Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Cumhurbaşkanlığının 2025 bütçesiyle ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Enflasyonla mücadelede "geçiş dönemi, dezenflasyon dönemi ve fiyat istikrarı dönemi" olmak üzere üç aşamalı bir süreç öngördüklerini belirtti.
"Enflasyonla mücadelede geçiş dönemi tamamlandı"
Geçiş döneminde cari açığın %6'dan %1'e düştüğünü, bütçe açığının deprem etkisine rağmen kontrol altına alındığını ve Merkez Bankası rezervlerinde hızlı bir artış sağlandığını ifade eden Yılmaz, döviz sorunlarının büyük ölçüde çözüldüğünü, ülke risk primlerinde (CDS) ciddi düşüş yaşandığını ve dış borçlanma maliyetlerinin azaldığını söyledi.
"KKM'den hızlı bir şekilde çıkış sürüyor"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) döviz kuru istikrarını sağlamak için geçici bir mekanizma olarak devreye alındığını ve KKM'den hızlı bir şekilde çıkış sürecinin başarıyla sürdüğünü belirtti. Şu anda toplam mevduatlar içindeki payının %6'lara düştüğünü ve finansal istikrarı bozmadan tasfiye edildiğini ifade etti.
Enflasyonla mücadeleye dikkat çeken Yılmaz, kısa vadede bazı zorluklar yaşanabileceğini ancak orta ve uzun vadede enflasyonun düşürülmesinin büyüme, gelir dağılımı ve sosyal refah açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Enflasyonun azalmasıyla birlikte öngörülebilirliğin artacağını, yatırım ortamının iyileşeceğini ve sosyal dengelerin daha sağlıklı bir zemine oturacağını dile getirdi.
"Enflasyon tahminlerin üzerinde gerçekleşti"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerinde cari açık, bütçe açığı, rezervler ve istihdam gibi alanlarda beklentilerin üzerinde başarı sağlandığını, ancak enflasyonun tahminlerin üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Enflasyon artışında özellikle hizmet sektöründeki fiyat katılığının etkili olduğunu ifade eden Yılmaz, bu sorunun çözümü için beklentileri uygun düzeye çekecek kararlı politikaların sürdürüldüğünü vurguladı.
Enflasyonla mücadelenin yalnızca para politikasıyla değil, mali ve finansal disiplinle desteklendiğini belirten Yılmaz, bu süreçte depremin ve diğer sosyal meselelerin getirdiği zorluklara rağmen ilerleme kaydedildiğini, ancak hedeflere ulaşmada bir miktar gecikme yaşandığını kabul etti.
"Sosyal konut konusunu önceliklendireceğiz"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomi alanında yapısal reformların önemine vurgu yaparak dört kritik alan belirlediklerini açıkladı. Bu alanlar:
Beşeri sermaye konusunda eğitim ve insan kaynağına yönelik adımların atılmaya devam edileceğini belirtti.
Yılmaz ayrıca sosyal konut projelerinin artırılarak bu alana öncelik verileceği ifade etti.
Planlı tarım, sulama yatırımları, tarla içi projeler ve gıda lojistiğinin öncelikli konular arasında yer aldığını vurguladı.
Enerji alanında ise dışa bağımlılığı azaltma, yenilenebilir enerji yatırımları, enerji maliyetlerini düşürme ve yerli üretimi artırmaya yönelik çalışmaların kritik olduğunu açıkladı.
Yılmaz, bu alanlarda verimlilik odaklı reformlarla dışa bağımlılığı azaltmayı ve cari açığı yapısal olarak düşürmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
Türkiye "en yüksek insani kalkınmışlık" grubunda
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kalkınmanın yalnızca ekonomik büyümeden ibaret olmadığını belirterek, kalkınmanın ekonomik büyüme, sosyal adalet, nesiller arası sürdürülebilirlik ve iyi yönetişimden oluştuğunu ifade etti. Türkiye’nin kalkınma politikalarını insani kalkınma perspektifi ile yürüttüklerini vurgulayan Yılmaz, Türkiye'nin son 22 yılda Birleşmiş Milletler'in insani kalkınma endeksinde "yüksek insani kalkınmışlık" kategorisinden, "en yüksek insani kalkınmışlık" kategorisine yükseldiğini açıkladı. Bu başarıyı, sağlık ve eğitim yatırımları ile satın alma gücündeki artışa bağladı.
"Savunma sanayiinde devrim"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin savunma sanayiindeki gelişimini bir "devrim" olarak nitelendirerek, son 22 yılda yerlilik oranının yüzde 20'den yüzde 80'e çıktığını belirtti. Savunma sanayiindeki teknolojik yetkinliklerin sadece güvenlikle değil, aynı zamanda katma değeri yüksek ekonomiye ve nitelikli istihdama katkı sağladığını vurgulayan Yılmaz, 2022 yılında 5,5 milyar dolarlık ihracatın bu başarının somut bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Gelecekte savunma sanayiinde proje bazlı uluslararası ortaklıkların artacağı bir döneme girileceğini belirten Yılmaz, yerli ve milli kimliği koruyarak dost ve müttefik ülkelerle iş birliğinin güçleneceğini söyledi. Ayrıca savunma sanayiinde faaliyet gösteren firmaların ülkeye büyük katkılar sağladığını ve bu firmalara yönelik eleştirilerin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Uyuşturucu bağımlılığı ve sanal bahisle mücadele
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sanal kumarla mücadelede en kritik noktanın dışarıya finans çıkışını kontrol etmek olduğunu belirterek, bu konuda MASAK'a gerekli görevlendirmelerin yapıldığını ve bir eylem planının hayata geçirildiğini söyledi.
Uyuşturucu bağımlılığı konusunda ise, bağımlılığın arz tarafıyla kolluk kuvvetlerinin, talep tarafıyla ise koruyucu mekanizmaların mücadele etmesi gerektiğini ifade etti. Rehabilitasyon oranlarının düşük olduğunu vurgulayan Yılmaz, esas hedefin bağımlılığın oluşmasını önlemek olduğunu ve bu amaçla riskli gruplara yönelik bir eylem planı hazırlandığını açıkladı.
Bakan Uraloğlu açıkladı: Roblox açılacak mı?
Yerlikaya: Parada sahtecilik suçuna yönelik 340 operasyon yapıldı
Erdoğan: En zor günler geride kaldı
Hazine yeni ihale programını açıkladı
Ekonomistlerin enflasyon beklentisi netleşti
Ortada program falan yok. Enflasyonla Mücadelede göremiyoruz. Mücadele ediyor-MUŞ gibi yapıyorsunuz. Mış muş la bu iş yürümüyor.
Uyguladığınız yanlış politikalarla KKM belasını saranlar da sizler değilmisiniz? Şimdi bitiriyoruz, kurtuluyoruz diye seviniyorlar.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.