Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Amerika’nın en büyük bankası gücüne güç kattı. JPMorgan Chase iflas eden yerel ABD bankası First Republic Bank’i satın alarak kredi defterini ve güçlü mevduat birimini bünyesine geçirdi. Dev banka servet yönetimi operasyonunu genişletmeye çalıştığı bir dönemde zengin müşterileri için yeni bir kaynak üretmiş oldu. JPMorgan CEO’su Jamie Dimon da bir kez daha bankacılık sektörünün kurtarıcısı rolüne bürünebildi.
JPMorgan, devasa bilançosunu First Republic’i satın alma konusunda diğer küçük bankaları geride bırakmak için kullandı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre First Republic Bank’in çöküşü bankanın mart ayında Silicon Valley Bank’in iflasını takiben 100 milyar dolarlık mevduatını kaybettiğini açıklamasının ardından gerçekleşti.
Wall Street Journal’In haberine göre, PNC Financial, Citizens Financial ve Fifth Thidr Bancorp gibi yerel ABD bankaları da ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu’na (FDIC) pazar günü First Republic için teklif sunan bankalar arasındaydı. FDIC konuyla ilgili açıklamasında “olukça rekabetçi bir teklif yarışı” gerçekleştiğini belirtti. Kurum, seçimlerinin mevduat-sigorta fonuna en az maliyetle sonuç getiren tekliften yana olduğunu açıkladı.
Anlaşma sonucu JPMorgan, First Republic'in 92 milyar dolarlık mevduatının tamamını üstlenecek. Wall Street devi ayrıca 173 milyar dolarlık kredi defteri ve 30 milyar dolarlık menkul kıymetler varlıkları olmak üzere bankanın varlıklarının çoğunu satın alıyor. İlk çeyreğin sonunda, JPMorgan'ın 3,7 trilyon dolarlık varlığı ve 2,4 trilyon dolarlık mevduatı bulunuyordu.
Dimon pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Temel olarak çok temiz bir bankayı alabileceğiniz en temiz şekilde satın alıyorsunuz” dedi.
JPMorgan hisselerinde pazartesi günü görülen yüzde 2’lik yükseliş yatırımcıların da bu anlaşmanın ardındaki matematiği sevdiğini gösteriyor.
Anlaşma aynı zamanda JPMorgan’ın 2008’de Washington Mutual’ı satın almasıyla da benzerlikler taşıyor. Söz konusu bankanın çöküşü hâlâ ABD’nin en büyük banka iflası olarak kayıtlarda yer alıyor. JPMorgan 2008’deki iflas sonrası anlaşma sayesinde Kaliforniya ve Florida’ya açılabilmişti. Ancak satın alım işlemi beraberinde bankanın batan mortgage kredileri ile ilgili sorunları ve yıllarca süren mevzuat ve yasal sorunları beraberinde getirmişti.
Jamie Dimon First Republic’in kurtarılması konusundaki daha önceki çabalarda da kilit rol oynadı. JPMorgan bankaya 30 milyar dolarlık mevduat yatıran 11 büyük ABD bankasının arasında en fazla katkı sağlayan bankaydı. JPMorgan ek adımlar atarak diğer bankaların da ralliye katılmasını sağlamayı denedi. JPMorgan bankacıları First Republic Bank’e çeşitli tavsiyelerde bulunmak için görevlendirildi.
Zengin müşterilere hizmet veren First Republic bu stratejisi sayesinde ABD’nin en büyük 20 bankası haline gelmişti. Ancak FED’in geçen yıl itibariyle politika faizlerini agresif bir şekilde yükseltmesinin ardından Banka çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldı.
Varlıklı müşterilere hizmet eden bankanın işletmeleri halen kazançlı olmayı sürdürüyor. Bankanın yöneticileri First Republic’in üst düzey müşterilerine erişme imkanının JPMorgan’ı anlaşma yapmaya motive eden asıl gelişme olduğunu söyledi.
JPMorgan 2019’un sonları itibariyle özel bankacılık biriminin müşterileri kadar zengin olmayan müşterileri için daha fazla servet danışmanı ekleme stratejisini başlattı. CEO Jamie Dimon’ın kendisi de danışmanlığın hakim olduğu bir aileden geliyor. Babası uzun süreler boyunca broker’lık yapan Dimon gençlik yıllarında da danışmanlık işletmesi yönetmişti. Ancak JPMorgan’ın hiçbir zaman Bank of America’nın Merrill Lynch Servet Yönetimi veya Morgan Stanley ile yarışacak ölçekte bir danışmanlar ordusu bulunmadı.
Çöken bankanın yöneticileri bazı First Republic müşterilerinin ve danışmanlarının son haftalarda halihazırda JPMorgan’a geçmeye başladığını söyledi. JPMorgan, First Republic'in servet yönetimi işletmesini kendi başına birleştirecek ve bankanın bazı şubelerini servet merkezlerine dönüştürecek. First Republic markası ise tarihe karışacak.
San Francisco merkezli First Republic'i satın almak, yıllardır teknoloji yöneticileri ve startup kurucularıyla daha iyi ilişkiler kurmaya çalışan JPMorgan'a Silikon Vadisi'nde de bir destek sağlıyor. Wall Street devinin amacı hem bu şirketlerin servetlerini yönetmek hem de First Republic’in eksik olduğu bir alan olan yatırım bankacılığı işlerini elde etmek.
Ancak Jamie Dimon JPMorgan’ın First Republic’e sunduğu düşük oranlı mortgage kredilerini sağlamak için çok hızlı davranmayacağını açıkladı. CEO First Republic’in aksine mortgage varlıklarının çoğunluğunu satacaklarını da sözlerine ekledi. Yükselen faiz oranları, First Republic’in mortgage kredi defterinin değerini oldukça sert bir şekilde düşürmüştü.
ABD'de tarihe geçen banka iflası
ABD borsalarında First Republic Bank etkisi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.