Yüksek faiz ortamında yatırımcılar, risksiz ve kolay nakde çevrilebilir yatırım araçlarına yöneliyor. Son dönemde öne çıkan seçeneklerin başında ise para piyasası fonları geliyor. Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) verileri, bu fonlara olan ilgide belirgin bir artış olduğunu ortaya koyuyor.
Nefes'ten Emel Yiğit'in haberine göre, küresel ölçekte altın fiyatlarında yaşanan yavaşlama ve yurtiçinde Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46 seviyesine taşıması, yatırımcı tercihlerini yeniden şekillendirdi. Enflasyona karşı parasının değerini korumak isteyen bireysel yatırımcı, düşük riskli ve aynı zamanda likit enstrümanlara yönelirken, para piyasası fonları da bu koşullarda öne çıktı.
TEFAS verilerine göre, para piyasası fonlarının yıllık getirisi yüzde 59,5'e ulaştı. Bu fonlar böylece kıymetli maden fonlarının ardından en yüksek getiri sağlayan ikinci fon türü oldu. Altı aylık getiriler ise yüzde 24 düzeyinde gerçekleşti.
Fon büyüklüğü 845 milyar lirayı aştı
Para piyasası şemsiye fonları altında işlem gören fon sayısı 51’e çıkarken, toplam portföy büyüklüğü de 845,2 milyar liraya ulaştı. Nisan ayında bu fonlarda yapılan toplam işlem hacmi ise 147,3 milyar lira oldu. Ekonomik belirsizlik dönemlerinde “nakit alternatifi” olarak öne çıkan bu fonlar, kısa vadeli devlet tahvilleri, ters repo ve Takasbank para piyasası işlemleri gibi düşük riskli araçlara yatırım yapıyor.
Ters repolu fonlar zirvede
Son bir yılda en yüksek getiri sağlayan para piyasası fonunun portföyünde yüzde 52 oranında ters repo bulunuyor. Bu fonun kalan kısmında ise yüzde 20 oranında Takasbank işlemleri, yüzde 14 oranında ise finansman bonoları yer aldı. Uzmanlar, bu dağılımın fonun hem faiz artışlarına hızlı tepki vermesini sağladığını hem de yüksek likidite sunduğunu belirtiyor.
BES'teki fon büyüklüğü 1.4 trilyon liraya yaklaştı
BDDK’dan faiz oranı riskinin ölçümüne ilişkin yeni yönetmelik
Hazine’nin faiz ödemesi rekor kırdı: 257 milyar TL