Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Silicon Valley Bank’in çöküşü teknoloji sektörü için bir ‘Lehman anı’ yarattı. Goldman Sachs’in en üst düzey sözleşme uzmanlarından birisi küresel piyasalardaki bankacılık krizini bu ifadelerle aktarıyor.
CNBC’nin haberine göre Goldman Sachs’in Yatırım Bankacılığı Birimi Avrupa Medya ve Telekomünikasyon Bölümü Teknoloji Eş Başkanı Cliff Marriott 10 Mart tarihindeki SVB’nin kapanmasının ‘oldukça stresli’ bir süreç olduğu söyledi. Marriott bankanın müşterilerinin bordrolarını hesaplamakta zorlandıklarını belirtti.
Marriott 2008 yılında iflas eden Lehman Brothers’ın çöküşünü hatırlatarak “O ilk hafta sonu teknoloji için bir miktar ‘Lehman anına’ benziyordu ve bu şirketler için gerçekten daha operasyoneldi. Sermayeye erişime ihtiyaçları vardı Bakiyelerinin çoğu SVB’deydi. İkincisi SVB şirketlerin çoğunun çalışanlarına bordro ödemesinin yaptığı ve diğer işlemleri yürüttüğü bankaydı” ifadelerine yer verdi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 1983 yılında kurulan SVB, teknoloji girişimleri ve risk sermayesi şirketleri için güvenilir bir finansman kaynağı olarak kabul ediliyordu. SVB Financial Group'un bir yan kuruluşu olan Kaliforniya merkezli ticari banka, ABD'deki en büyük 16. banka ve mevduat bakımından Silikon Vadisi'ndeki en büyük bankaydı.
SVB, risk sermayedarlarının ve teknoloji girişimlerinin müşteri hesaplarından milyarlarca dolar çekmesinin ardından ABD hükümeti tarafından devralındı. Bankanın müşteri portföyünün çoğunluğunu oluşturan risk sermayedarları ve portföy şirketleri bankanın parçalanabileceği korkusuyla varlıklarını çekmişti.
Korkunun sebebi ise SVB Financial Group’un varlıklarının çoğunu ABD Hazinesi tahvillerine ve güvenli olarak görülen devlet destekli mortgage menkul kıymetlerine yatırmasıydı. ABD Merkez Bankası’nın agresif faiz artışları bu varlıkları olumsuz yönde etkiledi ve bankanın kasasındaki menkul kıymetlerin değeri hızla eridi.
SVB bu ayın başında 21 milyar dolar değerinde olan menkul kıymetlerinden 1,8 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı. Banka, müşterilerin para çekme ihtiyaçlarını karşılamak ve yeni kredileri finanse etmek için 2,25 milyar dolar fon toplaması gerektiğini söyledi. Ardındansa bankanın hisse senetlerinde sert bir düşüş yaşandı.
Mevduatların ABD hükümeti garantisi altına alınmasına ve ABD makamları tarafından atanan CEO’nun müşterilere bankanın açık kalacağına dair güvence vermesine rağmen SVB’nin geleceği hâlâ belirsizliğini koruyor.
Marriott, teknoloji sektörü için SVB’nin adeta bir kamu hizmeti sağladığına dikkat çekti. Finans uzmanı SVB’nin teknoloji firmalarına hesap oluşturduğunu, bordro yapmalarına izin verdiğini ve nakit bakiyelerini tutmalarını sağladığını hatırlattı. Marriott’a göre teknoloji sektöründe bu önemli bankanın yerini hangi bankanın veya firmanın alacağı ise önemli bir soru işareti.
SVB’nin çöküşü benzeri konumdaki birçok banka için de potansiyel sonuçlar doğurabileceği konusunda soru işaretleri yarattı. İsviçreli yatırım bankacılığı devi Credit Suisse, geçen hafta hükümet destekli bir anlaşmayla çok düşük bir fiyat üzerinden ana rakibi UBS’e satılmıştı.
Jim Cramer Nasdaq’tan güçlü ralli bekliyor
‘First Boston’ projesi suya mı düştü?
SVB Financial'dan iflas başvurusu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.