Yunanistana 120 milyar Euro gidecek
3 yılda 89-90 milyar euro olarak düşünülen yardım miktarı için 100-120 milyar euro gündeme geldi.
ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Moodysin not kırmasının ardından Standart and Poorsun (S&P) Yunanistanı yatırım yapılamaz sınıfına sokmasıyla hem piyasaların hem de Euronun değer kaybettiği noktada, öngörülen yardım miktarının artırılması gündeme geldi. Avrupa Birliğinde (AB) ortak para olarak Euro kullanan 16 ülke, Yunanistanın kurtarılması için olağanüstü zirveye davet edilirken, daha önce 3 yılda 89-90 milyar Euro olara telaffuz edilen yardım miktarından 100-120 milyar Euro olarak söz edilmeye başlandı.
2 basamaklı seviyeler
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Khan, Berlinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet ve Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble dün Berlinde yaptığı toplantıdan bu yönde bir açıklama çıkmadı. Ancak tüm piyasaların tepki verdiği noktada, Alman televizyon kanalı N24, IMF ve Avrupa Birliğinin (AB) Yunanistana bu yıl için öngörülen yardım miktarını artıracağını bildirdi. N24 internet sitesinde yayımlanan ve hükümet kaynaklarına dayandırılan haberde artışın iki basamaklı seviyelerde yani 10 milyar Euro veya üzerinde olabileceğini bildirdi. AB ve IMF tarafından alacağı yardımın 45 milyar Euro olması bekleniyordu. N24ün haberinin ardından Alman Yeşiller Partisi milletvekili Jürgen Trittin, Uluslararası Para Fonu Başkanı Dominique Strauss-Kahndan aldığı bilgiye dayanarak Yunanistana verilecek yardımın toplam büyüklüğünün 3 yılda 100-120 milyar Euroya ulaşabileceğini söyledi.
Görüşmeler Atinada yapıldı
Almanyadan gelen bu haberler Atina cephesinden de doğrulandı. İsmini açıklamak istemeyen bir Yunanlı yetkili, şunları söyledi: IMFnin destek mekanizmasına katkısını artırması yönünde görüşmeler oldu. Fakat bu noktada biz bunun olacağına inanmıyoruz. Görüşme ekstradan 5-10 milyar Euro verilmesi konusundaydı. Fakat hala her şey belirsiz. Eğer partnerler ve alacaklılar piyasaları sakinleştirmek ve Euronun zarar görmesini durdurmak için daha fazla para gerektiğini düşünürse daha fazla para onaylanabilir. Bunu bütün taraflar görüşüyor.
16 ülke liderine çağrı
ABde Euro bölgesindeki 16 ülke, Yunanistanın kurtarılması için olağanüstü zirveye davet edildi. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, 10 Mayısta Brükselde toplanacak olan liderlerin Yunanistanı kurtarma paketini aktif hale getirmeye çalışacaklarını söyledi. Yunanistanın iflas ihtimali bulunmadığını savunan Van Rompuy, IMF destekli AB kurtarma paketinin kullanım şartlarıyla ilgili bu ülkeyle sürdürülen müzakerelerin yolunda ilerlediğini ifade etti.
19 Mayısa kadar 9 milyar Euro lazım
YUNANİSTANa 3 yılda yapılacak yardımın 120 milyar Euroyu bulacağına ilişkin haberlere karşılık, AB ve IMF tarafından bu yıl için taahhüt edilen 45 milyar Euroluk yardımın nasıl yapılacağı konusu netleşmedi. Yunanistanın 19 Mayısa kadar en az 9 milyar Euro borçlanması gerekiyor. Uluslararası piyasalardan borçlanma şansı kalmayan Yunanistan, bu tarihten önce kurtarılmayı bekliyor.
İstikrarımızı ilgilendiriyor hızlanın
ULUSLARARASI Para Fonunun (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile birlikte Yunanistan hakkında açıklamada bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan ile görüşmelerin hızlandırılması gerektiğini ve görüşmelerin önümüzdeki günlerde sonuçlanacağını umduğunu söyledi. Merkel, mevcut durumun Euro bölgesinin istikrarını ilgilendirdiğini ve Atina yönetiminin Euro bölgesindeki güveni yeniden tesis edecek planları kabul etmesi gerektiğini belirtti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet ise Varsayımlarımız Yunanistan ile görüşmelerin birkaç güne çok iyi bir şekilde sonlanacağı yönünde dedi.
Atina hızlı olursa Almanya 7 Mayısa kadar onaylayacak
ALMANYA, Yunanistana verilecek krediyi eğer Atina, IMF ve AByle görüşmeleri yeterince hızlı tamamlarsa 7 Mayısa kadar onaylayabileceklerini söyledi. Bugüne kadar Almanyanın yardım konusunda hayır deme opsiyonu bulunduğuna vurgu yapılmasına karşın dün, Almanya Maliye Bakanı Sözcüsü Jeanette Schwamberger, Almanyaya düşen 8.4 milyar Euroluk (11 milyar dolar) katkının yapılmasını sağlayacak mevzuatın bir hafta içinde parlamentodan çıkabileceğini söyledi.
Yunanistan borsasında açığa satışı yasakladı
YUNANİSTAN Sermaye Piyasası Komisyonu, Atina borsasında hisselerin açığa satışını yasakladı. Sermaye Piyasası Komisyonundan yapılan açıklamada, Komisyonun, Yunan piyasasında olağanüstü koşulları göz önüne alarak, Atina borsasında açığa satışı yasaklamaya karar verdiği, kararın 28 Nisandan, 28 Hazirana kadar geçerli
olacağı belirtildi. Yunanistanda borsa bir önceki gün banka hisselerinin yüzde 9 düşmesiyle, yüzde 6 değer kaybetmişti. Sermaye Piyasası Komisyonu, daha önce küresel ekonomik kriz sırasında Ekim 2008 Atina borsasında hisselerin açığa satışını yasaklamış ve bu yasak geçen yıl haziran ayında kalkmıştı.
AB: Mali istikrar korunacak
AVRUPA Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB üyeleri ve Avrupa Merkez Bankasının, Yunanistanın borcunun yayılacağı korkuları arasında Eurozoneda istikrarı sağlamada kararlı olduğunu söyledi. Tokyoda düzenlenen AB-Japon zirvesinde konuşan Barroso, Yunanistanın ihtiyaçlarının zamanında karşılanacağına dair bir şüphe yok aklımda. Yunanistanın temerrüde düşmesi bir seçenek değil. Üye devletler, komisyon ve Avrupa Merkez Bankası, Euro bölgesinde mali istikrarı garanti etmede kararlı dedi.
Portekizde krize karşı milli birlik oluşturdu
PORTEKİZ Başbakanı ve muhalefet partisi başkanı ülkeyi mali krizden kurtarmak için önlemler alma konusunda milli birlikteliğe gitti. Sosyalist Başbakan Jose Socrates ve muhafazakar muhalefet lideri Pedro Passos Coelho, birlik içinde olduklarını gösteren acil bir toplantı düzenledi. Socrates ve Coelho, Parlamentoda beraber oy kullanarak itiraz edilen kemer sıkma kararnamesini hızlandıracaklarını söyledi. İki liderin büyüyen ve Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın yüzde 9.4üne ulaşan kamu açığını azaltmak için zorlu ödeme kesintilerini hızla uygulamaya koyması bekleniyor. Passos Coelho, Bu zor dönemde hükümete ve ülkeye yardım etmede Portekizli insanlara yönelik bir görevimiz var dedi.
S&P İspanyanın notunu da düşürdü
ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poorsun (S&P) İspanyanın uzun vadeli notunu AA+dan AAa düşürerek, not görünümünü negatif izlemeye aldı. S&Pnin açıklaması, İspanyol borsasının kapanmasından 10 dakika önce duyurulurken, borsaya da olumsuz etki yaptı. Yüzde 1 civarında düşüşle kapanması beklenen İspanyol borsası, S&Pnin açıklamasının ardından günü yüzde 2.99 kayıpla tamamladı.
Acı ilacı yazan doktoru kovarak iyileşemezsiniz
AVRUPA Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanları dün yaptıkları toplantıda, Yunanistana yardım kararının aciliyet gerektirdiğini bildirirken, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Atina ile görüşmeler tamamlanıncaya kadar herhangi bir rakamın telaffuz edilemeyeceğini belirtti. Strauss-Kahn, Üzerinde anlaşılıncaya kadar herhangi bir ayrıntı vermek mümkün değil dedi. Yunanistan kriziyle birlikte tüm Avrupada durum daha da kötüye gidebilir diyen Strauss-Kahn, Fransada bir gazeteye verdiği demeçte ise, şunları söyledi: Yunanistan yıllarca birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalacak, ancak alternatif savunulamaz. Acı ilacı yazan doktoru kovarak birinin iyileşebileceğine inanmak hayal olur. Yunanistana yardım etmezsek savunulamaz bir durumda olacaklar. Yunanlar, yıllar süren baştan savma gidişattan sonra kamu maliyesini düzeltmenin acı ve zor olacağının farkına varmalılar.
hürriyet