İstanbul’da son yaşanan şiddetli depremin ardından gayrimenkul piyasasında önemli değişimler gözlemleniyor. Özellikle deprem riski yüksek olan güney kıyı bölgelerinde konut talebi azalırken, kiralık ve satılık daire arayışları daha güvenli olarak görülen kuzey ilçelerine yöneliyor.
Türkiye Genel Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanvekili Mustafa Hakan Özelmacıklı, son depremin konut piyasasına etkilerini değerlendirdi. Özelmacıklı, İstanbul’un güney kıyısının fay hattı üzerinde bulunması nedeniyle riskli bir bölge olduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle buradaki değişim kuzeye doğru yönleniyor. Kiralık daire arayışında kuzeye geçiş gözlemleniyor” dedi.
Özellikle yeni ve mühendislik hizmetlerinden geçmiş binalara yönelimin arttığını belirten Özelmacıklı, tüketicilerin artık eski yapılardan çok, depreme dayanıklı ve güvenli yapı tercihinde bulunduğunu ifade etti. “Kahramanmaraş depreminden sonra bunu net bir şekilde görmüştük” diyen Özelmacıklı, benzer eğilimlerin İstanbul’da da kendini gösterdiğini vurguladı.
Şubat ayında yaşanan deprem sonrasında da benzer bir tablo oluştuğuna işaret eden Özelmacıklı, “Daha riskli bölgelerde fiyatlar sabit kalırken, daha güvenli ilçelerde konut fiyatları yükseldi. Bugün de aynı eğilimi gözlemliyoruz. Güvenli ilçelerde fiyatlar biraz daha yüksek seyrediyor. Bu durum, tüketiciler tarafından önemli ölçüde sorgulanıyor” şeklinde konuştu.
Deprem sonrası güvenlik kaygılarının belirleyici olduğu bu yeni dönemde, İstanbul’da konut tercihleri önemli bir değişim sürecine girmiş durumda. Gayrimenkul sektöründe hem yatırımcılar hem de kiracılar artık daha sağlam ve güvenli bölgeleri önceliklendiriyor.
Deprem korkusu emlak haritasını değiştirdi
Gözler İBB'de: Deprem ve Kanal İstanbul konuşulacak