana çıkıyor. 2009 yılı karlarını açıklayan şirketler bu yılın karlarından yatırımcılarına ne kadar temettü ödeyeceği noktasında da açıklamalarını yaptılar. Şimdi yatırımcılar tarafından temettü ödemeleri yakından takip ediliyor. Biz de bu dönemde küçük yatırımcının temettü beklentilerini hayal kırıklığına uğratmayan şirketleri araştırdık.
Temmettü verimi önemli
Takas saklama oranı çerçevesinde yaptığımız temettü ödeme payına göre listede öne çıkan 23 hisse bulunuyor. Listedeki şirketlere baktığımızda en fazla temettü ödeyen şirketler arasında Tüpraş ilk sırada. Onu Turkcell ve Türk Telekom gibi telekom şirketleri izliyor. Daha sonra banka ve holding hisselerinin ağırlıkta olduğu görülüyor.
Bankalar arasında Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası gibi bankalar öne çıkarken, Koç Holding ve BİM de üst sıralarda yer bulmalarıyla dikkat çekiyor. Analistler, piyasaların dalgalı olduğu dönemlerde temettü veriminin ön plana çıkabildiğini ve özellikle temettü oranını yüksek açıklayan şirketlerin dalgalanmalardan daha az etkilendiğini söylüyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde yine bu hisseler seçimlerde tercih edilebilir. Ancak analistler sadece temettü verimliliğinin kıstas alınmaması ve şirketin yapısını, piyasalardaki faktörlerin de yakından takip edilmesi konusunda uyarıyor.
60.000 hala hedefâ¦
Endekste 56.750 önceki stop-loss seviyesini ve orta vadedeki 60.000 hedeflerini koruduklarını söyleyen Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Baki Atılal, yatırımcıların stop-loss seviyelerini kesinlikle çalıştırmaları gerektiğine dikkat çekiyor. Mehmet Baki Atılala göre ise stop-lossun çalıştırılması gereken dönemlerde hisse yatırımcıları için temettü potansiyeli yüksek ve temettü dağıtımını süreklilik haline getirmiş şirketleri tercih etmek öncelikli hedeflerin başında geliyor.
Dolayısıyla Mehmet Baki Atılal, satış baskısının ve kırılganlığın arttığı dönemlerde yatırımcıların, hisselerinde geri çekilme yaşansa bile en azından elde ettikleri temettüyü kasalarına koyacaklarından, göreceli olarak kendini korumaya almış olduğunu savunuyor.
Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Tuğba Saygın da temettü verimi yüksek şirketlerin piyasa dalgalanmalarına karşın koruyucu kalkan olarak görülebileceğinde hemfikir. Tuğba Saygın, Bunu hisse senedi getiri tahminlerinde bir değişken olarak göz önünde bulundurursak, piyasanın sert düşüşünde eğer şirketin temettü dağıtımı istikrarlı ve temettü verimi yüksek ise, yatırımcının zararını önemli oranda azaltabilir diyor.
Hangi hisseler öne çıkıyor?
Temettü oranını yüksek açıklayan şirketlerin dalgalanmalardan daha az etkilendiğini söyleyen İnfo Yatırım Portföy Yöneticisi Şenol Korkmaz da, piyasalardaki dengelerin henüz oturmadığı da göz önüne alındığında Tüpraş, Turkcell, Türk Telekom, Sabancı Holding ve Pınar Sütün önümüzdeki dönemde yatırım yapılabilir şirketler arasında olduğunu ifade ediyor.
Hisse seçiminde tek başına temettüyü kıstas almadıklarını kaydeden Mehmet Baki Atılal ise Ama listedeki hisselerden hem beklentilerimizin yüksek olduğu, hem de temettü verimliği yüksek olan; Tüpraş, Akbank, Garanti, Halkbank, Koç Holding, Aygaz, Mardin, Arçelik, en beğendiğimiz şirketler diyor. Mehmet Baki Atılal, ayrıca şirketler için yaptıkları değerlendirmede 2010 kar tahminlerinde yine bu hisselerin ön plana çıktığını söylüyor.
2009 yılında genel karlılıkların düştüğü bir dönem olsa da bazı şirketlerin temettü dağıtımında istikrarı koruyup nakit kar payı dağıttığına dikkat çeken Tuğba Saygın ise 2010 yılında da bu istikrarın devam edip, Tüpraş, Türk Telekom, Turkcell, Aygaz, Adana Çimento, Mardin Çimento gibi temettü verimi yüksek şirketler için görüşümüz olumludur diyor.
Listede bankacılık sektörü temettü verimi açısından ön plana çıkıyor. Ancak Şenol Korkmaz, önümüzdeki yıl bankacılık sektörünün karlılık düzeyinin geçtiğimiz yıllar kadar olmayabileceğine dikkat çekerek, Enflasyonun artması ve yıl sonuna doğru iç ve dış piyasalarda faiz artırımlarının gündeme gelecek olması bankacılık sektöründeki temettü verimliliğini olumsuz etkileyebilir şeklinde uyarıda bulunuyor.
Hisse temettü verimlilik trendine sahip olmalı
Tuğba Saygın/Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı
Şirketin temettü veriminin gibi bazı değişkenlerin piyasa yapısına göre önemli farklılık gösterebileceğini göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin, gelişmiş piyasalarda temettü verim oranları yüksektir. Yatırımcı, hissenin potansiyel getiri analizini yaparken bu değişkene daha çok ağırlık verebilirken, ülkemizde dağıtılan temettü tutarlarının düşük olması nedeniyle hisse senedinin getiri potansiyelini tahmin etmek için sadece temettü verimine bakmak yeterli olmayabilir.
Türkiyede faiz ve enflasyon oranı gelişmiş piyasalardaki düşük seviyelere yaklaştıkça, şirketlerin temettü verim oranının önemi daha da artacaktır. Böylece temettü verimi, yatırımcıların analizlerindeki önem ağırlığı artacaktır. Temettü verimine göre hisse senedi analizi yapılacak olursa, bunun için sadece 1 yıl değil, şirketin son yıllardaki bütün temettü dağıtım ve temettü verimlilik oranlarını göz önünde bulundurulmalı. Hissenin temettü dağıtımındaki istikrarının yanı sıra yükselen bir temettü verimlilik trendine sahip olmalıdır.