ABD'li finans kuruluşu Goldman Sachs, yatırım bankacılığı bölümündeki beklenenden hızlı toparlanmanın ardından bu yıl planladığı ikinci tur performansa bağlı geniş kapsamlı işten çıkarmaları gerçekleştirmeme kararı aldı.
Güçlü performans kararda etkili oldu
Financial Times’ın aktardığına göre, Goldman Sachs’ın bu kararı almasında, müşterilerden gelen taleplerdeki artış ve banka ücretlerindeki yükselişin yanı sıra ticaret birimindeki istikrarlı performans etkili oldu. 46.000 kişilik çalışan kadrosunu korumaya yönelen banka, yılın başında gider kontrolü ve performans değerlendirme sürecinin bir parçası olarak az sayıda çalışanı kapsayan sınırlı bir işten çıkarma uygulamıştı.
Ek kesintilere açık kapı
Başkan Donald Trump döneminde uygulanan ticaret tarifelerinin doğurduğu belirsizlikler nedeniyle Goldman Sachs, piyasalarda olası bir bozulma durumunda eylül ayında yeni işten çıkarmalar yapma seçeneğini gündemde tutuyordu. Ancak mevcut olumlu ekonomik tablo, bankanın bu planı rafa kaldırmasına neden oldu. Yine de, banka yönetimi, koşullar değişirse esnek kalacaklarını belirtiyor.
Sektörde canlanma sinyalleri
Karar, yatırım bankacılığı alanında genel bir toparlanmanın gözlemlendiği bir döneme denk geliyor. JPMorgan Chase, Morgan Stanley ve Bank of America gibi finans devleri de artan yatırım bankacılığı gelirlerine işaret etti. Goldman Sachs’ın ikinci çeyrek gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre %25’in üzerinde artış göstererek sektördeki en büyük sıçramayı gerçekleştirdi. London Stock Exchange Group’un verilerine göre, genel sektördeki ücret artışı ise %2 civarında olup, toplamda 67 milyar dolara ulaştı.
İstihdamda güven, ekonomide temkin
Goldman Sachs’ın şimdilik iş gücünü koruma kararı, finans sektöründeki istihdam görünümü açısından olumlu bir sinyal olarak yorumlanıyor. Ancak değişken küresel ekonomik ortam, firmaların planlarını her an revize edebilmesine neden oluyor.
BNY Mellon ve Goldman Sachs’tan tokenize fon hamlesi
Goldman’ın B planı tuttu: Eleştiriler alkışa dönüştü
Goldman Sachs ve BNP Paribas'tan kripto yatırımı