Son çeyrek perfomansı yüksek şirketler
Yılı 50.000 üstü seviyelerde kapatmaya çalışan İMKBde hisse seçimleri de önem kazandı. Bu seçimi yaparken son çeyrek bilanço beklentileri de önemli. Buradan yola çıkarak son beş yılda son çeyrek satışları yüksek 22 şirketi belirledik. Bunların başında Selçuk Gıda, Aselsan, Favori, Ersu ve Anel...
Talip Yılmaz/ Gözde Yeniova / Ekonomist
İMKB son dönemde IMFle görüşme haberleri ve Fitchin iki kademe not artırımı haberiyle birlikte hareketlendi. Endeks, 45.000 seviyelerinden 50.000 seviyelerine doğru bir çıkış yaptı. 50.000 seviyelerinin üzerinde tekrar yıl içi zirve olan 52.000 seviyeleri test edilmeye devam edecek. Yıl sonunu olumlu tamamlama gayreti içerisindeki endeksin yılın sonunu yüksek seviyelerde tamamlaması bekleniyor. 2010 yılı ilk çeyreğinde ise yüksek borçluluğa sahip ülkelere ilişkin yeni reyting haberleri ve önde gelen merkez bankalarından gelebilecek açıklamalar, gündemde bir kez daha ön plana çıkarak dalgalanma yaratabilecek. İMKB de bu tarz haberlere odaklı dalgalı seyrini sürdürecek.
İşte bu dalgalı süreçte yatırımcıların portföylerini oluştururken dengeli, risklerini dağıtmış bir strateji belirlemeleri gerekiyor. Hisse seçiminde de mali yapısı güçlü, defansif, beklentili hisseler tavsiye ediliyor. Hisse senedi seçiminde yıl sonu bilanço beklentilerinin de dikkate alınması öneriliyor. Biz de buradan yola çıkarak yılın son çeyreğinde yüksek oranda satış geliri elde eden şirketleri araştırdık.
5 yıla baktık
Bunun için son beş yıla, yani 2004-2005-2006-2007-2008 bilançolarına baktık. Finans ve holdingleri çıkardıktan sonra sanayi şirketlerinin satış gelirlerinin yüzde kaçını son çeyrekte gerçekleştirdiğini tespit ettik. Son beş yılın ortalamasında en az yüzde 30 oranında satış geliri olan 22 şirkete de tablomuzda yer verdik. Bu şirketlere bakıldığında, IT, gıda, tekstil ve sözleşmeli iş yapan şirketlerin öne çıktığı görülüyor. Gıda sektöründen başta Selçuk Gıda ve Ersu Gıda olmak üzere 5 şirket listede. IT sektöründen 6 şirket ve tekstilden 2 şirket bulunuyor. Bunun yanında aldığı siparişlerin teslimini yılın son çeyreğinde gerçekleştirerek parasını alan Aselsan, Enka İnşaat, Doğusan Boru gibi şirketler de var.
ITde yeni ürünler
Donanım ve yazılım sektörünün iş hacminin ağırlıklı olarak yılın son çeyreğinde gerçekleştiğini söyleyen Indeks Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, bunda da iki faktörün önemli rol oynadığını ifade ediyor. Şirketlerin bütçelerini yeni yıla aktarmama ve teknolojilerini yenileme adına yılın son çeyreğinde IT sektöründen ürün ve hizmet aldığını kaydeden Bilecek, yine bireysel kullanıcıların da yılın son çeyreğinde yeni ürünleri aldıklarını kaydediyor. Bilecik, Dünyada IT sektöründe yeni ürünler genelde yılın son çeyreğinde piyasaya sürülüyor. Bu da tüketcilerde böyle bir eğilimin ortaya çıkmasını sağlıyor diyor. Bilecik, Indeks Bilgisayarda bu yıl son çeyrek satış geliri oranının yüzde 34 olmasını bekliyor.
Son çeyrek dopingi
Logo Yazılım İcra Kurulu Başkanı Ali Güven de genelde satışların yüzde 35-40ının yılın son çeyreğinde gerçekleştiğini ifade ediyor. Hatta Güven, kendilerinin aralık ayında satışların yüzde 25ini gerçekleştireceklerini söylüyor. 2008in son çeyreğinde sektörde satış oranlarının düştüğünü kaydeden Güven, bunu da Lehman Brothersin batmasıyla bu dönemde patlak veren krize bağlıyor.
Galata Menkul Değerler İnternet Şube Müdürü Polat Yaman, krizde öncelikle durdurulan harcamaların başında bilişim ve yazılım harcamaları geldiğini ifade ediyor. Yaman, kriz sonrası ertelenen bir talep artışının gündeme gelebileceğini kaydediyor.
Sezon denk geliyor
Selçuk Gıda yetkilileri, ağırlıklı olarak gıda şirketlerinin yılın son çeyreğinde satışlarını gerçekleştirdiklerini ifade ediyor. Kendilerinin incir ihracatçısı olduğunu kaydeden yetkililer, Hasat en geç eylül-ekimde bitiyor. Hasatın ardından ürünler işleniyor ve ağırlıklı olarak yılın son çeyreğinde satışlar gerçekleşiyor. Biz ve bizim gibi şirketlerin yaz satışları henüz ürün olmadığından daha azdır diyor.
Tarım konusunda faaliyet gösteren şirketlerin hasat sezonuna bağlı olarak ticari faaliyetlerini ayarladıklarını söyleyen Ersu Gıda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Akman, kendileri için de aynı durumun söz konusu olduğunu kaydediyor. Haziranda şeftali ile sezona başladıklarını belirten Akman, Kayısı, şeftali, domates, üzüm, elma, portakal şeklinde bu trend devam ediyor diyor. Yılın ilk yarısında neredeyle durağan geçirdiklerini anlatan Akman, yılın ikinci yarısında özellikle de son çeyrekte satış hacminin arttığını söylüyor. Akman, bu yıl son çeyrekte satışların yüzde 60ını gerçekleştirmeyi bekliyor.
Hisseler alınır mı?
Yılın son çeyreğinde yaşanan mevsimselliğin ikinci ve üçüncü çeyrekte yaşanana göre zayıf olduğunu söyleyen Pozitif Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tuncer, Su, bira, içecek, turizm, inşaat, cam ve yan sanayileri gibi açıkça mevsimsellik gösteren sanayiler bulmak son çeyrekte zor diyor. Bazı gıda şirketlerinin yaz ve sonbaharda yetişen ürünleri işleyerek son çeyrekten itibaren piyasaya sürdüğünü anlatan Tuncer, sinema endüstrisinin kışın bastırması ile canlandığını AFMnin bu anlamda öne çıktığını kaydediyor. Tuncer, AFMnin satışlarının bu anlamda son ve ilk çeyrekte daha fazla mevsimsellik gösterdiğini söylüyor.
Aselsan, Enka gibi taahhüt sistemi ile uzun vadeli projeler yapan şirketlerdeki mevsimselliği ise daha çok alınan ihale ve teslim edilen işlerin muhasebeleştirilmesine dair bir durum olarak değerlendiren Tuncer, Bazı şirketlerin hisselerinin iyi bilanço beklentisi ile yılın son çeyreğinde diğerlerine göre daha güçlü performe ettiğini gözlüyoruz. Mevsimsellik eğer satın alınmamış bir beklenti ise yatırım için bir neden olabilir dilerek sözlerini tamamlıyor.
Tahsilat dönemi
Teknoloji şirketlerinde yeni modellerin döneminin gelmesinin yanında şirketlerin son çeyrekte stok eritme peşinde olmalarının etkisiyle satış artışı gözlendiğini kaydeden Turkish Yatırım Araştırma Müdürü M. Baki Atılal, savunma hisselerinde de tahsilat dönemi olduğunu belirtiyor. Atılal, yılın son çeyreğinde bu sektörlerin iyi performans gösterdiğini ifade ediyor. Atılal Bu iki sektörde de pozisyon almayı yılın ikinci ve üçüncü çeyreğindeki performanslarını göz önüne alarak doğru bir strateji olarak görüyoruz diyor.
Kent Gıda gibi şirketlerinde bayramların son çeyreğe denk gelmesinin etkisinin olduğunu anlatan Atılal, bu alanda sadece satışlardan dolayı pozsiyon açılmasını tavsiye etmiyor. Atılal, aynı durumun tekstil için de geçerli olduğunu sözlerine ekliyor.