BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
AKBNK 67,95 -2,51 353.340.000.000,00
ALBRK 8,13 -0,97 20.325.000.000,00
GARAN 136,40 -0,73 572.880.000.000,00
HALKB 26,20 -2,09 188.241.184.700,40
ICBCT 16,30 4,02 14.018.000.000,00
ISCTR 13,81 -2,13 345.249.585.700,00
SKBNK 6,85 -1,15 17.125.000.000,00
TSKB 12,90 -2,05 36.120.000.000,00
VAKBN 27,34 -1,09 271.101.294.438,82
YKBNK 31,88 -0,62 269.291.994.933,92

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDövizi satan tahvile koştu ----

Dövizi satan tahvile koştu

Dövizi satan tahvile koştu
09 Şubat 2011 - 15:01 www.finansingundemi.com

Şimdilik yatırım uzmanlarının döviz ve faiz arasındaki tercihi faizden yana görünüyor

Şimdilik yatırım uzmanlarının döviz ve faiz arasındaki tercihi faizden yana görünüyor. Geçen hafta Hazine’nin yaptığı gösterge tahvil ihracına gelen yüksek talep, yüzde 8.2 olan faizi bile yüzde 8.1’e indirdi. Yatırım uzmanları
Döviz kurları uzun bir aradan sonra yeniden 1.60 sınırına dayanınca kuşkusuz elinde birkaç yıl öncenin 1.65-1.70 maliyetine dayanan döviz bulunan mutsuz döviz yatırımcıları şöyle bir silkinmişlerdir her halde.
Çünkü merkez Bankası’nın sıkılaştırma politikaları ile birlikte Türkiye’den yoğun bir sıcak para çıkışı beklentisiyle doların hızla 2 TL’ye çıkacağı senaryoları yeniden raflardan indirilmeye başlandı.
Fakat öyle görünüyor ki bu beklenti ve umutlar çabuk söndü. Üstüne üstlük Orta Doğu kaynarken ve petrolde yeniden 150 dolarlar konuşulmaya başlanmışken. Çünkü geçen hafta boyunca dolar bir türlü 1.60’ın üstünü göremedi.
Sürprize açık piyasa
Yine de paranın yönü, sürprize açık. çünkü öyle bir dönemden geçiyoruz. Yani siyasi gerilim var, ekonomik gerilim var, seçim var ve dahası faiz, kimi likidite sahipleri için ‘tatmin edici’ olmaktan uzak.
Eskiden döviz kurları böylesine puslu havaları pek bir severdi. Bugün ise sanki kendisi de korkuyor bu sisli ve puslu havadan. Ancak piyasadaki ve yatırımcıların “Ya yükselirse” endişeleri de var. Görüştüğümüz yatırım uzmanları açısından döviz, son iki ay içinde sürpriz bir çıkış yapmış olsa da güçlü bir yatırım enstrümanı olmaktan hala uzak. En basitinden MB’nin faiz ve zorunlu karşılıklara yönelik kararlarının etkisiyle, sepet bazında kurun diğer para birimlerine karşı olumsuz performansını sürdürdüğü görülüyor. Öte yandan önceki hafta yaşanan faizdeki sert yükseliş, piyasadaki bozulmayı yansıtan diğer bir unsur.
Güçlü ve sakin bir liman
Faiz ise hala paranın en güçlü ve sakin limanı olma özelliğini sürdürüyor. Üstelik bileşik faizde yükselişin görece sonuna gelinmiş olma olasılığına karşın uzmanlar bunun altını çiziyor. Bir bankanın Hazine yetkilisi, yükselişin sebeplerini şöyle açıklıyor: “MB’nin enflasyon beklentisini yukarı çekmesi (yüzde 5.9), faiz indirimim olmayacağının beklenmesi piyasalara kâr realizasyonu getirdi. Bunun üzerindeki faizler zararlı olur. Yüzde 8.25-8.50’lerin üzerine çıkması halinde başka unsurlar fiyatlanıyor demektir. Tahvil faizlerinin yükselmesiyle tahvil mevduata rakip oldu. Dolayısıyla paranın orta ölçekli bankalarda mevduatta faizin artmasına neden oluyor”

MB’nın kararlarının yanı sıra kurdaki yükselişte, parite de kuşkusuz önemli bir etken. Görüştüğümüz uzmanlardan İş Yatırım Pazarlama Müdürü Can Pamir önümüzdeki bir ayda kurun 1.60-1.65 aralığında hareket etmesinin beklendiğini ifade ederken, Euro/dolar paritesinin 1.25’e gitmesi durumunda 1.70’in de görülebileceği uyarısında bulunuyor. 1.63 seviyesinin kritik bir seviye olduğu, öte yandan 1.6170 ve 1.63’ün ana dirençler olabileceği yorumları da mevcut. Pamir ise, ilk harekette dövizden TL’ye bir dönüş olduğunu, ancak hareketin hızlanmasıyla yatırımcılarda bir yavaşlama olduğunu şöyle anlatıyor:
“1.55’lerdeyken biraz döviz satışı vardı ama 1.62’ye doğru hareket olunca biraz duruldu. Şu aşamada ciddi bir döviz alımı görünmüyor. Döviz alım değil, satım fırsatı olarak kullanılacak gibi görünüyor”
Hazine ihalesine ilgi

TEB Döviz Yöneticisi Levent Güven de paritenin belirleyiciliğini hatırlatarak, dolar/TL’de 1.6190 ile 1.63’ü belirgin seviyeler olarak belirliyor. Güven, parite etkisi çıkarılarak sepet bazında bakıldığında da TL’nin değer kaybının çok değer olduğunu ifade ederek, bir miktar düzeltme yapılmasının beklenebileceğine ve 1.9240 ve 1.95 seviyelerine işaret ediyor.
Özellikle son faiz indirimiyle hızlı tırmanışa geçen faizi cazip bulan yatırımcıların etkisiyle hafta ortasında gerçekleşen Hazine ihalesine ilgi yüksek oldu. Yatırımcılar kurlardaki yükselişi fırsat bilip elindeki dövizi satarak faize yöneldiğini hatırlatalım. Hazine’nin salı günü ihraç ettiği gösterge tahvilin faizinin, gelen talep ile yükseldiğini yüzde 8.2 seviyelerinden yüzde 8.1’e indiğini anımsatalım.
Paritede dalgalı seyir
Euro/dolar paritesinde ise alıcı yoğunluklu seyrin sürmesi bekleniyor. Son dönemde 1.3840 seviyelerinde hareket eden paritede beklenen senaryo için ilk durak 1.3880 seviyesi. Paritenin buradan yeniden alıcı bulduğu takdirde volatilitenin yükseldiği gözlenebilir. Volatilitenin artması yukarı yönelimleri destekleyecektir. Aksi takdirde ise Ortadoğu kaynaklı global siyasi risk fiyatlanacaktır. Paritede 1.3785 kritik seviyesinin kırılması halinde sırasıyla 1.3750 ve 1.3650 destekleri test edilebilir.
İş Bankası Başekonomisti İzlem Erdem
“Önümüzde dalgalı bir süreç var”

“Bu dönemde banka bonoları bono müşterisi için cazip bir seçenek. Yabancılar biraz daha uzun vadeli varlıkları tercih ediyor. Hazine’nin bundan sonraki ihraçlarına ilgi olabilir. MB’nin amacı da kısa vadeli parayı kontrol etmek, uzun vadeli bono almayın demiyor zaten. Paranın nereye gittiğini anlamak için ödemeler dengesi rakamlarına bakmak lazım. Türkiye’den yıl sonlarında, yıl başlarında bir miktar para çıkışı olur. Biraz daha verileri izlemek lazım net etkiyi görebilmek için. Mısır doğrudan tek başına petrol fiyatlarını etkileyecek bir ülke değil. Arz ve talepten kaynaklanmayan bu tür hareketler, bir süre dalgalanarak daha sonra yeniden düzene girecektir. Bu politik bir risk, öngörmek zor. Ama önümüzde dalgalı bir süreç olduğu söylenebilir.”

Seçim öncesinde yükseliş beklemeyin
Merkez Bankası’nın ekonomiyi soğutmak ve sıcak para girişini sınırlamak için indirdiği faiz ve dövizdeki yükselişi tetikleyen başlıca unsur. İç piyasada genel olarak beklentiler, seçim sonrasına kadar MB’nin döviz fiyatında büyük ölçüde artışa yol açacağı. Örneğin son dönemde 1.62’yi gören doları 1.65 seviyesinin üzerine çıkaracak ve sermaye girişini büyük ölçüde durdurarak ülkeden yüksek döviz kaçışına yol açacak faiz indirimi şaşırtıcı olur.
Dolar 1.62’ye doğru yöneldiğinde satışlar duruldu. Son dönemdeki gelişmelerin döviz alımından ziyade, kısa vadede satış fırsatı olarak kullanılması öneriliyor. Euro bölgesinin borçlu ülkelerinin mart ayındaki yüklü ödemeleri ile daha sıkı kurallara dayanacak yeni stres testleri, Euro’nun değer kaybına yol açabilir. Piyasanın seyrine ve veri akışına göre yatırımcılar esnek tutumunu korumalı.



TL’nin tahtı yine sağlam görünüyor
Birçok yatırım uzmanının “Bu dönemde kısa vade için likit kalmaya özen gösterilmeli” önerisi dikkat çekiyor. “Peki bu likiditeyi nerede kullanmalı” verilen yanıt tereddütsüz faiz oluyor. Zaten pratikte yaşanan da o Merkez Bankası’nın faiz indirimleri ve munzam karşılık artışı kararlarının etkisiyle borsadan çıkan sıcak para, faize yöneldi.
Özellikle son indirimle beklenmedik bir tırmanışa geçen faiz, parasını yönlendirecek enstrüman arayan yatırımcılar için cazibesini artırdı. Son Hazine ihalesinde yaşanan yoğun ilgi, elindeki dövizi satarak faize yönelen yatırımcılardan gelirken, gösterge tahvilin faizinde hafif bir gerileme yaşandı.
Yatırım uzmanları bu yoğun ilgi nedeniyle aizde önümüzdeki haftalarda bir miktar gerileme bekliyor. Gösterge faizde yabancıların gösterdiği ilgi nedeniyle hafif bir gevşeme yaşanırken, bu durum sürdüğü takdirde yatırımcılar yeniden fiyatları düşen borsaya yönelebilir. Kurlarda yaşanan yükseliş enflasyon endişelerini de beraberinde getirebilir. Bu da önümüzdeki dönemde faiz üzerinde belirleyici olabilir. Yüzde 8.50’nin üzerine çıkmamak kaydıyla, yüzde 8-7.68 bandındaki hareketin sürmesi bekleniyor. MB’nın yeni para politikasının sonuçları Şubat’ın ikinci yarısından sonra belirgin olarak görülecek. Ortadoğu’daki siyasi riskin gelişimine bağlı olarak dalgalı seyir sürecek.

Ekonomist

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
DM TV YAYINDA! ABONE OL!