Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Pfizer ve Alman ortağı BioNTech'in korona virüsün yeni varyantlarına karşı üçüncü doz takviye aşısının uygulanması için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) başvuru yapacağını açıklamasıyla başlayan tartışmalar sürüyor.
Pfizer/BioNTech,aşılanmadan 6 ay sonra enfeksiyon riskini kanıtlayan veri paylaşımında bulunmadı, ancak verilerin kısa süre içinde kamuoyuna açıklanacağını bildirdi.
Bazı aşı uzmanlar, Reuters haber ajansına verdikleri söyleşilerde, Pfizer'ın takviye üçüncü doz aşının gerekliliğini sorguladı ve özellikle de halklarına henüz ilk doz aşıları yapmakta zorlanan çok sayıda ülke olduğu göz önünde bulundurulduğunda üçüncü doza gerek olduğunu kanıtlamak için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Washington eyaletinin Seattle kentindeki Fred Hurchinson Kanser Merkezi'nden virolog Dr. Larry Corey, "Pfizer'in bu kadar karmaşık bir kararı tek taraflı bir yaklaşımla alması hayal kırıklığı yaratıyor" dedi. Dr. Corey, ABD hükümetinin desteklediği COVID-19 aşı deneylerinin liderliğini üstlenen uzmanlardan biri. İlk kez Hindistan'da ortaya çıkan ve şu anda birçok ülkede görülen enfeksiyonların egemen varyantı haline gelen Delta'nın yükselişi, mevcut aşıların yeterli düzeyde koruma sağlayıp-sağlamadığı kaygılarını arttırdı. Bazı uzmanlar, aşılanan kişiler arasında hastaneye yatışların ve ölümlerin artması durumunda üçüncü takviye doz aşıların yapılması gerekebileceği görüşünde.
"HASTA OLANLAR AŞILANMAYANLAR"
Pennsylvania eyaletinin Philadelphia kentindeki Çocuk Hastanesi Aşı Eğitim Merkezi Başkanı Dr. Paul Offit, takviye aşılar için bu şekilde bir gerekçe olması gerektiğini kaydediyor.
Aynı zamanda ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) aşılar konusunda danışmanlık yapan Dr. Offit, ABD'de şu anda korona virüs nedeniyle hastalananların büyük çoğunluğunun aşısız kişiler olduğunu, bu nedenle üçüncü takviye dozlar için herhangi bir gereksinim olmadığını vurguluyor.
"İKİ DOZ AŞI AĞIR HASTALIK VE ÖLÜM RİSKİNDEN KORUYOR"
Pfizer'in üçüncü doz aşı ruhsatı başvurusunu duyurduğu Perşembe günü ABD'li sağlık yetkilileri, iki doz Pfizer-BioNTech aşısı olan kişilerin Delta varyantı dahil ağır hastalık ve ölüm riskinden korunduğunu açıklayarak kamuoyunu rahatlatmaya çalıştı.
FDA ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından ortak yapılan açıklamada ”Tam olarak aşılanan Amerikalılar'ın şu anda takviye doza ihtiyacı yok” denildi.
Pfizer sözcüsü, eleştiriler hakkında yorum yapmayı reddetti.
İsrail'den gelen bulgular
Pfizer CEO'su Albert Bourla ve diğer yetkililer, aylardır, KOVID-19'a karşı takviye doz aşı yapılmasının gerekliliğini gündeme getiriyor. Takviye KOVID-19 aşıları, Pfizer'a uzun yıllar boyunca büyük miktarda kar sağlayabilir.
Pfizer, üçüncü doz aşı için acil kullanım başvurusuna gerekçe olarak geçen hafta İsrail Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı bulguları öne çıkarıyor. İsrail Sağlık Bakanlığı, Delta varyantına karşı Pfizer aşısının bulaşmayı ve hafif hastalık belirtilerini önlemede yüzde 64 oranında etkili olduğunu açıklamıştı. Bakanlık, hastaneye yatış ve ölümlerde aşının yüzde 93 etkinlik oranına sahip olduğunu bildirmişti.
Pfizer'ın bilimsel araştırmalar sorumlusu Mikael Dolsten, Reuters haberi ajansına, İsrail'in verilerinin, aşılarını Ocak ya da Şubat ayında olanlarda aşının etkinlik oranının azalmaya başladığını gösterdiğini söyledi. Pfizer yönetim kurulu üyesi Scott Gottlieb de CNBC televizyonuna yaptığı açıklamada, aşılı bu kişiler arasında yaşlıların, KOVID-19'u hafif ya da belirtisiz geçirenlerin olduğunu kaydetti.
Dolsten, "Enfeksiyonun yaşlı bireylerde ne kadar tehlikeli olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bu kişilerin enfeksiyon kapması, asla görmek isteyeceğimiz bir durum değil. Bu nedenle sonbahar ve kış aylarına girerken aşılarını uzun süre önce olan yaşlı kişiler için takviye dozlar bir seçenek olabilir" dedi.
Ancak İsrail Sağlık Bakanlığı, korona virüs enfeksiyonuna yakalanan aşılı kişilerle aşı oldukları tarih arasında bir bağlantı olduğuna ilişkin herhangi bir veri yayınlamadı.
"ÜÇÜNCÜ DOZ ŞİMDİ GEREKMİYOR"
Tennessee eyaletinin Nashville kentindeki Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nden aşı uzmanı Dr. William Shaffner, Pfizer'ın ön verilerinin aşının üçüncü dozunun antikor seviyelerini yükselttiğine ilişkin açıklamaların, üçüncü doza ihtiyaç duyulması halinde, umut verici olduğunu söyledi.
Ancak Dr. Shaffner, "Takviye doz aşıların şimdi yapılmasının gerektiğini düşünmediğini" kaydetti.
WHO: BİRÇOK ÜLKE AŞIYA ERİŞMEYE ÇALIŞIRKEN TAKVİYE DOZ SİPARİŞİ VERİLMEMELİ
Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) Pazartesi günü yapılan açıklamada çok sayıda ülkenin KOVID-19 aşısı tedarik etmeye çalıştığı bu dönemde zengin ülkelerin aşılanmış nüfusları için ilave doz aşı siparişinde bulunmaması gerektiği bildirildi.
WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, pandemi nedeniyle ölüm vakalarının yeniden artışa geçtiğini, Delta varyantının egemen hale geldiğini ve birçok ülkenin sağlık çalışanlarını korumak için yeterli doz aşı tedarik edemediğini söyledi.
WHO Başkanı, “Delta varyantı tüm dünyayı kasıp kavuruyor, yeni KOVID-19 vakalarının ve ölümlerin yükselmesine neden oluyor. KOVID-19 aşısı tedarikindeki küresel uçurum çok derin ve adaletsiz. Bazı ülkeler, diğerleri henüz sağlık çalışanlarını ve en savunmasız nüfusları henüz aşılayamamışken milyonlarca doz takviye aşı siparişi veriyor” dedi. WHO’ya göre Delta varyantı şu anda 104 ülkede tespit edildi.
MRNA aşılarını üreten Pfizer ve Moderna firmalarının kitlesel aşılanma oranları yüksek ülkelere takviye doz aşı tedarik etmeyi hedeflediğini söyleyen Tedros, bu firmaların, orta ve düşük gelirli ülkeler için kurulan küresel aşı paylaşım girişimi COVAX’a aşı sağlamaları gerektiğinin altını çizdi.
WHO bilim uzmanı Soumya Swaminathan, tam olarak aşılananlar için takviye doz gerektiğini gösteren herhangi bir kanıt olmadığını kaydetti ve üçüncü dozlara bir gün gereksinim duyulacak olsa da bu aşılara şu an ihtiyaç olduğuna ilişkin kanıt olmadığını vurguladı.
WHO’nun acil durum sorumlusu Mike Ryan da aşılara erişim olmayan yerlerde savunmasız kişilerin öldüğü bir dönemde ülkelerin değerli aşı dozlarını takviye olarak kullanmasının “öfke ve utanca” neden olacağını ifade etti. (amerikaninsesi.com)
BioNTech 100 gün içinde yeni korona virüs aşısı geliştirebilir
Ne 3 ü 4. 5.dozlar olcak daha
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.