Yarın piyasalarda neler olacak?
Yurtdışında yükselen tansiyon ABD dolarını uçuşa geçirdi. Dolar kuru 1 yıl sonra ilk kez 1.60 TL'yi gördü. Borsada serbest düşüş hızlandı!..
Önce Avrupa Birliği'nde Almanya'nın tek başına aldığı açığa satışa ilişkin kararlar, ardından da ABD'den gelen istihdam verileri piyasaları allak bullak etti. Dolar hızlı yükselişine devam ederek gün içerisinde 1.60 TL'yi gördü.
Borsada düşüş hız kazandı. Yüzde 4.44 oranında değer kaybeden borsa günü 54 bin 444 puan seviyesinden kapattı. Borsanın bu seviyeleri uzmanlar tarafından kritik eşik olarak kabul ediliyor.
Borsadaki düşüşün, 19 Mayıs tatili nedeniyle hızlı olduğu düşünülüyor. Borsanın tatilde olduğu 19 Mayıs günü uluslararası borsalar, Almanya'nın açığa satışlara ilişkin kararı nedeniyle ciddi bir çöküş yaşamıştı.
19 Mayıs tatilinin hemen ardından yabancı yatırımcıların piyasalarda ciddi bir satışı gerçekleşti. Uzmanlar borsada satan yabancı yatırımcıların dolara koştuğunu söylüyor. Bu da hemen akıllara Avrupa'dan kaçan sıcak paranın hızla ABD'ye yöneldiği yönünde geçtiğimiz günlerde yayımlanan Merrill Lynch anketini getiriyor. Gelişmekte olan piyasaların da bu gelişmeden nasibini alacağı beklentileri en azından Türkiye için bugünlük gerçekleşmiş gibi görünüyor. Asıl mesele ise bundan sonra ne olacağı konusu. Yabancı yatırımcı talebinin 1.60 TL seviyelerini taşıdığı dolarda bu seviyelerden şimdilik satışlar geldiği dikkat çekse de "Dolar 1.60 TL'nin üzerine çıkmaz" diyenlerin sesi çok fazla duyulmaz hale gelmiş durumda. İşte uzmanların gözünden borsanın ve doların geleceği.
Tufan CÖMERT â GARANTİ YATIRIM STRATEJİSTİ
DÖVİZ TALEBİ YABANCI YATIRIMCILARDAN
Borsada tamamen dış piyasalara bağlı bir düşüş söz konusu. Yabancı yatırımcıların genel olarak döviz piyasasında aktif olduğunu gözlemliyoruz. Tabii dış borsaları da takip ediyoruz. Dolayısıyla hem dış borsadaki kayıplar hem de içerideki yabancı yatırımcıların döviz talebi, bizdeki yerel piyasalarda da sert satışlara ve TLde sert bir değer kaybına neden oluyor.
DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK
Bundan sonra borsa için baktığımızda dışarıyı seyretmeye devam edeceğiz. Ama genel olarak buradaki görüntü biraz daha düşüşün devam edebileceği yönünde. Kısa vadede dışarıda çok ciddi bir volatilite var. Bu volatilite devam edecek. Ettiği sürece İMKBdeki yükseliş potansiyeli sınırlı olacaktır.
Ki zaten bugün de ciddi bir para çıkışı var. Fakat şunu söyleyebiliriz, önümüzdeki dönemde yani yurtdışında işlerin daha da kötüleşmesi durumunda içeride Merkez Bankasının faiz artırım süreci ciddi şekilde rafa kaldırılabilir. Bunun kaldırılması hem faizler için olumlu hem de düşük faizlerin sürecek olması nedeniyle hisse senetleri için olumlu olacaktır. O yüzden daha uzun vadede baktığımız zaman yani 3 ile 6 aylık bir periyot için baktığımızda mevcut seviyelerin yeniden cazip olacağını söyleyebiliriz.
DOLARDA 1.60 TL'NİN ÜSTÜ ZOR
Dolar/TL kuruna sepet bazında baktığımız zaman 2 günde yaklaşık yüzde 4e varan değer kaybı yaşadı Türk Lirası. Bu normal zamanlarda görülecek bir şey değil. Yurtdışına baktığımızda da bu hafta 2 günün acısı çıktı diyebiliriz. Böyle hızlı yükselişlerin tepkileri de genellikle sert geliyor. Yurtdışında durumun istikrar kazanması veya en azından birazcık iyimser bir hava olması durumunda geri dönüşün çok hızlı bir şekilde olabileceğini görebiliriz. Dolar/TL için şimdi mevcut seviyelerde 1.60'ın üzerinde hem yerli yatırımcıdan satış geliyor hem de yabancılardan da yine bir miktar yeni girişler de olduğunu görüyoruz. O yüzden 1.60ın üzerinde yükseliş çok zor olacakmış gibi gözüküyor. Bu seviyenin üzerine yükselmeyecek diyemeyiz ama yükseliş giderek zorlaşıyor gibi. Dolayısıyla bu seviyelerden döviz önermiyoruz. Tersine kademeli olarak mevcut seviyelerde satış yapılmasını öneriyoruz. Yaz ayları için de 1.45 â 1.50 aralığına geri döneceğini düşünüyoruz.
Özgür YURTTAŞSEVER â MEKSA MENKUL KIYMETLER ARAŞTIRMA UZMANI
KARAMSAR HAVA DEVAM EDEBİLİR
Bugünkü sert düşüşün nedeni tabii ki Avrupa kaynaklı: Almanyada açığa satış kararının alınması. Açığa satış kararının ardından piyasaların 'daha kötüsü gelebilir mi?' şeklindeki tereddütte düşmesi. Avrupa içerisinde bu kararın kimi ülkelerce desteklenmesi kimi ülkelerce desteklenmemesi ortada kısa vadeli bir belirsizlik yarattı. Belirsizliğin hakim olduğu dönemde de piyasalar doğal olarak satış tarafında yer alıyor bugün de o günlerden bir tanesi.
G-20 TOPARLANMAYA NEDEN OLABİLİR
Bundan sonraki zamanda da çok kısa bir vade içerisinde bu karamsarlık devam edebilir. Endeksin daha aşağı seviyelere gerilediğine tanık olabiliriz. Ama yaklaşan G-20 toplantısıyla birlikte bir miktar stabilizasyon belki de G-20 ile birlikte geçtiğimiz sene olduğu gibi yeniden bir toparlanma süreci yeniden piyasalarda hakim olabilir. Ancak şu aşamada G-20ye daha 2 hafta var. Bunun öncesinde piyasalarda dalgalı bir seyir piyasalarda hakim olacaktır. Özellikle Avrupa kaynaklı riskler piyasa tarafında satış baskısı yaratmaya devam edebilir.
PARİTE YÜKSELECEKTİR
Paritenin artık 1.20-1.24 aralarında denge arayışı içerisine gireceğini düşünüyorum. Daha fazla kan kaybı öngörmüyorum. Muhtemelen düşük Euro Avrupada da ihracatçılar açısından pozitif bir etki yaratabilir ve Avrupanın birkaç çeyrek sonrasında bir toparlanma beklentisi yavaş yavaş hakim olmaya başlayabilir. Paritenin bu yılı yenilenen mevcut seviyenin üstünde kapatacağını öngörüyoruz.
ALPER ERGİNOL-OYAK YATIRIM MÜDÜR YARDIMCISI
PİYASADA BEKLENTİ KALMAYINCA...
Almanya'nın salı günü açıkladığı açığa satış yasağının piyasalardaki olumsuz algılaması devam ediyor. Euro'nun değer kaybı da da piyasalarda etkili oluyor. Son günlerde oynaklık yüksek. Avrupa ekonomilerinin ve bankaların durumunun sanıldığından daha kötü olabileceğine yönelik kaygılarla piyasalarda riskten kaçış eğilimi var. Emtialar değer kaybediyor. Hisse senedi piyasaları satış yiyor. Dün aslında tatilken gelişmelerin bir miktar dışında kalmıştık. Ama bugün yurtdışı tarafındaki satıcılı seyre gecikmeli olarak katıldık. Genel anlamda İMKB ile yurtdışı endeksleri karşılaştıracak olursak, göreceli olarak primli olduğumuzu söyleyebiliriz. İMKB'nin fiyat/kazanç oranları daha düşük ve ilk çeyrekte karlar iyi geldi. Önümüzdeki döneme ilişkin olarak, Türkiye'nin gelişmekte olan ülke piyasaları arasında olumlu görünümünü koruması yatırımcılar açısından İMKB'yi farklı kılan nedenlerdi. Diğer ülke borsalarına göre olumlu performans sergilememize neden olan faktörlerdi. Geçtiğimiz haftaya baktığımızda, ilk çeyrek bilanço dönemi sona erdi. Piyasanın artık satın alabileceği fazla beklentisi kalmadığını görüyoruz. Bu bağlamda bundan sonra genel olarak İMKB hareketlerinin yurtdışı tarafına endeksli bir seyir izlemesi beklenebilir.
DÜŞÜŞ 515 BİN 500'E KADAR SÜREBİLİR
Trendimiz şu anda aşağı yönlü. Teknik anlamda 100 günlük hareketli ortalama seviyelerine yaklaştık. Bu seviyelerde işlem görüyoruz. 20 günlük hareketli ortalama seviyemiz 57000'li seviyelerde. Beklentimiz endeksin 20 ve 100 günlük hareketli ortalama seviyesi aralığında bir seyir izlemesiydi. Ancak şu anda 100 günlük ortama seviyesi test edilmekte. Geçen hafta içinde 52500 puanı görmüş ve hızlı toparlanmıştık. Dolayısıyla bu seviyenin kırılma potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz. Böyle bir durumda İMKB'de satış sürecinin 200 günlük hareketli ortalama konumundaki 51500'lere kadar devam edebileceğini söyleyebiliriz. 100 günlük hareketli ortalama konumundaki 54500-54700 seviyelerini çok önemli buluyoruz. Kırılması hareketin 51000'lere kadar devam etmesini sağlayacaktır. Bu durumda da yeni hareket aralığı 51000-55000 bandı olacak ve hareketin bu aralıkta devam etmesini bekleyeceğiz.
UMAY ŞEKERCİ
HABERTURK.COM
EKONOMİ SERVİSİ