Çin işi Yunan işi, piyasayı bozan 2 kişi
Brüksel zirvesine büyük umutlarla giden Yunanistan, başta Merkel olmak üzere ABden yeterli mali destek bulamadı . Krizin Avrupadaki artçı şoklarından korunmak isteyen Çin, kredi verme koşullarını sıkılaştırdı, piyasalar düşüşe geçti
Almanyanın başı çektiği Avrupa Birliği liderlerinin Yunanistana yardım konusunda yaptıkları somut olmayan destek açıklamaları, Euro Bölgesine olan güveni sarstı. AB liderleri, bu yıl içinde 300 milyar euroya ulaşması beklenen borç yükü altındaki Yunanistana Açık çek vermek yerine herkes evini düzere soksun açıklamasında bulundu.
AB liderleri, önceki gün yaptıkları toplantı sonrasında Euro bölgesinin tümünde finansal istikrarı korumak için gerektiğinde kararlı ve eşgüdümlü önlemler alacağız diyerek Yunanistan ve başka bir Akdeniz ülkesinin iflasına seyirci kalmayacaklarını ifade ettiler.
Buna karşılık ABnin Yunanistana verdiği yardım vaatleri muğlaklığını ve tutarsızlığını koruyor. Endişe ve güvensizliklere yol açan bu durumun nedeninin ABnin üyelerini mali disiplin kurallarına uyum sağlamaya zorunlu kılamaması olduğu değerlendirmesinde bulunan yatırımcılar, hastaya ilaç yetiştirmektense hastalığın nedeninin çözülmesi gerektiğini düşünüyor. Bu işleyiş bozukluğu giderilmedikçe Yunanistan gibi ülkelere mali yardım yapmanın, Euro bölgesindeki Almanya ve Fransa gibi zengin ülkelerden beklenebileceğine inanan çevreler, olası dayanışmanın birliğin zayıflaması tehlikesinin doğurabileceğine de işaret ediyorlar.
AB Komisyonunun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu eski üyesi Joaquin Almunia, birkaç gün önce verdiği bir röportajda, kendilerini daha önce defalarca kandıran Yunanistana güvenmediklerini itiraf etmişti.
Merkel ikna edemedi
Brüksel zirvesi sonrasında açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Euro bölgesinin istikrarındaki sorumlu olduklarını açıklamıştı. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Alman vergi verenlerin Yunanistana boş çek sunamayacaklarını söyleyerek, ülkenin AB kaynaklarıyla kullanılması seçeneğini devre dışı bıraktı. Liderlerin açıklamalarındaki belirsizlik, günlerdir sorunun çözümü üzerine konuşan Avrupa ülkelerinin somut plan üzerinde görüş birliğine varamadıklarını gösteriyor.
AB zirvesi sonrası Yunanistanı kurtarma planı konusunda yalnızca siyasi mesajlar verilmesi, gelecek hafta başında toplanacak olan AB ekonomi ve maliye bakanlarının somut kararlar alması yönündeki beklentileri de artırıyor.
Hasta adam AByi böldü
AB liderleri, Yunanistana yardım için bir dizi strateji üzerinde düşünüyorlar. Bunlar zengin ülkelerin vereceği kredi garantilerinden, bir Alman devlet bankasının Yunan devlet tahvilleri almasına kadar değişen önlemler. Fakat bu önlemlerin hiçbirinin nasıl ve ne zaman uygulanacağı ile ilgili bir kesinlik bulunmuyor. Piyasa analistleri ise bu durumun nedenini AB ülkeleri arasındaki görüş ayırılıkları kadar, Almanyada olduğu gibi ülkelerin kendi içindeki görüş birliği eksikliği olarak da görüyorlar. Yardımın detaylarının önümüzdeki hafta AB maliye bakanlarının yapacağı toplantıda kesinleşeceğini düşünenlerin yanı sıra, bunu fazla iyimser bir yaklaşım olacağını düşünen çevrelerin sayısı da az değil.
Liderlerin açıklamasına göre Avrupa Komisyonu Yunanistanı daha yakın incelemeye alarak Mart ayında ilk değerlendirme raporunu hazırlayacak.
Çin de kendini korumaya aldı
Avrupa, komşuyla dayanışmanın yollarını tartışırken, Çin Merkez Bankası zorunlu karşılık oranını dün 50 baz puan artırdı. Çabalara karşın ocak ayında büyük artış yaşandığının açıklanmasının ardından Çin Merkez Bankası, bu yıl ikinci kez zorunlu karşılıklarda artış kararını
açıkladı. 25 Şubattan itibaren uygulanacak karara göre, büyük bankaların zorunlu karşılık oranı 50 baz puan artırılarak
yüzde 16.5e çıkıyor.
Çin Merkez Bankasının kredi desteği, zayıflayan Avrupanın etkisiyle sarsılan dünya ekonomisi için büyük önem taşıyor. Ekonomistler, yerel finans piyasalarının kapanacağı bir haftalık Ay Yeni Yılı tatilinden bir gün önce bu açıklamayı beklemiyorlardı.
Çinli yetkililer, Ocak ayında son 21 aydan beri en büyük yükselişi kaydeden menkul kıymetler fiyatlarının enflasyonun yükselmesine yol açmasından korkuyorlardı. Bazı ekonomistler Çinin de kriz karşısında daralma tehlikesinden korunmak zorunluluğuna işaret ederken, Çin
Merkez Bankası ve Yunanistanın borç sorununun yol açtığı zorluklar yüzünden borsada kısa vadede faiz oranlarının yükselebileceğini hatırlatıyorlar.
Çinin, kredi verme koşullarını sıkılaştıracağını açıklamasının ardından
Avrupa bonoları da değer kaybetti.
KIVANÇ ÖZVARDAR / Milliyet