SPK BORSADAKİ HIRSIZLARIN PEŞİNDE
Yeni SPK Başkanı: Gerekli mercilerle işbirliği yapmayan hırsız fazla hırsızlık yapamaz, birkaç gün sonra yakalanır. Dolayısıyla bunu halletmek durumundayız
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, bir piyasanın yüzde 1-2-3'ünde oynanan ''oyunun'', bütün piyasayı oyun sahası algısına yönlendirmesinin kabul edilemez olduğunu, bunu değiştirmenin mevzuatla, polisle, savcıyla yapılacak iş olmadığını ifade ederek, ''Böyle yapıla gelmiş yıllardır... Sonuç yok. Bu güven ortamını oluşturmaya mecburuz. Türk şirketlerinin büyük çoğunluğu, belki de hepsi itibarlı şirketlerdir. Gerekli mercilerle işbirliği yapmayan hırsız fazla hırsızlık yapamaz, birkaç gün sonra yakalanır. Dolayısıyla bunu halletmek durumundayız'' dedi.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının (İMKB) 2009 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısında konuşan Akgiray, uzun yıllardan beri, 15 yıldan uzun süredir, hisse senedi piyasasının İMKB özelinde pek gelişemediğini söyledi.
Akgiray, Türkiye'de sermaye piyasalarının geliştiğini ancak, hisse senedi piyasasının gelişemediğini dile getirerek, hisse senedi piyasasının da gelişmesi gerektiğini belirtti.
İMKB Hisse Senedi Piyasasına kamuoyunun genel bakış tarzının çok ''yanlış'' ve ''üzücü'' olduğunu ifade eden Akgiray, hisse senedi piyasasında güvensizlik oluştuğunu, bu güvensizlik ortamının oluşmasında devlet dahil herkesin ''kabahati'' olduğunu, kaybolan bu güveni tekrar tesis etmenin çok önemli olduğunu vurguladı.
Ankara'da iki şeyin kanıksanmış olduğunu, AB ile uyum sağlamak yönünde çalışmaların yapıldığını ve bu çalışmaların yapılmaya devam edildiğini anlatan Akgiray, şunları kaydetti:
''AB şekline bürünmek, o mevzuata uymak bize tam yeterli olmayabilir. Dolayısıyla kendi piyasalarımıza uygun tedbirleri de almalıyız. Bir diğer dillendirilen konu da İstanbul finans merkezi... İstanbul finans merkezi derken, 3-5 tane finans kurumunun, bankanın buraya geleceğinden bahsetmiyoruz. Finans merkezi olmanın şartları neyse onu sağlamak lazım. Biz sermaye piyasaları olarak fazla gelişemedik. Küçük olduğumuz için yaşanan ekonomik kriz fazla problem olmadı. Ekonomik krizden önce dünya piyasaları ile seviye farkımız çok fazlaydı. Onları yakalamak daha zordu. Şu anda Londra'sı, New York'u birbirlerini görebilecekleri tepecikler üstündeler. Bu bizim için bir şans.''
-''ÇOK HIZLI HAREKET ETMEYE MECBURUZ''-
Vedat Akgiray, çok hızlı hareket etmeye ve yanlış yapmaktan korkmamaya mecbur olduklarını belirterek, ''Piyasaya 10 tane enstrüman sunun, müşteri bunlardan bir tanesini tutsun yeter... Hiçbir şey yapmamaktan daha iyidir. Bugünlerde, bu aylarda hızlı hareket edersek, önümüzdeki engelleri kaldırmakta etkili olursak, umuyorum ki Türk sermaye piyasaları hızlı yol alacaktır'' şeklinde konuştu.
İMKB'nin gelişmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Akgiray, güven unsurunun tekrar tesis edilebilmesi için İMKB'nin, aracı kurumların, bankaların, finans şirketlerinin ve özellikle de basının desteğinin çok önemli olduğunu vurguladı.
SPK Başkanı Akgiray, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''3-4 kişi, 3-4 bin kişinin keyfini kaçırıyorsa bunu kabul edemeyiz. Bir piyasanın yüzde 1-2-3'ünde oynanan oyun, bütün piyasayı oyun sahası algısına yönlendiriyorsa bunun kabul edilmesi mümkün değil. Bu kanunla, kuralla, mevzuatla, denetim dairesiyle, emniyetle, polisle, savcıyla yapılacak iş değil. Böyle yapıla gelmiş yıllardır... Sonuç yok. Bu güven ortamını oluşturmaya mecburuz. Türk şirketlerinin büyük çoğunluğu, belki de hepsi itibarlı şirketlerdir. Gerekli mercilerle işbirliği yapmayan hırsız fazla hırsızlık yapamaz, birkaç gün sonra yakalanır. Dolayısıyla bunu halletmek durumundayız. Daha fazla denetleme, daha fazla düzenleme, daha fazla kanun, daha çok kural tamamen yanlış. Çünkü ne kadar çok kural varsa onun kadar fazla kural kırma yolları vardır. Az ama iyi anlaşılan, taviz verilmeyen kurallarla bu işi yürütmek lazım. Piyasa kendi kendini disiplin etmezse batışları kimse engelleyemez.''
''UMUDUMUZ ÇOK BÜYÜK BİR DARALMA YAŞAMADAN BU YILI DA BİTİRMEK''
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da, 2008'in dünya açısından büyük bunalım ve kriz yılı olduğunu belirterek, 2009'un toparlanma yılı olmasını umduklarını ifade etti.
Erkan, yaşanan ekonomik krizden Türkiye'nin de etkilendiğini, 2008'in son çeyreğinin eksi büyüme ile kapandığını, 2009 yılına da eksi büyüme ile başlandığını kaydederek, ''Umudumuz odur ki çok büyük bir daralma yaşamadan bu yılı da bitirmek'' dedi.
Dünyadaki ekonomik krizde bile yabancı yatırımcının Türkiye'den ayağını çekmediğini, İMKB'nin en çok düşen borsalar arasında yer almadığını bildiren Erkan, 2008 yılı için yabancı yatırımcıların takas saklama payı içindeki oranının yüzde 67,46, işlem hacmi içindeki payının ise ortalama yüzde 26 seviyesinde bulunduğunu kaydetti.
Dünya borsaları ile işbirliği yaptıklarını, yakın zamanda somut projeler açıklayacaklarını duyuran Erkan, Atina Borsası ile ortak endeks çalışmasının devam ettiğini, Atina ve İMKB olarak pazarlama ve promosyon çalışmasını birlikte yapacaklarını söyledi.
Erkan, Kamuoyu Aydınlatma Platformu çalışmalarının tamamlandığını, yasal prosedürlerin yetişmesi durumunda bunun Haziran'da yürürlüğe gireceğini bildirdi.
Hüseyin Erkan, Türk sermaye piyasasında, spot ve vadeli piyasalarda işlem gören ürünlere tek bir erişim noktasından ulaşılarak işlem görmesine imkan sağlayabilecek bir teknoloji şirketinin kurulmasına önderlik ederek Türk sermaye piyasasına dünya ölçeğinde bir rekabet avantajı kazandırmak istediklerini söyledi.