Ekonomik büyümenin al dediği 10 hisse
Ekonomik büyümenin lokomotifi konumundaki inşaat sektöründe toparlanma sinyalleri güçlendi. Borsa uzmanları, bu doğrultuda çimento, taş toprağa dayalı sanayi, cam, demir-çelik ve GYO şirketlerinin hisselerini öneriyor...
TÜRKİYE ekonomisinin yeniden büyüme trendine girmesi; faizlerin görece düşük, dövizinse yatay seyrettiği bu dönemde borsaya yönelik beklentilerin daha da güçlenmesini sağladı. Global krizin etkisiyle geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 14.5 daralma olmuştu. Bu yılın aynı döneminde, baz etkisiyle birlikte çift haneli büyüme rakamlarına ulaşılması sürpriz olmayacak.
Bu görüntü, IMFyle anlaşma yapılmaması ve global krizin halen devam etmesine rağmen oldukça cesaret verici bulunuyor. Borsa uzmanları, 2009daki büyük daralmadan sonra başlayan toparlanmanın bazı sektörler öncülüğünde hızlanarak sürmesini bekliyor. Özellikle inşaat ve yapı sektörlerine yönelik beklentilerin güçlü olduğu görülüyor. Geçen yıl yüzde 16nın üzerinde daralan, ancak son çeyrekte yüzde 6nın üzerinde küçülmeyle toparlanma sinyali veren inşaat sektörüne dikkat çekiliyor. Malum, bu sektör beraberinde birçok alt sektörü besliyor ve genel ekonomi için lokomotif rolü üstleniyor. Uzmanlar, bu doğrultuda çimento, taş toprağa dayalı sanayi, cam ve demir-çelik ile nihayetinde GYO sektörlerinin bu pastadan daha fazla pay alacağını öngörüyor...
BAKİ ATILAL / Turkish Yatırım Araştırma Müdürü
AKÇANSANIN İHRACATI ARTACAK
Akçansa: Şirketin 2009 yılı karı 75 milyon TL olarak açıklandı. Bu rakam, 2008e göre yüzde 28 gerilemeye karşılık geliyor. Net kardaki bu düşüş, yurtiçi zayıf çimento talebi ve satış gelirlerinde oluşan gerilemeden kaynaklanıyor. Net faaliyet giderlerinin yıllık bazda yaklaşık 5 kat artışla 11.1 milyon TLye yükselmesinin de olumsuz performansta etkili olduğunu düşünüyoruz. Satış hacimlerindeki gerileme, hem yurtiçi hem de yurtdışı satışlarda uygulanan fiyat indirimlerinden kaynaklanıyor. Bu da beraberinde marjların baskı altında kalmasına neden oluyor. Yıllık bazda brüt kar marjı yüzde 29dan 23.9a, FAVÖK (finansman giderleri, amortisman giderleri ve vergi öncesi kar) marjı yüzde 25.6dan 19.6ya, net kar marjı da yüzde 13ten 10.6ya düştü. Akçansanın 2010 yılında ihracatta 2009a göre daha güçlü olmasını bekliyoruz. Bu da şirketin satış gelirlerine katkı sağlayacak. Hem yurtiçi hem de yurtdışında beklentilerimize paralel bir toparlanma yaşanması, şirket hisselerinde olumlu performansı beraberinde getirecektir. Akçansa, toplam 65.4 milyon TL brüt temettü dağıtacağını açıkladı. Hisse başına net 0.29 TLye denk gelen nakit temettü, yüzde 4.7 temettü verimine işaret ediyor. Uluslararası benzer şirket çarpanı analizimize göre 12 aylık hedef hisse başı fiyatı 8.80 TL olarak belirliyoruz. Akçansa için al yönündeki tavsiyemiz devam ediyor.
Mardin Çimento: Mardin Çimento 2009 yılını 89 milyon TL karla kapadı. Böylece yıllık bazda karını yüzde 30.15 artırmış oldu. Net kardaki bu iyileşme, satılan malın maliyetindeki düşüş ve faaliyet giderlerindeki iyileşmeden kaynaklanıyor. Mardin Çimentonun yıllık satışları da 2008e göre yüzde 14.05 oranında güçlü bir artışa işaret ediyor. Şirketin bu performansı ise yurtdışı satışlarındaki iyileşmeden kaynaklanıyor. Yurtiçi satışları yıllık bazda sadece yüzde 2.31 artış gösterirken, ihracatta yüzde 25.85 oranında hızlı bir artış söz konusu. İhracatın toplam satışlar içindeki payı yüzde 62.8. Yurtiçi satışların payı ise yüzde 37.2 düzeyinde. Mardin Çimento, ihracattaki bu güçlü performansı sayesinde İMKBde işlem gören diğer çimento şirketlerini geride bırakıyor. Oyak Grubunun yüksek kar payı politikasına paralel olarak Mardin Çimento iyi temettü verimliliğine sahip şirketlerden biri. Şirket yönetimi toplam 80.9 milyon TL brüt temettü dağıtılacağını açıkladı. Hisse başına net 0.6286 TLye denk gelen nakit temettü, yüzde 8.6 temettü verimine işaret ediyor. Uluslararası benzer şirket çarpanı analizimize göre bulduğumuz 12 aylık hedef hisse başı değeri 10.60 TLye karşılık geliyor. Mardin Çimento hisseleri yüzde 19 oranında iskontolu işlem görüyor. Hisse için al önerisi veriyorum.
Adana Çimento: Şirket, 2009 yılını 78.7 milyon TL karla kapattı. Bu rakam, 2008 yılına göre yüzde 26.6 gerilemeye işaret ediyor. Operasyonel açıdan güçlü sonuçlar açıklayan Adana Çimentonun net karındaki düşüş, faizlerdeki gerileme ve faaliyet dışı gelirlerdeki düşüşe bağlı olarak, esas faaliyet dışı net gelirlerinde yaşanan düşüşten kaynaklanıyor. Akdeniz Bölgesinin önemli bir oyuncusu konumunda bulunan Adana Çimentonun yurtiçi gelirleri yüzde 5 düşüşle 198 milyon TLye, ihracat gelirleri de yüzde 4 düşüşle 63 milyon liraya geriledi. Şirket, pazar payını ve karlılığını koruyabilmek için yeni ihraç bağlantıları kuruyor. Yurtiçi ve yurtdışındaki projelere CEM I Portland çimento, beyaz çimento, CEM III cüruflu çimento gibi özel ürünler satmak için gerekli adımları attığı görülüyor. Adana Çimento da Oyak Grubunun en iyi temettü verimliliğine sahip şirketlerden biri. 2009 yılı karından 62.8 milyon TL nakit temettü dağıtacağını açıkladı. Bu kapsamda A grubu hisseler için hisse başına net 0.33, B grubu hisseler için 0.23 ve C grubu hisseler için 0.03 TL temettü dağıtılacağı bildirildi. Buna göre hisselerin temettü verimlilikleri A, B ve C grubu hisseleri için sırasıyla yüzde 6.8, 7.7 ve 5.9 olarak sıralanıyor. Şirketin mevcut piyasa değeri 480.5 milyon TL. Uluslararası benzer şirket çarpanı analizimize göre hesapladığımız sınırlı yükseliş potansiyeli nedeniyle Adana Çimento için tavsiyemiz tut yönünde.
Bolu Çimento: Şirket, 2009 yılını 17 milyon 361 bin TL net karla kapattı. Bu rakam 2008 yılına göre yüzde 55.80 gerilemeye karşılık geliyor. Net kardaki bu düşüş, şirketin yurtiçi çimento talebindeki daralmayı ihracat bacağıyla destekleyememesinden kaynaklanıyor. 2009 yılı satışlarının 2008e göre düşük kalmasını da piyasada oluşan düşük fiyat düzeyi ve sektördeki kapasite artışlarına bağlıyoruz. Bolu Çimento, rekabet gücünü ve pazar payını korumak, Ereğli Demir Çelik Fabrikalarının yüksek fırın cürufunu değerlendirmek amacıyla Karadeniz Ereğlide cüruf öğütme ve cüruflu çimento üretme tesisi yatırımına devam ediyor. Şirket, nakit 12.2 milyon TLden hisse başına net 0.072 TL kar payı dağıtacak. Bu da yüzde 4.4 temettü verimliliğine karşılık geliyor. İhracat tarafından destek alamayan Bolu Çimentonun umudu, bu yıl iç pazarda canlanma yaşanacağı yönündeki beklentiye bağlı. Aksi durumda operasyonel taraftaki zayıf performansın devam edeceğini bekliyoruz. Şirket hisseleri için tut yönünde tavsiyede bulunuyoruz.
Çimsa: Şirketin 2009 yılı net karı, 2008e göre yüzde 42 artışla 108.1 milyon TLye yükseldi. Çimsanın özellikle geçen yılın son çeyreğindeki operasyonel performansındaki iyileşme dikkat çekiyor. Ancak yıllık bazda operasyonel performansta güçlü bir toparlanma görülmüyor. Net kardaki artışta; pazarlama, satış ve dağıtım giderlerindeki gerilemenin yanı sıra net esas faaliyet dışı giderlerde kaydedilen yüzde 74.9 oranındaki düşüşün etkili olduğu görülüyor. Kur farkı giderlerinin yıllık bazda 80.6 milyon TLden 47.3 milyon TLye gerilemesi ise net esas faaliyet dışı giderlerdeki düşüşün ana sebebini oluşturuyor. 2009 yılına petrokok stokuyla giren şirket, yıl boyunca bu ürünün fiyatında yaşanan yükselişten korunmuş oldu. Ucuz fiyattan oluşturduğu petrokok stokları sayesinde yıllık bazda maliyetlerinde yüzde 3.8 düşüş yakalamayı başardı. Ancak 2010 yılına daha az stokla giren şirketin maliyetleri bir miktar artabilir. Geçen şubat ayında, İtalyanın Trieste Limanında 400 bin ton beyaz ve gri çimento terminali bulunan Medcon şirketinin yüzde 60 hissesini satın alan Çimsa; Kuzey İtalya, Adriyatik ve Orta Avrupada rekabet gücünü artırmış oldu. Bu satın almanın şirketin ihracat gelirlerine olumlu yansımasını bekliyoruz. Çimsa, 2010 yılında 50 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor. Bu kapsamda Mersin ve Kayseride atık gazların enerjiye dönüştürüleceği tesisler inşa etmeyi planlıyor. Mersin projesiyle 6 milyon, Kayseri projesiyle de 3 milyon dolar enerji tasarrufu sağlamayı öngörüyor. Şirket, toplam 81.8 milyon TL brüt temettü dağıtacağını açıkladı. Bu da yüzde 6.4 temettü verimine işaret ediyor. Uluslararası benzer şirket çarpanı analizimize göre bulduğumuz 12 aylık hedef hisse başı değeri 10.30 TLye göre hisseler yüzde 8 oranında iskontolu işlem görüyor. Çimsa için al yönünde tavsiyede bulunuyoruz.
Adem ÖZEN / Eti Yatırım Araştırma ve Kurumsal Finansman Yönetmeni
AKSANIN VERİLERİ OLUMLU
Aksa Akrilik: Fiyat spreadlerindeki iyileşme ve hammadde fiyatlarındaki düşüş, şirketin 2009 yılında faaliyet karını yüzde 63.9 artışla 67.6 milyon TLye yükseltmesini sağladı. Net kar ise yüzde 29.5 düşüşle 53 milyon TLye geriledi. Kardaki bu düşüş, esas itibariyle 2008 yılı son çeyreğinde kurlardaki dalgalanmaya bağlı olarak yazılan faaliyet dışı giderlerden kaynaklanıyor. Öte yandan, FAVÖKün 76.1 milyon TLden 97.9 milyon TLye, FAVÖK marjının da yaklaşık 2 puanlık artışla yüzde 10.3e ulaştığı görülüyor. Bu kapsamda Aksanın 2009 yılı bilançosunu olumlu görüyoruz. Şirket, yıllık 1.500 ton kapasiteyle karbon elyaf üretimine başladı. Ağırlıklı olarak savunma, otomotiv ve inşaat sanayiinde kullanım alanı bulan ve kar marjı diğer ürünlere göre daha iyi seviyede olan bu ürünün yurtiçinde ve yurtdışındaki talep artışından orta ve uzun vadede olumlu etkileneceğini düşünüyoruz. Aksa Akrilik, enerji maliyetlerini düşürmek için Yalovada başladığı 100 MW (megavat) kapasiteli enerji üretim tesisi yatırımını da 2010 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor. Piyasa değeri 325 milyon dolar olan şirket için hedef piyasa değerimiz 448 milyon dolar. Yüzde 38 yükselme potansiyeliyle hedef fiyatı 3.61 TL olarak öngörüyoruz. Hissede tavsiyemiz al yönünde.
Alkim Kimya: Ürettiği sodyum sülfatla Türkiyenin lider, Avrupanın ikinci, dünyanın ise 6ncı büyük üreticisi konumunda. Alkim, ürün gamına yurtiçinde üretimi bulunmayan leonit gübresini de ekledi. Türkiyeye şimdiye kadar sadece ithalat yoluyla getirilen leonit gübresinin satışlarına başladı. Şirket ayrıca, Ankara Çayırhan bölgesinde yılda 150 bin ton kapasiteli üstün kalite rafine sodyum sülfat tesisi kurmayı planlıyor. En geç 2011 yılı mart ayında devreye girecek şekilde yatırıma başlanacak. Eskişehir Gündüzler bölgesinde bulunan ve 10 yıl süreyle imtiyaz hakkı alınan maden ruhsatıyla krom ve konsantre krom üretimine yönelik yasal izinler ile fizibilite çalışmaları da sonuçlandı. Ardından da konsantre üretim tesisi kurmak için yatırıma başlandı. Gerek sektöründe yurtiçi lideri olması, gerekse kağıt, deterjan, cam, tekstil gibi pek çok alanda kullanım olanağı bulan ürünler üreterek bunların yüzde 20ye yakın bölümünü yakın çevre ülkelerine ihraç etmesi, Alkim Kimya açısından nispeten korumacı bir yapı oluşturuyor. Yaşanan krize rağmen şirketin faaliyet karlılığını koruyabilmesi de dikkat çekiyor. Son 10 yılda düzenli olarak yüzde 40ın üzerindeki temettü dağıtması ve yüzde 34 gibi cazip bir getiri potansiyeli barındırması hissenin cazibesini artırıyor. Piyasa değeri 131 milyon dolar olan şirket için hedef piyasa değerimiz 171 milyon dolar. Yüzde 31 yükselme potansiyeliyle hedef fiyatı 10.33 TL olarak öngörüyoruz. Hissede tavsiyemiz al yönünde.
İş GYO: Global ekonomik krizin etkisiyle gayrimenkul sektöründe yaşanan sıkıntılar kira gelirlerini baskı altına aldı. Ancak İş Gayrimenkulün portföyünün yüzde 84ünü, İş Kuleleri ve Kanyon Alışveriş Merkezi gibi düzenli ve yüksek kira geliri yaratan binalar oluşturuyor. Bu sayede şirketin mali tabloları 2009 yılında nispeten konservatif bir yapı sergiledi. Kira gelirlerinin ağırlıklı olarak döviz bazında olması ise krizin en ağır döneminin hasarsız atlatılmasına imkan tanıdı. Ekonomilerde beklediğimiz iyileşme sürecine paralel olarak, 2006-2009 yılları arasında portföyüne kattığı Üsküdar, Kartal ve Tuzla arazileri üzerinde gerçekleştireceği gayrimenkul projelerinin şirkete artı değer katmasını ve hisse performansını pozitif yönde etkilemesini bekliyoruz. İş GYO hisselerinin gerek portföy değer tablolarına göre yüzde 39, gerekse defter değerine göre yüzde 22 oranında azımsanamayacak iskonto taşıması, portföyde bulundurmak için önemli oranda cazibe yaratıyor. Aşağı yönlü riskleri ise sınırlı görüyoruz. Buna karşılık yurtiçindeki toparlanma sürecinin 2010 yılında hız kazanacağı beklentisi ve gerilemeye devam eden faiz oranlarının gayrimenkul sektörünü yeniden hareketlendireceğini düşünüyoruz. Bu nedenle İş Gayrimenkulün portföylerde uzun vadeli olarak bulundurulmasından yanayız. Hissede tavsiyemiz al yönünde. Piyasa değeri 512 milyon dolar olan şirket için hedef piyasa değerimiz 727 milyon dolar. Yüzde 42 yükselme potansiyeli doğrultusunda hedef fiyatı 2.41 TL olarak öngörüyoruz.
Hakan ŞEKER / Meksa Yatırım Portföy Yöneticisi
TRAKYA CAM HÃLÃ İSKONTOLU
Trakya Cam: Şirket, 2009un ilk yarısında zayıf talep ve yüksek stok seviyesi nedeniyle kötü finansal sonuçlar açıklamıştı. Yılın ikinci yarısında ise talepteki iyileşme ve azalan üretim maliyetleri tüm yıldaki daralmayı hafifletti. 2010 yılı için özellikle ihracat talebindeki iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz. Marjlar da artan ürün fiyatları ve düşük maliyetler sayesinde yükselecektir. Trakya Cam hisseleri, son 12 ayda uluslararası yatırımları hakkındaki olumlu haber akışı sayesinde endekse göre yüzde 18 daha iyi performans sergiledi. Şirket gelirlerinde gözlenen yeniden canlanmayla birlikte hissenin bunun da üstünde artış potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Çünkü uluslararası emsallerine göre 2010 ve 2011 yıllarında FAVÖK bazında sırasıyla yüzde 21 ve 24 iskontolu işlem görüyor. Trakya Cam, 6 düzcam hattı ve yıllık 1.3 milyon ton kapasitesiyle Türkiye cam pazarının yüzde 76sını kontrol ediyor. Avrupanın en büyük kapasiteli tesisi olacak olan Polatlıdaki yatırımını talep koşulları nedeniyle erteledi. Orta ve uzun vadede planlanmış yeni yatırımlarla kapasitesini iki katına çıkarmayı öngörüyor. Şirketin Bulgaristanda de yıllık 225 bin ton kapasiteli bir düzcam hattı bulunuyor. Hissede hedef fiyatımız 2.70 TL olup önerimiz al yönünde.
Erdemir: Ürün fiyatlarına yüzde 18e varan oranlarda zam yaptı. Sıcak haddelenmiş ürün fiyatlarını yüzde 18 artışla 610 dolardan 720 dolara, soğuk haddelenmiş ürün fiyatlarını ise yüzde 14 artışla 700 dolardan 800 dolara çıkardı. Ürün fiyatlarındaki artışın Haziran 2009dan bu yana yüzde 70, yılbaşından bu yana ise yüzde 30 seviyelerini yakalaması, artan maliyetleri karşılama yönünde Erdemir için oldukça olumlu bir gelişme. Şirketin kar marjlarının 2010 ikinci çeyrekten itibaren yükselişe geçmesini bekliyoruz. Hisse için hedef fiyatımız 5.60 TL. Endeksin üzerinde getiri öngörüyoruz.
İDİLL TARAKLI/ PARA DERGİSİ