Yazdır

Yapay zeka ve kriptoya kiliseler de inanıyor

Tarih: 26 Mayıs 2025 - 14:40

İnanç, finans teknolojisi ile buluşuyor. Kiliseler de yapay zeka ve kriptoya bahse giriyor.

FINANSINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto ve yapay zeka artık kiliselere kadar girmiş durumda.

Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, veriler, Bitcoin ve yapay zeka benimsemesiyle öne çıkan kiliselerin yakında bağış için Bitcoin kabul etmesinin bile mümkün olduğunu ortaya koyuyor.

Bitcoin ve Pazar ayini

Insider’dan Lauren Edmonds’ın haberine göre, Bitcoin’i Pazar ayiniyle aynı sohbete dahil etmek garip görünebilir ancak kilise liderlerinin modern teknolojiyi benimsediği Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bazı kiliseler için bu artık bir gerçek haline gelmiş durumda.

Geçen ay, kiliseler için bir finansal hizmetler şirketi olan Pushpay, 2025 Kilise Teknolojisi Durumu raporunu yayınladı. Rapor, Amerika Birleşik Devletleri'nde farklı büyüklüklerde, mezheplerde ve bütçelerdeki 1.700'den fazla kilise liderini araştırdı.

PushPay'in baş ürün sorumlusu Gruia Pitigoi-Aron, “En teknoloji odaklı kiliseler teknolojiyi sadece operasyonel veya idari olarak düşünmeye başlıyor. Bunu misyonun bir parçası olarak görüyorlar” diyor.

Kullanım oranında yüzde 80’lik artış

Yapay zeka ve diğer alanlardaki son atılımlar küresel manzarayı yeniden şekillendirdi ve bu tür ilerlemeleri endüstrilerin görmezden gelmesini imkansız hale getirdi. Kiliseler de bu noktada farklı değil.

Raporda, katılımcıların yüzde 45'inin artık yapay zeka kullandığı, bunun geçen yıla göre yüzde 80'lik bir artış anlamına geldiği belirtiliyor. Çoğu kilise lideri, içerik yazma, düzenleme ve grafik tasarımlar oluşturma gibi iletişim tabanlı görevlerde yapay zekayı kullanıyor. Ancak görevlilerin sadece yüzde 18'i vaaz geliştirmek için kullandığının altını çiziyor.

Bu ayın başlarında, yeni seçilen Papa XIV. Leo, Kardinaller Koleji'ne yaptığı ilk konuşmada yapay zekadan bahsetti ve bunun ‘yeni zorluklar’ yarattığını söyledi. ABD doğumlu ilk papa, “Günümüzde Kilise, bir başka sanayi devrimine ve insan onurunun, adaletin ve emeğin savunulması için yeni zorluklar ortaya çıkaran yapay zeka alanındaki gelişmelere yanıt olarak herkese sosyal öğretilerinin hazinesini sunuyor” dedi.

Amaç, misyonlarını güçlendirmek

Pitigoi-Aron, teknolojiden yararlanan kilise liderlerinin insanları veya ibadetin insani yönlerini değiştirmek istemediğini ifade ediyor ve aksine, bunun misyonlarını güçlendirmek ve topluluk yaratmak için olduğunu ekliyor.

Rapora göre, canlı yayın, Kovid-19 salgını sırasında ve sonrasında kilise liderleri için popüler bir teknoloji aracı oldu. Ankete katılan kilise liderlerinin yaklaşık yüzde 90'ı ibadet hizmetlerini veya etkinlikleri canlı yayınladıklarını belirtti.

Pitigoi-Aron, “Havari Pavlus gemileri bir yerden bir yere götürdü ve insanlara İsa'dan bahsetti. Şimdi ise canlı yayın yapılıyor” diyor.

Kripto bağışı

Teknoloji ayrıca kilisenin bağışları nasıl yönlendirdiğini de etkiliyor. Raporda, “Çevrimiçi bağış, tüm kiliseler arasında en popüler dijital çözüm olmaya devam ediyor. Liderlerin yüzde 70'inin teknolojinin kiliselerinde cömertliği artırdığına inandığı düşünüldüğünde bu şaşırtıcı değil. Bu kanıtlanmış etki, kripto para birimi ve hisse senedi bağışlarını kabul etme konusundaki hızla artan ilginin de sorumlusu olabilir” deniliyor.

Ankete katılan kilise liderlerinin yalnızca yüzde 10'u kripto para birimini kullandıklarını söylüyor ancak yüzde 39'u bunun ‘gelecek iki ila üç yıl içinde kiliseleri için stratejik olarak önemli hale geleceğini’ ifade ediyor. Bu, 2024'e göre yüzde 44'lük bir artışı temsil ediyor. Öte yandan katılımcıların hâlâ yüzde 62'si kripto para biriminin faydaları hakkında ‘bilgi sahibi olmadıklarını’ veya ‘daha fazla bilgi edinmeleri gerektiğini’ belirtiyor.

Pitigoi-Aron, hisse senetleri ve kripto para birimi gibi geleneksel olmayan bağışların kiliseler için ‘büyük bir fırsat’ olabileceğini söylüyor. Pitigoi-Aron, “Neredeyse her şeyin bir tık uzağınızda olduğu dijital çağda yeni platformları kabul etmek, bağış yapmak ve bağlantı kurmak isteyen bazı cemaat üyeleri için engelleri azaltabilir” diyor.

Teknoloji bütçelerinde artış

Benzer şekilde, bazı kilise liderleri de artık QR kodları kullanıyor. Raporda, “QR kodları her zamankinden daha fazla kullanılıyor; genellikle topluluk üyelerini ve yayın izleyicilerini basit bir tarama veya dokunma yoluyla bir sonraki adımlara yönlendirmek için” deniliyor.

Modern teknolojiye artan odaklanma, kilise liderleri için sadece laftan ibaret değil. Kilise liderlerinin yarısından fazlası son iki yılda teknoloji bütçelerini artırdıklarını ifade ediyor.

Kiliseden fast food devi McDonald’s’a tehdit!Kiliseden fast food devi McDonald’s’a tehdit!

 

Karanlık kripto milyarderi Trump'la el sıkıştı!Karanlık kripto milyarderi Trump'la el sıkıştı!

 

Dünya, kripto düzenlemelerinde yavaş ilerliyorDünya, kripto düzenlemelerinde yavaş ilerliyor

 

En az 5 kaçırma vakası: Kripto yatırımcıları tehlikedeEn az 5 kaçırma vakası: Kripto yatırımcıları tehlikede

 

Yapay zeka nakitten daha değerliYapay zeka nakitten daha değerli

 

Yapay zekanın orta sınıfın elinden alacağı 10 meslekYapay zekanın orta sınıfın elinden alacağı 10 meslek

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yapay-zeka-ve-kriptoya-kiliseler-de-inaniyor/1853850