FİNANSİNGUNDEMİ.COM/DIŞ HABERLER SERVİSİ
Körfez bankacılık sektörü, 2023’ün ilk çeyreğinde kredi hacmindeki artışla ciddi kâr oranlarına ulaştı. Ancak dikkatler şimdi ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine çevrilmiş durumda. Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bankalarını yakından ilgilendiren bu gelişme, bölgenin ABD dolarına bağlı para birimleri nedeniyle finansal dengelerde dalgalanmalar yaratıyor. 2022’de faizlerin hızlı yükselmesi, bankaların net faiz marjını artırarak gelirlerinde önemli bir sıçrama sağlamıştı. Ancak 2024’te beklenen faiz indirimi sonrası bu avantajın kaybedilmesi gündemde.
Katar bankalarında mevduatların büyük çoğunluğu hükümet destekli kurumlar ve varlıklı müşterilerde yoğunlaşıyor. Faiz oranlarında yaşanan düşüşlerde kredi kullanıcıları anında avantaj isterken, mevduat sahipleri ise daha uzun süre mevcut faiz oranlarında kalmak istiyor. Bu dengesizlik, özellikle İslami finans temsilcisi Al Rayan gibi bankaları faiz indirimi döneminde daha kırılgan hale getiriyor.
DEĞİŞKEN FAİZLİ KREDİLER
Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise ağırlıklı olarak değişken faizli krediler öne çıkıyor. Bu yapı, faizlerin inmesiyle birlikte BAE bankalarının net faiz marjında baskı oluşturuyor. Mevduat tarafında ise cari ve tasarruf hesapları (CASA), düşük ya da sıfır faizle işlemesi nedeniyle faiz indiriminin maliyet avantajı sınırlı kalıyor. Bu durum BAE bankalarının marjlarında, bölgenin diğer büyük ekonomilerine kıyasla daha fazla risk oluşturuyor.
Körfez genelinde bankacılık sektörü; artan kredi talebinin sürüklediği güçlü bir kârlılık yaşarken, yaklaşan faiz indirimi sürecinde Katar ve BAE merkezli bankaların karşı karşıya kalacağı uyum süreci bölgesel finansal istikrar açısından önemini koruyor.
İspanya bankacılık sektöründe ‘siyasi’ kriz!
Küresel piyasalarda gözler ECB'de
Avrupa’da tarife kaynaklı 8. faiz indirimi yolda