Borsalar yön arıyor
Önceki hafta 56 bin puanı aşamayarak düşüşe geçen Borsa, 49 bin puan seviyesinde ilk tepkisini vererek beklemeye geçti.
AB maliye bakanları toplantısına dikkat
IMF ile yapılması beklenen anlaşmanın ileri bir tarihe sarkacağı haberleriyle sarsılan ve Yunanistan'ın kurtarılmayacağı yönündeki spekülasyonların etkisiyle ibreyi aşağı çeviren İMKB 100 endeksi satıcılı seyrini sürdürüyor. Hiç şüphesiz bu düşüşte dünya piyasalarında yaşanan sarsıntılar kadar beklentilerin sona ermesinin etkisiyle gerileyen bankacılık endeksindeki gelişmeler de etkili oluyor.
2009 yılının Mart ayından 2009 Ekim ayına kadar soluksuz sayılabilecek bir yükseliş trendi yaşayan İMKB, kısa süreli düzeltmenin ardından aralık-şubat arası 12 bin puanlık bir ralli yaşadı. 44 bin-56 bin puan aralığında gerçekleşen bu yükseliş sonrası dikkati çeken, banka hisselerinde başlayan düzeltme hareketi oldu.
Türkiye'yi dış borsalardan ayıran IMF beklentisi aslında uzun zamandır kullanılan bir çıpa vazifesi görürken, bankaların yüksek karlılıklarının cazibesi ve kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımları 2010 yılının ilk günlerinde yeni yatırımcıları borsaya çekti. Yeni yatırımcılarla birlikte çimento hisselerindeki yüksek bedelsiz beklentilerinin etkisiyle borsada 2000 yılını anımsatan hareketlerin yaşanmasına sebep oldu. Aslında bu atmosferde genelde satışı tercih eden yabancı yatırımcının 200 milyon dolar civarındaki net alımları bu düşüşte yabancının satışlarının çok fazla olmadığını gösterse de yüksek kar rakamlarına rağmen bankaların üzerinde oluşan baskılar ve 2010 yılı kar beklentilerine yönelik azalan iyimserlikler bir yol ayrımına işaret ediyor.
Dünya piyasalarında borç batağında olan AB ülkelerinin yeni kurtarma paketleri ve önlemlerin başarısına yönelik belirsizlikler Euro'yu giderek zayıflatıyor. Paritenin her gerilemesinde borsalar panik satış havasına giriyorlar. Salı günü yapılması beklenen AB maliye bakanları toplantısından çıkacak somut ve güçlü adımlar borsalarda kısa süreli bir toparlanma getirebilir. Aksi durumda ise yeni aşağı dalgalanmalar söz konusu olacaktır.
Vergi dairelerine ulaşan kar rakamları önümüzdeki hafta içinde hisse bazında hareketleri gündeme getirse de yüksek karlar açıklamalarına rağmen banka hisseleri toparlanmadıkça endekste 51.800-52 binin kırılması kısa vadede zor gözüküyor. Paritede 1,34 kırılırsa içeride de güçlenebilecek doların yükselmeye başlaması durumunda Borsa'da 44-49 bin puan aralığı gündeme gelebilir.
Yönün yeniden yukarı kırılması için güçlü işaretlerin alınması veya endeksin makul bölgelere geri çekilmesi gerekebilir.
Atina Borsası dipte
2007 sonbaharında ayı piyasası tüm borsalar rekorlar kırarak tarihi zirvelere ulaşmışlardı. Atina Borsası da birkaç yılda 2000'li seviyelerden 5 bin 300 puan seviyelerine ulaşmıştı. Ama aynı borsa 2008 yılı krizinde en fazla değer yitiren borsalardan biri olmuştu. Zirve noktasından Mart 2009'da 1400'lü puanlara kadar gerileyerek yüzde 70 değer kaybeden Atina Borsası, 2009 son çeyreğinde kayıplarının bir bölümünü telafi ederek 2.900 puana kadar yükselmişti. Dubai krizinin ardından kredi derecelendirme kuruluşlarının borç batağındaki ülkelere yönelik kredi notlarını indirmeye başlaması, Yunanistan krizini son aylarda dünya gündeminin zirvesine taşıdı. Krizin adım adım Yunanistan'ı sarması, borsasını da üç ay içinde 2.900 puandan 1.800 puana kadar geriletti. Geçen hafta pek istekli görünmeseler de Yunanistan'ı kurtarma kararı alan AB zirvesinin ardından tepki veren Atina Borsası salı günü kurtarma ayrıntılarıyla hem kendini hem de dünya borsalarını bir kez daha dalgalandıracağa benziyor.
Teknik olarak henüz yükseliş sinyali vermeyen bu endeksin 1.790-2.100 puan aralığında dalgalanması beklenebilir.
Kredi not indirimlerinin devam etmesi ve dünya borsalarındaki yeni bir düşüş dalgası halinde 2009 Mart ayındaki dibi görecek ilk borsa olmaya aday.
selim ısıklar zaman
14 Şubat 2010, Pazar