Yükselişte hangi hisseler alınmalı?
Analistler, endekste 65.000-70.000 bandında hareket beklerken hala alınabilecek hisselere de dikkat çekiyor
Endeks yükselirken hangi hisseler alınmalı?
Önceki hafta 60.000in üzerine çıkarak zirve yapan İMKB-100 endeksi, rekor üzerine rekor kırmaya geçen haşta da devam etti. Hafta içinde iki gün 60.000in üzerinden kapanan endekste önümüzdeki süreçte yükseliş trendinin devamı bekleniyor. Analistler, endekste 65.000-70.000 bandında hareket beklerken hala alınabilecek hisselere de dikkat çekiyor.
Gözde Yeniova / Ekonomist
İMKBde son dönemde yaşanan olumlu hava devam ederken, endeks tarihi rekorlarını kırmaya geçen hafta da devam etti. Önceki hafta ilk defa 60.000in üzerini gören endeks, geçen hafta ise iki gün 60.000in üzerinde kapanırken haftayı, 59.867den tamamladı.
Önceki haftaki kapak haberimizde endeksin 60.141i test ederek yeni zirve yapmasının ardından uzmanların 65.000 hedeflerinin olduğunu sizlere aktarmıştık. 65.000 hedefinin bir iki ay gibi kısa bir sürede test edileceğini öngören uzmanların yanı sıra 70.000-75.000in bu yıl içinde görülebileceğini söyleyenler de bulunuyordu. Geçen hafta ise beklendiği gibi yükseliş devam etti ve endeks yeni zirvelere ulaştı.
Endeks ilk olarak 27 Temmuz 2010 Salı günü 60.329dan kapanarak bir rekora imza attı. Sonrasında ise 29 Temmuz Perşembe günü 60.737den kapatarak yeni bir rekora ulaştı. Biz de bundan sonraki beklentileri ve bu seviyelerden hala hisse alınıp alınmayacağını uzmanlara sorduk.
Analistler, görülecek kar realizasyonlarının ardından endekste yükseliş trendinin devamını bekliyor ve endeks hedeflerini yükseltiyor. Öte yandan hala alınabilecek hisselerin de olduğunu söylüyor.
Piyasada rekor yükselişler sürerken geçen mayıs ayında 52.000 seviyelerinde olan endeksin 60.000e yükselirken hangi hisselerin en fazla kazandırdığına da baktık. Buna göre bu dönemde İMKB 100 hisseleri arasında en şazla kazandıran 20 hisseyi belirledik. Spor kulüpleri ve düşük hacimli hisselerinin de bu listede varlığı dikkat çekiyor. Bu noktada analistler yatırımcıları uyarıyor. SPK, sığ hisselere ilişkin kriterleri ortaya koydu.
Buna göre hisseler A, B ve C olarak ayrılacak ve yatırımcılar daha doğru seçim yapabilecek. İşte bu sığ hisseler de B ve C grubunda yer alan hisseler olduğundan dikkat çekiliyor. Öte yandan banka ve holdinglerin de yine yükselişte etkili hisseler olduğu görülüyor.
Yükselişi tetikleyecek faktörler
Peki yükselişin devamını bekleyen analistler bunları hangi faktörlere bağlıyor? Analistlere göre yurt içi açısından 12 Eylülde yapılacak referandum sonuçları ve ekim ayına ertelenen Mali Kural Yasası dışarıda ise ABD ve Avrupada makro datalar belirleyici faktörler olacak. Şirket karlarındaki büyüme ve faiz oranlarındaki düşüş endeksi olumlu etkileyecek gelişmeler olarak görülüyor. Endekste ise yükselişin devamını bekleyen analistler; kısa ve orta vadede 65.000, 12 aylık dönem için 74.000 seviyelerini bile telaffuz ediyor.
12 aylık endeks hedefinin 74.000 olma ihtimali endeksin yıl sonunda 65.000 puana ulaşma olasılığı, İş Yatırım'ın baz senaryo varsayımlarına, dünya ekonomisinde ılımlı bir toparlanmaya, seçim sonrası az farklı çoğunluk ile tek parti hükümeti ve 2011'de Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke kredi notuna ulaşmasına dayandırılıyor.
70.000 hedefi
Yıl sonunda endeksin 65.000 rakamının üzerinde kapatacağı öngörüsünde bulunduklarını söyleyen Ulus Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Anıl Erk Yılmaz da 70.000li rakamların görülmesinin sürpriz olmayacağını ifade ediyor.
Yeni zirveleri yurt içinde faizlerin seyri ve Mali Kuralın belirleyeceğini söyleyen Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Baki Atılal, enflasyon, cari açık, bütçe performansının ise yardımcı etmenler olduğunu ifade ediyor.
Mehmet Baki Atılal, Yurt dışındaki karamsar tablonun dağılmaya başlaması ve büyüme verilerinin yukarı yönlü revizyonu ve başta ŞED olmak üzere faiz artırım sürecinin 2011e kalmış olması piyasaları yukarıya itecek ana etmenlerdendir diyor.
Endeksin kısa çaplı kar realizasyonu sonrası 66.000 -67.500 bandına kadar devam edebileceğini öngören Atılal, Bu seviyelerden 60.200 ve üzerinden alım yapılmasını kısa vade için gerçekçi bulmuyoruz. Yatırımcıların 58.200 seviyesini stop-loss kabul ederek trade yapmalarını öneriyoruz diyor.
Meksa Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Özgür Yurttaşseven ise 65.000-66.000 seviyelerini yıllık bazda hedef olarak öngörmeye devam ediyor. Ancak Yurttaşseven, ulaşılan seviyelerde teknik indikatörlerdeki ısınmanın global anlamda hisse senedi piyasalarında ağustos-eylül döneminde kar realizasyonu sürecine dönüşme ihtimalini artırdığını düşünüyor.
Alınabilecek hisseler
Öte yandan bu süreçte yükselişin devamını bekleyen analistler, hala alınabilecek hisselerin olduğunu belirtiyor. Özellikle çok yükselen banka ve holding dışındaki hisselere dikkat çekiliyor. A Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, İMKBde yükseliş banka hisseleri dışından geride kalan sanayi ve orta-küçük ölçekli şirket hisseleri içinde 2010 ikinci çeyrek ve sonraki dönemler için karlılık beklentisi yüksek olanların tercih edilebileceğini söylüyor. Metin Ayışık; sözkonusu sanayi sektörleri arasında otomotiv, cam, kimya ve enerji sektörü hisselerini sayıyor.
Bankalar iskontolu
İş Yatırım Araştırma Müdürü Emre Sezan ise 2010-2011 fiyat kazanç oranları ile bakıldığında İMKB'de işlem gören bankaların gelişmekte olan ülke bankalarına göre yüzde 20'lik iskontoya sahip olduğunu ancak banka dışı şirketlerde büyük bir iskonto bulunmadığını söylüyor.
Değerleme açısından en çekici görünenin bankacılık hisseleri olduğunu ifade eden Emre Sezan, Yılsonu tahminlerimiz yüzde 23 kar büyümesine denk geliyor. Yapı Kredi Bankası, Halkbank ve Vakıfbankı tercih ediyoruz.Onun dışında THY, Ford Otosan, Çimsa, Koza Altın, Banvit ve Akenerji de en çok önerdiğimiz hisseler diyor. Anıl Erk Yılmaz ise önümüzdeki süreçte gıda, inşaat, ticaret, ulaştırma, kimya ve sanayi sektörlerinde pozitif gelişmelerin olumlu seyre daha fazla katkı yapacağını düşünüyor.
Özgür Yurttaşseven de bu süreçte TL cinsi muhafazakar bir portföy oluşturulmasını ve hisse senedi tercihlerinde bankacılık dışı sektörlerden seçim yapılmasını tavsiye ediyor. Olası kar realizasyonlarının öncelikli destek bölgesi olarak 57.500-58.000 seviyesini öngören Yurttaşseven, Gübre Şabrikaları,Aksa Akrilik, Ayen Enerji, Sinpaş GMYO, Aygaz, Aksigorta takip edilebilecek hisseler diyor.
METİN AYIŞIK
A Yatırım Genel Müdürü
Talep banka dışı hisselere kayacak
Avrupada kamu borç krizine Avrupa Merkez Bankası ve ülke maliyelerinin ortak çözüm paketlerinin ardından global piyasalarda azalan tedirginlik ve ikinci çeyrek bilanço beklentilerinin satın alınmaya başlanılmasıyla birlikte global borsalarda yükseliş yaşandı. Bu paralelde İMKBde de yükselişin kısa vadeli kar realizasyonları eşliğinde 62.000-64.000 bant aralığına kadar sürmesi beklenebilir.
İMKBde son dönemdeki yükselişte güçlü karlılıkları ve yüksek likiditeleri nedeniyle genelde bankacılık sektörü ön plana çıktı. Sanayi sektörünün ve orta-küçük ölçekli şirketlerin bankacılık sektörü hisselerine göre daha yüksek karlılık artışı yaşayacak olmalarına rağmen yükselişe yeterince eşlik etmediğini görüyoruz. Bundan sonraki dönemde talebin banka dışı hisselere kayması bekliyoruz.