Finansal varlıkların yerini emtia mı alıyor?
Küresel ekonominin canlanmaya başlamasıyla birlikte, emtia, son üç yılda ilk kez yatırım araçları olarak finansal varlıkların önüne geçti.
Bloombergde yayımlanan bir haber analizde, 2009da çok kazandıran ham madde ve emtia yatırımlarının 2010da finansal varlıkların önüne geçebileceği belirtildi.
Uzmanlar, petrol, mısır ve kurşun gibi emtianın bu yıl yüzde 17nin üzerinde değer artışı yaşayacağı tahmininde bulundu.
Emtianın değerlenmesinin en büyük nedeni, İkinci Dünya Savaşından bu yana yaşanan ilk küresel ekonomik durgunluktan Çin'in önderliğinde çıkılması oldu.
Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, geçen yılın son günlerinde yaptığı değerlendirmede, bankanın gevşek para politikalarını yeni yılda da devam ettireceği söylemiş ve ülkede Avustralya kömürüne, Brezilya demir cevherine ve Şili bakırına olan talebi artıran 586 milyar dolarlık bir teşvik paketi açıklamıştı.
Haber analizde değerlendirmelerine yer verilen ABDli varlık yönetimi danışmanı Peter Sorrentino ise emtiaya olan talebin yalnızca Çinde değil, dünyanın her yerinde arttığını belirtti ve gelişmekte olan piyasalarda gerçekleşen büyümeyle birlikte yatırım yapılacak en güvenilir alanın emtia olduğunu dile getirdi.
ENFLASYON ÖNLEMİ
Bununla birlikte, merkez bankalarının enflasyonun önüne geçmek için faiz oranlarını yükselteceği ve bu hamlenin hisse fiyatlarını artıracağı yönündeki beklentiler, emtianın yatırım konusunda devlet tahvilleri ve menkul kıymetlerin önüne geçebileceği öngörüsünü pekiştirdi.
Yatırım bankası Goldman Sachs, emtia endeksi S&P GSCInin 2010da yüzde 17.5 oranında değer kazanacağını öngördü. Banka aynı zamanda enerji ham maddelerinde yüzde 25lik, metallerde ise yüzde 15lik bir değer artışı beklediğini dile getirdi.
ABD TALEBİ ARTIRACAK
Bloombergin anketine katılan uzmanlar, ABD ekonomisinin yaşadığı iyileşmenin de emtia talebini artıracağını dile getirdi.
Londra merkezli sermaye yönetimi şirketi Chichester Capital Management LPnin idari ortaklarından Uday Narang, ABDde en kötü günlerin geride kalması ve Asyadaki gelişmekte olan piyasalarda yaşanan ekonomik büyüme, emtia piyasasındaki talebi artıracak değerlendirmesini yaptı.
PETROLÜN DEĞERİ ARTTI
Geçen yılın sonlarına doğru değer kazanan diğer bir meta da petrol oldu. Analizde yorumlarına yer verilen, yatırım bankası Societe Generale SAnın analistlerinden Mike Wittner, petrol fiyatlarının dördüncü çeyrekte yüzde 17lik bir yükselişle, 92.50 dolar seviyesine çıktığını belirtti.
Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler'in (OPEC) petrol üretimindeki düşüş ve ülkelerin ellerindeki petrol rezervlerinin azalmasının petrol fiyatlarını daha da yükseltebileceği belirtildi.
Analize göre, mısır da geçtiğimiz yıl değer kazanan emtia arasındaydı. Mısırın çuval fiyatı geçtiğimiz Aralıkta yüzde 11lik artışla, 4.60 dolar seviyesine çıktı. Ancak mısır arzında 2010da ABDdeki üretimde yaşanan bazı aksamalar yüzünden, sıkıntı yaşanabileceği söyleniyor.
BAKIR KAZANDIRMADI
Her emtianın yatırımcısını aynı derecede sevindirdiğini söylemek mümkün değil. Geçtiğimiz yıl toplam yüzde 140lık bir değer artışı yaşayan bakırın metrik ton fiyatı, 2010da 6 bin 800 dolara çıktı. Ancak bakır, Ocak ayına 31 Aralıktaki kapanış fiyatının yüzde 8 daha aşağısında bir değerde başladı.
Kurşun ise geçtiğimiz yılın en fazla kazandıran metali oldu. Yüzde 143lük değer artışı yaşayan metanın ton fiyatının 2010da 2 bin 285 dolara çıkacağı söyleniyor.
Haber analize göre, yatırımcılar 2009da, borsa yatırım fonları, endeks hisseleri ve orta vadeli devlet tahvilleriyle, emtia piyasasına toplam 60 milyar dolarlık yatırım yaptı.
Yatırım takibi şirketi HedgeFund.nete göre ise, emtiaya yatırım yapan hedge fonlarının ellerindeki varlık oranı 2009da bir önceki yıla oranla yüzde 5.7lik bir artışla, 64,3 milyar dolara yükseldi.
YATIRIMCILAR KORKABİLİR
Haber analizde emtiaya yönelik bu talep artışında yeni yılda bazı risklerin baş gösterebileceği belirtildi. ABD ekonomisinin iyileşmeye başladığına yönelik sinyaller doların euro karşısında değer kazanmasına neden oldu. Analistler ise yükselen doların yatırımcıların emtiaya olan ilgisini azaltabileceğine dikkat çekti.