Dünya düzelmedi, siyasi risk bizi bozar
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dünya ekonomisinin tekrar aşağı gitme riski bir yana bırakıldığında, Türkiyede siyasi istikrarın ve mevcut güven ortamının zedelenmesine yönelik adımların risk oluşturabileceğine dikkat çekti.
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, dünyada tam V şeklinde bir düzelme beklenirken bazı ülkelerde yaşanan kaygıların ikinci dip endişesi yarattığına dikkat çeken Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, dünya ekonomisinin tekrar aşağı gitme riskinin yanısıra Türkiyede siyasi istikrarın ve mevcut güven ortamının zedelenmesine yönelik adımların risk oluşturabileceği uyarısı da yaptı.
Marmara Üniversitesi Maliye Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen Global Krizin Türk Kamu Maliyesine Yansımaları konulu toplantıda konuşan Şimşek, bütçe açıklarında ciddi bir artışın, kamu borç dinamiklerinde inanılmaz bir kötüleşmeyle birlikte ortaya çıktığını ve şu anda Acaba bazı devletler borçlarını sürdürebilir mi, yükümlülüklerini yerine getirebilir mi sorunuyla karşı karşı olunduğunu anlattı. Şimşek, Yunanistan, Portekiz, İspanya gibi ülkelerle ilgili kaygılar ön plana çıkmadan önce piyasalarda V formatında olan çıkış trendinin, acaba ikinci bir dip yaşanabilir mi kaygısının yaşandığına dikkat çekti.
Piyasalar düşünüyor
Bu kaygılardan ötürü tabii ki piyasalar bu konuyu yeniden düşünüyor diyen Şimşek, bu olayı sadece ve sadece bazı ülkelerin borç dinamiklerine ilişkin kaygılara indirgemek istemediğini vurguladı ve soru işaretlerini şöyle sıraladı: Çinin bir miktar frene basması, Hindistanın ve diğer bazı ülkelerin para politikasında sıkılaştırmaya gitmeleri, örneğin Brezilyanın mali canlandırma programlarını ortadan kaldırması ile ilgili hususların da global büyümeye ilişkin yeni soru işaretleri uyandırıyor. Şimdi bu büyüme patikasında dünya tekrar aşağıya doğru bir trende mi girecek yoksa bu mevcut zemini koruyacak mı? Maalesef o soruya cevap vermek kolay değildir.
Şimşek, dünya ekonomisinin tekrar aşağı gitme riski bir yana bırakıldığında, Türkiyede siyasi istikrarın ve mevcut güven ortamının zedelenmesine yönelik adımların risk oluşturabileceğine dikkat çekti. Şimşek, Bu türden gelişmeler olmazsa bu yıl öngördüğümüzün ötesinde büyürüz dedi.
Aslında Türkiye istihdam yarattı
İŞSİZLİĞİN dünyanın ve Türkiyenin karşı karşıya geldiği en büyük sorun olduğunu vurgulayan Mehmet Şimşek, şöyle konuştu: Bu sadece Türkiyenin değil, bir çok ülkenin karşı karşıya olacağı bir sorun. İspanyanın yüzde 19.5, Avrupa ortalaması yüzde 10, ABD yüzde 10 civarında. Türkiyede de işsizlik yüzde 10.3ten 13.1e yükseldi. Aslında krizde Türkiye istihdam yaratmıştır ama işgücüne katılımın çok fazla olduğu bu dönemde işsizlik yükseldi.
IMF programı sigorta poliçesi gibi görülebilir
Mehmet Şimşek, IMF ile ilgili olarak, Bir IMF programının olması, bir anlamda sigorta poliçesi olarak görülebilir. İleriye ilişkin şartların ağırlaşması halinde en azından böyle bir sigorta olarak algılanabilir derken, IMF programının böyle bir ortamda Türkiyeye olabilecek katkısını şöyle sıraladı:
IMFnin veya uluslararası kuruluşların desteği varsa içerdeki piyasa aktörlerince kredibilite daha yüksek algılanıyor.
Dünyanın önemli bir krizden geçtiğini ve hala bir miktar belirsizliklerle karşı karşıya olması. Bir IMF programının olması, bir anlamda sigorta poliçesi olarak görülebilir.
Türkiye genel olarak tasarruf açığı, dış kaynak ihtiyacı olan ülke. Uluslararası piyasalarda risk iştahında bir iyileşme var. Risk iştahı kısmen büyümenin bir fonksiyonudur. Sonuçta önemlidir.
Ama şu da bir gerçek; ortaya orta vadeli program ve mali plan koyduk. Buna IMF desteği alabilirsek, bu bence olumlu olur.
Hürriyet