50 kişiyi borsadan sepetlesek iyi olacak
SPK Başkanı Vedat Akgiray, 4 büyük spor kulübünün şirketlerinin İMKBye yanlış formatla girdiğini belirterek, Bu 4 kulübün profesyonel yönetildiği konusunda şüphelerimiz var dedi. Akgiray, 40-50 kişinin sepetlenmesiyle İMKBye güvenin artırılabileceğini savundu
SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, 4 büyük futbol kulübümüz halka açık. Birisi, diğer üçünden farklı yapıda halka arz edildi. Fakat 4ü de yanlış formatla bu işe başlamış. Halka açık 4 büyük spor kulübünün profesyonelce ve düzgün yönetildiği konusunda tereddütlerimiz var. Eğer bir finansal yapı sürdürülebilir değilse sonunda birileri bu işten zarar görecek. Zarar gören de oradaki masum, küçük yatırımcı olsun istemiyoruz dedi.
Yanlışlık düzelmeli
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleriyle biraraya gelen SPK Başkanı Vedat Akgiray, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) futbol kulüplerinin (Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor) fiyat oluşumunda da yanlışlar olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: Bu noktada şüphelerimiz var. Bütün bunları üst üste koyunca rakamlar fevkalade büyüyor. Düşünün bir yayın ihalesinde 400 milyon dolarlar konuşmaya başladık. Milyar dolarlara gidiyor bu işler. Dolayısıyla bu yanlışlığın bir an evvel düzeltilmesi lazım.
40-50 kişi sepetlense
Düzeltmeye giden her yöndeki her adıma engel olmayız diyen Vedat Akgiray, sermaye piyasalarında güveni sağlamak için kısa bir süre SPKnın, piyasanın ağabeyi olarak gözükmesinde fayda olduğunu düşünüyor. Akgiray İMKBden biraz işlem hacmi kaybını göze alarak, biraz kısa vadeli likidite kaybını göz alarak 40-50 kişiyi oradan sepetleyebilirsek kaba tabiriyle; inanın ki güven konusunda büyük bir adımı atmış olacağız diye konuştu.
15-20 yıllık tortu
Güven konusunda büyük adımların atılmamasının nedenini ise Balık suda yaşarken suyu görür, suyun dışında hayat olduğunu bilmez. Kurumlarımızı yönetenler, Borsamız olsun, diğerleri olsun, (Aman mevcut yapıda ticari hacim azalmasın, bir şey yapmayalım) diye korunma güdüsü var diye özetleyen Vedat Akgiray, SPK olarak bunu kabul edemeyeceklerini söyledi. Akgiray, Gerekiyorsa borsa düşsün, ayıklanması lazım. (Bak devletimiz bu işi yaptı) dedirttiğimiz gün, o güven unsurunun önemli kısmının geri geleceğini tahmin ediyoruz. Temizlik çok önemli. 15-20 yıllık tortuyu bir şekilde filtreden geçirip dışarıda bırakmak zorundayız diye konuştu.
Hırsızlığı olmadan önce yakalamak önemli
SPKnın ciddi çalışmalar yaptığını bildiren Vedat Akgiray, Piyasayı bozucu işlemlere ilişkin tebliğ var. Hırsızlığı yapmadan yakalamak... Olay bitsin, kanıtlar netleşsin, dosyayı toplayayım... Böyle koşturursanız aylara sarkan operasyon olur. Piyasada fiyat bozucu davranışı gördüğümüz anda bunu durdurmayı amaçlıyoruz dedi. Merkezi Kayıt Kuruluşunun çalışmalarına da işaret eden Akgiray, Aracılara yatırımcının bilgisi olmadan, rızası olmadan hiçbir şey yapma şansı vermeyeceğiz. Elektronik ikaz sistemi var... Erken uyarı da dünyanın gündeminde. IMF de bu iş için milyonlarca dolar harcadı. ABDde önce reel sektör borcunu ödemedi, işçi işini kaybetti, finans krize girdi. Demek ki önemli olan reel sektör, sokak. Sokağa izlemeden gerçek başarı olmaz diye konuştu.
Körfezdeki 1.5 trilyon dolardan yararlanmamak kayıp
SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Abu Dabi ve Dubai başta olmak üzere, Körfez ülkelerinde çok ciddi sermayenin gidecek yer aradığını bildirdi ve Bunlar Türkiyeye sukuk (İslami-bono-tahvil) denen formatta gelebilir. Yeni kira sertifikaları tebliği çıkacak, belki böyle çekebiliriz dedi. Politikacıların siyasi anlamı olur diye bu işten korktuğunu savunan Vedat Akgiray, Bizim de işimiz kira olduğu için pek korkmuyoruz. Dolayısıyla yeni kira sertifikaları tebliğimiz bugünlerde yayınlanacak. Farklı formatta, istediğimiz kadar para Türkiyeye gelebilecek. Para gelsin ülkemize de nasıl gelirse gelsin diye mantık var ifadelerini kullandı. Körfezde şu an gidecek yer arayan kaba hesapla 1-1.5 trilyon dolar arası para olduğunu ifade eden Vedat Akgiray, Bilinen neden ve korkularla Batıya akmıyor, Çine de akmıyor, duruyor o para orta yerde. Ama para sahipleri diyor ki, Ben böyle kontratla o işe girerim, var mı senin ülkende? Böyle bir potansiyel var, bundan yararlanmamayı ben çok büyük bir ayıp olarak görürüm dedi. Akgiray, Bunun ne kadarı Türkiyeye gelir şeklindeki soruya ise çok milyar doları gelir karşılığını verdi.
SPK da öcü olarak görülüyor
SPK Başkanı Vedat Akgiray, kısa süre önce yaptığı bir tespitin kendisini hayrete düşürdüğünü ifade etti ve İzmirdeki bir toplantıda anladım ki, Anadoluda insanımız Borsa deyince 3-5 zenginin 3-5 manipülatörün olduğu bir oluşumu anlıyor. Yanlış yapınca başında SPK denilen öcü var diye görülüyor. 20 sene önce böyle miydi? 1990ların ortalarından itibaren imaj bozulmuş. Büyük bir yanlışlık var. Büyük yanlışlığı düzeltmek, küçükten daha kolay dedi.
Sermaye piyasalarında banka egemenliği yanlış
TÜRKİYEdeki sermaye piyasası faaliyetlerinde bankaların çok etkin ve egemen olmalarının sermaye piyasalarının büyümesinin önünde rekabeti engellediği için yanlış olduğunu vurgulayan Vedat Akgiray, Fon yönetimi işi çok hızlı büyümedi. Büyük bankaların egemenliğinde. A Bankası B bankasının fonunu satmıor. Bireysel bir fon kurulmalı, diğer fonlara kafa tutabilmeli diye konuştu. Sermaye piyasalarında şu anda ceza kesme mantığının günün koşullarına uyduğunu düşünmediğine dikkati çeken Akgiray, şöyle devam etti: Kurumsal manipülasyon, bilgi manipülasyon işleri tabii ki yapılıyor; yapılmıyor demek için saf olmak lazım. Küçük veya büyük dokunulmaz hiçbir oyuncu yok bu piyasada. Sermaye piyasalarında en korkulan şey para kaybetmek. Kazanılan paranın 2-3 mislini ver bakayım derseniz bir daha bu işi yapıyor mu? Her ekonomik suça ekonomik ceza olmalı, bir de suçun kendi cezası var. Dolandırıcılık varsa cezası var.
HÜRRİYET