FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Sürücüsüz araçlar günlük hayatın bir parçası olmaya yaklaştıkça, teknoloji kendisi kadar bir başka konu daha tartışılır hale geldi: risk yönetimi. Direksiyon başında sürücü yoksa, "sürücü hatası" hâlâ geçerli bir kavram olacak mı? Peki yazılım kaynaklı bir kazada sigorta mı, yoksa otomobil üreticisi mi sorumlu olacak?
Benzinga’nın haberine göre, tüm bu sorular, bu ay başında düzenlenen Berkshire Hathaway hissedarlar toplantısında Warren Buffett ve sigorta işlerinden sorumlu başkan yardımcısı Ajit Jain’e yöneltildi.
Bir katılımcı, gelecekteki muhtemel değişime şu şekilde dikkat çekti:
“Bugün otomobil sigortası dediğimiz şey, sürücüsüz araçlar ve yazılım şirketleri için ürün sorumluluğu sigortasına mı dönüşecek?”
Ajit Jain, bu soruya net bir yanıt verdi:
“Sürücüsüz araçlar hayatımıza girdiğinde, otomobil sigortası dramatik şekilde değişecek. Bugün satılan sigortaların büyük bölümü, sürücü hatalarını kapsıyor. Ancak bu yeni araçlar daha güvenliyse ve daha az kazaya karışıyorsa, bu tür sigortalara daha az ihtiyaç duyulacak. Onların yerini ürün sorumluluğu sigortaları alacak.”
Geico ve diğer sigorta şirketlerinin şimdiden bu dönüşüme hazırlandığını belirten Jain, "Sigorta işinde, sürücü hatalarına karşı koruma sağlamaktan, araç üretiminde veya yazılımda ortaya çıkabilecek ürün hatalarına karşı koruma sağlamaya doğru bir geçiş olacak" dedi.
Buffett: “Eğer oyun hiç değişmeseydi, ilginç olmazdı”
Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, Warren Buffett’ın yönettiği Berkshire Hathaway, ABD’nin önde gelen sigorta şirketlerinden Geico’nun sahibi. Buffett, uzun yıllardır Geico’yu sigorta sektöründeki stratejik varlığı olarak görüyor ve şirketin teknolojiye uyum sürecinde de aktif rol oynuyor. Sürücüsüz araçlar gibi yeni gelişmelere karşı Geico’nun pozisyonunu da yakından takip ediyor. Buffett açıklamasında konuyu daha geniş çerçevede değerlendirdi:
“Biz bütün işlerimizde değişimi bekleriz. Eğer oyun hiç değişmeseydi, bu gerçekten ilginç bir iş olmazdı.”
Buffett, işlerindeki değişim sürecini spor müsabakalarına benzetti. Her beyzbol vuruşu bir ‘home run’ olsaydı ya da her golf atışı deliği bulsaydı, oyunun heyecanı kalmazdı. Milyarder yatırımcı, “Bazen birkaç problemle karşılaşmamak, zihnin körelmesine neden olur” açıklamasında bulunuyor.
“Kaza azalacak, ama tamir maliyeti artacak”
Buffett, sigortacılığın gelecekte değişeceğini kabul etse de sektörde bugüne kadar çok az değişimin yaşandığını belirtti. Ulaşım şekilleri son 200 yılda büyük değişiklikler geçirse de otomobil sigortacılığı nispeten sabit kaldı.
Öte yandan, araç kullanımına bağlı ölüm oranları ciddi şekilde düşmüşken sigorta fiyatları tersine artmış durumda. Buffett, 1950 yılında Geico ofisine ilk girdiğinde, yıllık poliçe maliyetinin ortalama 40 dolar olduğunu hatırlattı. Bugün ise bu rakam, büyük şehirlerde 2.000 doların çok üstüne çıkabiliyor.
Jain, bir başka kritik noktaya daha dikkat çekti:
“Sürücüsüz araçlar kazaları ciddi şekilde azaltacak. Ama öte yandan, her kaza sonrası tamir maliyeti ciddi ölçüde artacak. Çünkü araçların içinde artık çok daha fazla teknoloji var.”
Yani insani hatalara yönelik poliçelerin sayısı azalsa da teknoloji kaynaklı hasarları kapsayan yeni poliçelerin daha karmaşık ve maliyetli olması muhtemel.
Buffett konuyla ilgili son olarak, “Gelişen dünyaya ayak uydurmak zorundasınız. Bu işte asla net bir cevaba ulaşmazsınız. Ancak o noktaya gelindiğinde bir aksiyon alırsınız ve yolunuza devam edersiniz” ifadelerini kullandı.
Sahte teşhisle sigortadan 28 milyon dolar aldı!
Sigorta sektöründen güçlü ilk çeyrek performansı
Sigorta sektörü 340 milyar liralık zararı telafi etti