Sistem çökecek, savaş çıkacak
Global krizle ilgili ABDnin politikalarına sert eleştiriler yönelten Faber, Binada çatlak vardı, üzerini boyadık. Batıda standartlar düşecek, savaşa sürükleneceğiz, sistem çökecek dedi
Ünlü yatırımcı, Dr. Kıyamet lakaplı Dr. Marc Faber, yine kıyamet senaryosu çizdi. Global krizin nedenlerinin çözülemediğini belirten Faber, Binada çatlaklar vardı, üzerini boyadık. Hükümetler zorluklarla karşılaşacak, para basacaklar, Batıda standartlar düşecek, savaşa sürükleneceğiz, sistem çökecek dedi.
Garanti Masters Özel Bankacılıkın konferansında krize ilişkin değerlendirmelerini anlatan Faber, global krizin gerçek nedenlerinin çözülemediğini savundu. Faber, kapitalizm tarihinde, 2002-2007 yılları arasında yaşanan global ekonomik canlanma dönemi gibi bir dönem yaşanmadığına dikkat çekti ve Bu parlak dönemin bir maliyeti de olacaktı dedi.
Alkol bağımlısına alkol!
Para basılarak refah üretilemeyeceğini vurgulayan Faber şöyle dedi:
Senkronize aşırı büyüme ABDdeki tüketim balonundan kaynaklandı. ABD yatırımı göz ardı ederek, tüketime önem verdi. Yetkililer soruna doğru yaklaşmadı. Sorun aşırı kredi büyümesi idi. Ama bu sorun alkol bağımlısının daha fazla alkol almasıyla çözülemez. Bir anlamda kredi büyümesini aşırılaştırıyorsunuz. Fakat gerçek ekonomik büyümeye sirayet etmediğini görüyorsunuz.
ABDnin para politakalarının arkasındaki felsefeden bahsedeyim. Balonları tartıştılar. Buna karar veremeyiz dediler. Önceki FED Başkanı Greenspan, İspanya konut balonundan bahsediyordu.
ABDdeki balonun farkında değildi. FED Başkanı Bernanke supprime borç verme probleminin diğer alanlara sıçramayacağını söyledi. Her ikisi de merkez bankacılık tarihinde görülmedik bir para politikası gözeterek her yerde balon yaratmayı başardılar. ABD MB bankası hala bu krizin sebeplerini anlayabilmiş değil.
Global krizle ilgili önlemleri de eleştiren Faber, Savaşa sürükleneceğiz derken biyolojik silahlarla gerçekleşen kirli bir savaştan söz ettiğini belirtti ve İnternetin çökertilmesini ya da su şebekesine zehir katılması örneklerini verdi.
Faber, Türkiyenin bu kirli savaşta daha az Batı merkezli olmak durumunda kalacağını, büyük ihtimalle ABD politikalarını daha az destekler hale geleceğini söyledi.
Tarihte ilk kez, gelişmekte olan ülkelerde otomobil satışlarının, gelişmiş ülkelere kıyasla daha yüksek düzeye çıktığını ve gelişmekte olan ülkelerin daha fazla büyüdüğüne dikkat çeken Faber, Hemen gidin gelişmekte olan ülkelerden hisse satın alın demiyorum. Yatırımların yüzde 20si gelişmekte olan ülkelere yapılıyor ama bu oran yüzde 50 olmalı dedi.
Dolar değer kaybedecek
Marc Faber, Çin para biriminin gelecekte Japon Yeni gibi bir değer artışı göstereceği, Çinin ham madde, petrol talebinin artmaya devam edeceği ve petrol üretimi düşeceği için petrol fiyatlarının artacağı, doların uzun vadede değer kaybedeceği tahmininde bulunurken, jeopolitik faktörlerin varlık piyasalarında önem taşıyacağına dikkati çekti. Uzun vadede dolarda düşüş beklediğini kaydeden Faber şöyle konuştu:
Benim tahminim uzun vadede dolar değer kaybedecek. Canlanma paketi olarak para basma politikası uygulanacak. Dolar düşerken varlık piyasaları artış gösterecek. Böyle bir durumda dolar tutmamak gerekir, tutulacaksa da öz sermayede tutmak gerekir.
Müşterilerini Ölüm Dansıyla karşılıyor
İsviçreli yatırım analisti ve girişimci Marc Faber, piyasanın genel eğilimine ters görüşleriyle tanınıyor. 1987de ABD borsasında yaşanan kara pazartesiyi önceden haber verdiği için Dr. Kıyamet olarak anılıyor. 1990da Japon piyasalarındaki yükselişi, 1997-1998 Asya Krizini öngördü. 2007de ABDdeki mortgage sorununun büyüyerek dünya ekonomisini etkileyeceğini söyledi.
Taylandda yaşayan Faberin, yatırım fırsatlarını müşterileriyle paylaştığı piyasa bülteninin adı Gloom Boom Doom (Kasvet, Patlama. Kıyamet.) İnternet sitesine girenleri İsviçredeki Spreuer Köprüsü üzerinde bulunan Ölüm Dansı tablosu karşılıyor.
Faberin son dönemde kullandığı ünlü bir söylem ise şöyle: 100 dolarlık bir ABD tahvilini, çerçeveletip duvara asın. 20 yıl içinde değeri sıfıra inecek. Çocuğunuza enflasyonu öğretebilirsiniz.
MİLLİYET