Krediler büyüyecek ekonomi canlanacak
2010 yılında bankaların kredilerinin yüzde 25, hatta daha da üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor
Ekonomist
Türkiye bankacılık sektöründe 2010 yılına ilişkin kredi büyüme beklentisinin yılın genelinde yüzde 25i hatta daha da üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor. Türkiye ekonomisinin yılın ikinci yarısında ilk yarıya nazaran daha ılımlı olsa da büyüyecek olması kredi talebinin sürmesi açısından kritik öneme sahip bulunuyor. İlk yarıda yüzde 15.8 büyüyen bireysel kredilerde daha hızlı artış bekleniyor.
Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.7 büyüdü. Dünyanın en hızlı ilk çeyrek büyüme rakamına sahip ülkelerden biri olmasına karşın Türkiyede ekonomik faaliyetlerin yılın ikinci yarısında daha düşük bir büyümeye doğru kayması bekleniyor.
Yurt dışından özellikle de Amerikan ekonomisinden gelen veriler ise büyümenin
yılın geri kalan kısmında daha yavaş olacağı hatta ABDnin ikinci bir resesyona
girebileceği yolunda. Bu gelişmeler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının da para politikası kararlarına yansıyacak gibi görünüyor.
Bundan birkaç ay önce Merkez Bankasının bu yıl içinde faiz artıracağına kesin
gözle bakılırken, artışın gelecek yıla ertelenmiş olabileceği görüşü ağırlık kazanmaya
başlıyor.
Asıl etki mevduata
Ekonominin yavaşlayacak olmasına rağmen büyümenin devam edecek olması kredi talebinin sürmesi açısından kritik öneme sahip bulunuyor. Peki bu ortamda bankaların kredi mekanizmaları gelişmelerden nasıl etkilenecek? Türk bankacılık sektörü üzerindeki etkileri neler olacak?
Bu soruları sektörün önde gelen bankacılarına ve bankaları yakından izleyen analistlere yönelterek sektörün nabzını tutmaya çalıştık. Banka analistleri Merkez Bankasının faizi artırmış olsaydı bile asıl etkinin kısa vadede kredi mekanizması üzerine değil mevduat
üzerine olacağını söylüyor. Analistler, bankaların kredi mekanizmaları üzerine asıl etkinin ekonomik büyüme ile ilgili olduğunu ifade ediyor. Banka analistleri, yılın ilk yarısında yüzde 15.8 büyüyen bireysel kredi talebindeki artışın yılın ikinci yarısında devam edeceğini düşünüyor. Analistler, bireysel kredilerdeki artışın ihtiyaç kredileri ve mortgage
kredilerinden kaynaklandığını ve yılın geri kalanında da bu kalemlerdeki artışın süreceği düşünüyor. Mortgage kredilerinde aylık bazda yüzde 0.83e kadar inen faizlerin kredi talebi üzerinde olumlu etki yaratacağı ifade ediliyor.
Öte yandan faiz oranının komisyon ile birlikte düşünüldüğünde yıllık faizin daha yüksek olduğu hatırlatması da yapılıyor. İş Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı ve banka analisti Bülent Şengönül, genel ekonomik büyüme paralel olarak bireysel tarafta krediye yönelik talep olduğunu söylüyor. Şengönül, Bireysel kredilerdeki artış en fazla iki kalemden geliyor. Bunlar ihtiyaç kredileri ve mortgage kredileri. Bu yapıda çok da
değişim olacağını düşünmüyorum. Yılın ikinci yarısında genel kredi artışının yüzde
11 düzeyinde olacağını tahmin ediyorum. Yatırım eğiliminde bir kıpırdanma
var. Dolayısıyla kurumsal tarafın kredi ihtiyaçlarının da yılın ikinci yarısında birinciye
göre hızlı olmasa da artışın süreceğini düşünüyorum diye konuşuyor.
Kredi büyümesi tahminleri Şeker Yatırımın banka analisti Volkan Mühürcüoğlu ise bankaların bu yılın genelinde ise yüzde 20nin üzerinde kredi büyümesi yaşayacağını belirtiyor.
Mühürcüoğlu, Yılın ikinci yarısında büyüme yavaşlayacak. Bu durumda ticari
kredi talebinde bir miktar yavaşlama sözkonusu olabilir. Fakat bireysel kredilerde
ise tüketici ve mortgage kredilerinde bir artış görüleceğini düşünüyorum. Otomobil
kredilerinde bir büyüme var ama halen kısmi bir büyüme söz konusu diye
konuşuyor.
Müşterilerin ihtiyaçları Bankacılık analistleri sonrasında sektörün önde gelen bankalarının genel müdür yardımcıları konuya ilişkin sorularımızı yanıtladı. Yapı Kredi Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer, sektörün ilk yarısında görülen ciddi büyümenin yılın ikinci yarısında bir miktar hız kaybedeceğini
ve sektördeki kredi büyümesinin 2010 sonunda yüzde 25 düzeyinde olacağını tahmin
ediyor.
Somer, Yapı Kredi olarak bireysel ve KOBİ bankacılığına odaklı strateji doğrultusunda, kredilerde müşterilerin Şnansman ihtiyaçlarının çözümüne ağırlık vermeye devam edeceğiz diye görüşleriniözetliyor.
ING Bank Satış ve Şube Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özgüner ise Türk Bankacılık sisteminde yılın ikinci yarısında büyümenin devam edeceğini düşünüyor. Özgüner, Bu yıl GSYH için yüzde 7lik büyüme öngörümüzü koruduğumuz için her ne kadar yılın ikinci yarısındaki büyüme oranları ilk altı ayın yarısı düzeyinde kalabilecek olsa da (yıl genelinde) yüzde 5e yakın büyümenin gerçekleşeceğini düşünüyoruz.
Bu ortamda da bankacılık sistemindeki büyümenin devam etmesini bekliyoruz.
Yıllık kredi büyümesinin yılsonunda yüzde 25i aşması mümkün görünüyor diye konuşuyor.
Kredi talebi artıyor
Yapı Kredi Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer, Türk bankacılık sektörünün krediler kalemindeki ilk yarı performansına ilişkin değerlendirme yaparken şöyle diyor:
Yılın ilk yarısı değerlendirildiğinde, sektörde krediler yüzde 15 artarken, konut kredilerinde yüzde 16, ihtiyaç kredilerinde yüzde 19luk büyüme sonucunda tüketici kredilerindeki artışın yüzde 16ya ulaştığını gözlemledik ifadesinde bulunuyor.
KOBİ kredilerindeki gelişmelere ilişkin açıklamalar da yapan Nazan Somer, KOBİ kredilerindeki gelişim bir göstergesi olarak kabul edilen taksitli ticari krediler
yüzde 17, diğer ticari krediler ise yüzde 15lik büyüme kaydetti diyor.
NAZAN SOMER
Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı
Sektörden fazla büyüyeceğiz
Bireysel kredilere ve KOBİlerin Şnansmanına ağırlık veren bankamızda, tüketici kredileri yüzde 20(alt kalemlerde konut kredileri yüzde 22, ihtiyaç kredileri yüzde 19) artarken, TL ticari krediler yüzde 39 (taksitli ticari krediler yüzde 26) ile dikkate değer bir büyüme performansı gösterdi.
(Geleceğe yönelik olarak ise) bireysel kredilerde özellikle son dönemde geldiği seviyelerin ardından faiz düşüşü ihtimalinin azaldığını, bankaların fonlama maliyetlerindeki gelişmelere bağlı olarak eğilimin yukarı yönlü olacağını söylemek mümkün. Projeksiyonlarımıza göre 2010 yılsonunda sektörün oldukça üzerin de olarak yüzde 30 kredi büyümesi gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
TURHAN ÖZGÜNER
ING Bank Genel Müdür Yardımcısı
Faiz artışı 2011de
Haziran ayı içinde başlattığımız borç transferi kampanyamızla bir ay gibi kısa bir süre içinde yaklaşık 5 bin kişi kredi ve kredi kartı borcunu ING Banka transfer etti ve ek kredi kullandı. Borç transferleri amacıyla kullanılan krediler toplam kredi kullanımının 1/3üne ulaştı. Bu ürünle birlikte, Haziran 2010da bir önceki yılın aynı dönemine göre kredi kullandırım oranı yüzde 70 artarak 186 milyon TL olarak gerçekleşti. (Para politikası tarafına gelince) Merkez Bankasının bu yıl içinde faiz değişikliğine gitmesini beklemiyoruz ancak krize yönelik atılan adımların yavaş yavaş geri alındığını görüyoruz. Gıda Şyatlarının yarattığı riskleri göz önüne alarak ilk faiz artırımının 2011 yılının mart ayında yapılmasını gelecek yıl toplam olarak 150 baz puan artış olmasını bekliyoruz.