FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel piyasalarda devam eden düşüş ekonomistlerin resesyon endişelerini de tetikliyor. CNBC’nin haberine göre ünlü ekonomist Neil Dutta bir adım daha öteye giderek Amerika Birleşik Devletleri'nin hâlihazırda bir durgunluk içinde olduğunu ilan etti. Dutta bu tespitini destekleyecek birkaç temel göstergeye de dikkat çekti.
Ekonomik durgunluk diğer bir deyişle resesyon, genellikle bir ekonominin, üst üste iki çeyrek negatif büyüme yaşaması olarak tanımlanır. Bu durum, ABD’de en son Kovid-19 pandemisi sırasında, kitlesel işten çıkarmalar, işyeri kapanmaları ve küresel tedarik zincirinin tamamen çökmesi nedeniyle yaşanmıştı.
Dutta’dan sert uyarı: “Zaten resesyondayız”
Renaissance Macro Research (RenMac) Ekonomi Direktörü Neil Dutta, ABD ekonomisinin zaten negatif bölgede olduğunu gösteren birkaç belirgin işaret olduğunu söyledi. Dutta “Bence resesyona doğru adeta atılıyor. Bir resesyona asla sadece süzülerek girmezsiniz” ifadelerine yer verdi.
RenMac araştırma direktörü, ABD’deki mevcut tablonun resesyon olarak tanımlamasının üç ana nedeni olduğunu söyledi. Yüksek faiz oranları nedeniyle yeni konut alımlarındaki düşüşe, yatırım için yapılan harcamalar çakılıyor ve ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergilerinin etkisiyle işsizlik oranının çok yakında artması bekleniyor.
Dutta diğer ekonomistlerin resesyon beklentilerine işaret ederek, “‘Önümüzdeki on iki ayda %50 ihtimal’ gibi saçma bir oyunu oynamayı sevmiyorum. İçindeyiz. Şu anda tam olarak içindeyiz” açıklamasında bulundu.
3 kritik gösterge
Dutta’nın da belirttiği gibi, ABD’de emlak piyasası gerçekten de düşüşte. Şubat ayında ABD’de yeni konut satışlarının yeni bir rekor düşük seviye belirlendi. Bu düşüş, yeni konut stokunun artmasına rağmen yaşandı. Bu da konut alımındaki düşüşün nedeninin arz yetersizliği olmadığını gösteriyor.
Yatırım harcamaları da gerçekten düşüşte. Birçok yatırımcı, Trump’ın tarifeleri sonucunda mal fiyatlarının artması nedeniyle tüketici harcamalarının önümüzdeki aylarda daralmasından endişe ettiklerini belirtiyor.
Eğer tüketici harcamaları yeterince keskin şekilde düşerse, bu durumun birçok sektörde işten çıkarmalara ve işsizlik oranında artışa yol açmasını beklemek de oldukça makul.
Trump bu ayın başında dünyadaki çoğu ülkeye uygulanacak yeni tarifeleri 90 günlüğüne ertelemişti. Trump’ın ertelemesinin ABD Hazinesi tahvillerindeki kurumsal yatırımcı satışlarından kaynaklandığı belirtildi. Ancak Trump’ın Çin’e uyguladığı tarifeler hâlâ yürürlükte. Çin’in Amerikan ürünlerine %125 oranında misilleme tarifeleri açıklamasının ardından, Trump Çin'den yapılan ithalata uygulanan tarifeleri %145'e yükseltmişti.
Fed’in itibarı Trump tarafından mı yok edilecek?
Bine yakın ekonomistten Trump'a 'derhal vazgeç' çağrısı
Piyasalarda 'Trump' ve 'ticaret' baskısı