Yazdır

Trump tarifelerini boşa çıkaran yasal açık

Tarih: 27 Mayıs 2025 - 16:43

ABD'li firmalar, yüksek tarifelerden kurtulmak için 1980'lerden kalma mevzuatı kullanıyor. Bu sayede özellikle lüks tüketim ve yüksek kârlı sektörlerde ciddi maliyet avantajı sağlanıyor.

FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'li şirketler, ithalat vergilerinden kaynaklanan mali yükü azaltmak için “ilk satış kuralı” olarak bilinen ve 1988 yılından bu yana yürürlükte olan eski bir mevzuat hükmüne başvurarak maliyetleri düşürmenin yolunu buldu.

ABD gümrük mevzuatındaki bu kural, bir ürünün ithalat vergisinin zincirdeki ilk satış fiyatı üzerinden hesaplanmasına olanak tanıyor.

Örneğin: Çinli bir üretici bir tişörtü Hong Konglu bir satıcıya 5 dolara satıyor. Hong Konglu satıcı ise aynı tişörtü bir ABD'li perakendeciye 10 dolara satıyor. ABD'li perakendeci de bu tişörtü tüketiciye 40 dolara sunuyor.

“İlk satış kuralı” kapsamında, ABD'li ithalatçı 10 dolarlık fiyata göre değil, zincirin başındaki 5 dolarlık ilk fiyat üzerinden vergi ödüyor. Bu sayede aracı firmanın kârı vergi hesabına dahil edilmemiş oluyor.

Kural nasıl işliyor?

Hukuk firması Miller & Chevalier’ın Kıdemli Avukatı Brian Gleicher, CNBC’deki açıklamasında, “Mevzuat, verginin nihai hesaplamasında üreticiden satıcıya yapılan ilk satışın esas alınmasına izin veriyor” dedi.

Bu uygulama ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk döneminde gümrük vergilerinin artırılmasıyla yeniden gündeme gelmişti. Trump’ın yeni gümrük tarifeleriyle birlikte uygulamaya olan ilgi tekrar artmış durumda.

ABD’li danışmanlık firması Moss Adams’tan Sid Paruthi, “2018’de Çin’e uygulanan %25’lik tarifeler sırasında telefonlarımız çalmaya başlamıştı. Şimdi yine aynı noktadayız” dedi.

Gleicher ise “Çok uzun süredir yürürlükte olan bir kural ama şirketler şimdi bunu yeniden keşfetmeye başladı,” diye konuştu.

İlk satış kuralı hangi koşullarda uygulanabiliyor?

Kuraldan yararlanabilmek için şirketlerin şu şartları sağlaması gerekiyor:

Ancak bu şartlar uygulamada her zaman kolay sağlanamıyor. Gümrük vergileri, varsayılan olarak ithalat fiyatı üzerinden hesaplanıyor. İthalatçının bu ilk satış fiyatını belgeleyebilmesi gerekiyor ve bu her zaman satıcının gönüllü olarak paylaşacağı bir bilgi olmayabiliyor.

Gleicher, “İthalatçıysanız, ilk satış fiyatını elde etmeniz şart. Satıcının bu bilgiyi vermeye yanaşmayabileceğini bilmeniz gerek” diyor.

Çin’in Ningbo kentinde faaliyet gösteren ve Fortune 500 şirketlerine danışmanlık yapan Rich Taylor, “Bu süreçte taraflar arasında güven olması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Yine de tüm bu karmaşıklık, sağlanması muhtemel maliyet avantajları düşünüldüğünde mücadele etmeye değer görülüyor.

Taylor açıklamasına şu ifadeleri ekliyor: “Bir tedarikçi olarak müşterinizi elinizde tutmak istiyorsanız, ona maliyetleri düşürmenin her yolunu sunmalısınız. Eğer siz bu kuralı kullanmazsanız, toplam maliyet artar. Rakibiniz bu kuraldan yararlanıyorsa, rekabet avantajınızı kaybedersiniz.”

Kuraldan kimler yararlanıyor?

Giderek daha fazla şirket gümrük vergilerini ekarte eden bu kuralı uygulamaya başladı. Özellikle yüksek kâr marjına sahip lüks tüketim ürünleri ve değerli tüketici mallarında bu uygulama oldukça avantajlı.

İtalyan lüks moda markası Moncler, geçtiğimiz ay yaptığı bilanço açıklamasında bu uygulamanın maliyet yapısına “önemli fayda” sağladığını belirtti.

Moncler yöneticisi Luciano Santel, 16 Nisan’daki yatırımcı toplantısında, “Üretim maliyeti, perakende satış fiyatının çok altında. Bu nedenle bu uygulamanın sağladığı avantaj çok büyük” dedi.

İsviçre merkezli biyoteknoloji şirketi Kuros Biosciences ise operasyonlarını yeniden yapılandırarak bu uygulamayı devreye alacağını duyurdu. Mali İşler Direktörü Daniel Geiger, 13 Mayıs’taki toplantıda, “Artık Zürih’i toptan satış merkezi yaparak ilk satış kuralını uygulayabileceğiz” dedi.

ABD’li barbekü üreticisi Traeger ve imalat firması Fictiv de yılın ilk çeyreğindeki bilanço açıklamalarında bu kuraldan “tedarik zinciri koruma aracı” ve “vergi maliyetlerini azaltma yöntemi” olarak söz etti.

İlk satış kuralı her ne kadar yasal olsa da Trump yönetiminin tarife gelirlerini artırma ve üretimi ülke içine taşıma çabalarını zayıflatabileceği ifade ediliyor.

ABD tarifeleri öncesi İsviçre saatlerinde ihracat rekoruABD tarifeleri öncesi İsviçre saatlerinde ihracat rekoru

 

Trump’ın hedefinde bu kez Rusya varTrump’ın hedefinde bu kez Rusya var

 

Merz: AB, ABD'li teknoloji şirketlerine tarife misillemesi yapabilirMerz: AB, ABD'li teknoloji şirketlerine tarife misillemesi yapabilir

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/trump-tarifelerini-bosa-cikaran-yasal-acik/1853984