İngiltere merkezli bankacılık devİ Standard Chartered’ın Kıymetli Metaller Analisti Suki Cooper, altın piyasasındaki son hareketleri değerlendirirken spekülatif taleplerin yükselişte olduğunu ancak asıl fiyat belirleyici olmadığını vurguladı. Son haftalarda yatırımcı ilgisinin yoğunlaştığını belirten Cooper, bu durumun piyasadaki gerçek dinamikleri gölgede bıraktığını söyledi.
Vadeli işlemlerde net alım pozisyonları artıyor
ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun (CFTC) verilerine göre, 18 Temmuz haftasında altına yönelik uzun pozisyonlar 7.972 artarak 172.657'ye çıktı. Buna karşılık, kısa pozisyonlar 13.763 azalarak 22.625 seviyesine geriledi. Bu, yatırımcıların genel olarak yükseliş yönünde pozisyon aldıklarını gösteriyor.
Pozisyonlar temmuz başından bu yana sabit seyrediyor
Cooper, net pozisyonların toplam açık pozisyona oranının son yedi haftadır yaklaşık %31 düzeyinde seyrettiğini belirtti. ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşı kapsamında dile getirdiği ithalat tarifesi tehditlerine rağmen, piyasada net pozisyonlanmanın temmuz başında sabit kaldığını vurguladı.
ETP girişleri altının yönünü belirliyor
Altın destekli borsa yatırım fonlarına (ETP) olan talep, fiyatlar üzerinde spekülatif pozisyonlardan daha etkili oluyor. 2025’in ilk yarısında bu ürünlere olan girişler, son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Cooper’a göre, temmuzda girişler yavaşlasa da genel eğilim pozitif ve fiyatlar üzerinde etkisi sürüyor.
Dolar ve sezonsal etkiler de yakından takipte
Altın fiyatlarında ETP'lerin yanında diğer belirleyici faktörlerden biri de ABD doları. Cooper, mevsimsel olarak daha düşük tüketim döneminde altının yönünü belirlemede bu unsurların kilit rol oynadığını belirtti. Özellikle büyük altın ETP’lerindeki kısa faiz düşüşü, fiyatların yukarı yönlü hareketine dair beklentileri artırıyor.
Altın ve gümüş için dengeli yatırım tavsiyesi
Altın fiyatlarında 'dolar' ve 'tahvil' etkisi!
Ülkeler borç batağında, merkez bankaları baskı altında