FİNANSİNGUNDEMİ.COM/DIŞ HABERLER SERVİSİ
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı yeni verilere göre, Türkiye'de yıllık enflasyon haziran ayında ekonomistlerin beklentilerinden daha fazla yavaşlayarak %35,1 oranında gerçekleşti. Mayıs ayında ise bu oran %35,4 seviyesindeydi. Bloomberg'in düzenlediği anketin medyan tahmini enflasyonun %35,3'e düşmesini öngörüyordu. Gerçekleşen veri, piyasalarda olumlu tepkiyle karşılandı ve merkez bankasının bu ay içinde faiz indirimine gitmesi yönündeki beklentileri güçlendirdi.
350 BAZ PUANLIK FAİZ İNDİRİMİ
İstanbul'da faaliyet gösteren MUFG Bank Hazine Müdürü Onur İlgen, "TÜFE'deki beklenenden iyi gelen sonuçlar, faiz indirimi döngüsünün yeniden başlayabileceğine işaret ediyor ve tahvillere olan ilgiyi artırıyor" değerlendirmesinde bulundu. İlgen, merkez bankasının Temmuz toplantısında politika faizinde 350 baz puanlık bir indirimi gündeme almasını beklediklerini ifade etti. Haziran ayında politika faizi %46 düzeyinde sabit bırakılırken, Merkez Bankası'nın, enflasyondaki gerilemenin sürmesi ve jeopolitik risklerin azalması durumunda borçlanma maliyetlerinde düşüşe gidebileceği mesajı verilmişti.
YIL SONU BEKLERNTİSİ YÜZDE 28
Bloomberg Economics analistlerinden Selva Bahar Baziki'ye göre, Haziran ayında enflasyonda beklenen geçici artışın aksine, yavaşlama eğilimi sürdü. Baziki, yıl sonunda enflasyonun %28'e kadar gerilemesini ve Merkez Bankası'nın yılın geri kalan tüm toplantılarında faiz indirimi yapmasını öngördüklerini belirtti.
Piyasada ise enflasyon verisinin açıklanmasının ardından Türk Lirası, ABD doları karşısında %0,3 değer kaybederek 39,8923 seviyesine geriledi. Devlet tahvil getirileri ve banka hisseleri dalgalanırken, beş yıllık tahvil getirisi 12 baz puan yükseldi; BIST Bankalar Endeksi ise %1,1 düşüş gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise X platformundan yaptığı açıklamada, "Emtia fiyatlarının düşmesi ve finansal piyasalardaki oynaklığın azalmasıyla enflasyonda yavaşlama başladı, bu eğilim yılın ikinci yarısında da devam edecek" dedi.
Geçen ay mahkemeden çıkan ve ana muhalefet liderinin görevden alınmasına ilişkin yüksek risk taşıyan bir davanın ertelenmesi, piyasadaki siyasi riski azaltarak kısa vadeli bir rahatlama sağladı. Bu gelişmeyle lira cinsinden varlıklarda ilgi artarken, faiz indirimi çağrıları güçlendi. Ayrıca enflasyon beklentilerindeki iyileşme, Temmuz ayında yeni bir faiz indirimi olabileceği yönündeki görüşleri destekledi.
BANKA HİSSELERİNE TALEP ERTTİ
Pozitif havanın etkisiyle Türk tahvilleri ve bankacılık hisseleri yükselirken, iki yıllık devlet tahvilleri yıl başındaki kayıpları telafi etti. Bazı büyük uluslararası finans kuruluşları ise siyasi risklerin azalması ve faiz indirimi beklentisinin artması sebebiyle müşterilerine Türkiye tahvillerini önerdi. Londra merkezli BBVA Stratejisti Tufan Cömert, tahvil piyasasında Temmuz toplantısında 300 baz puanlık bir indirim olasılığının fiyatlanmaya başlandığını söyledi ve "Enflasyondaki yavaşlamanın etkisi şimdilik sınırlı kalabilir ancak indirimler devam ettikçe devlet tahvilinde aşağı yönlü hareket sürecektir" dedi.
Aylık bazda enflasyon ise Mayıs'ta %1,5'ten %1,37'ye geriledi. Gıda ve alkolsüz içecek gruplarında fiyatlar düşerken, ulaşım ile konut kalemleri genel artışlara en çok katkı sağlayan sektörler oldu. İstanbul'daki QNB Bank Başekonomisti Erkin Işık, "Veriler, enflasyondaki yavaşlamanın sürdüğüne işaret ediyor; ancak mevcut seviyeler halen yüksek. Bu nedenle Merkez Bankası'nın temkinli adımlar atması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Işık, bir sonraki toplantıda politika faizinde 250 baz puanlık bir indirim beklediklerini de vurguladı.
Yatırım devinden kritik analiz: Dolar, tahvil, hisse...
Tahvilde zaman geri sardı: Yabancı payı geçen yılki seviyede
Tahvil ve bono gelirlerine düzenleme