Şikeli kredi notunda Kıbrıs hesaplaşması
Türk bankalarına bir rating kuruluşu tarafından yazılan olumsuz raporun arkasından Kıbrıs hesaplaşması çıktı. Raporu bu kuruluşta çalışan eski bir Rum askeri yazmış
aşbakan Erdoğanın, G-20 toplantısında yaptığı açıklamalarla gündeme gelen, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not şikesi ekonomi yönetiminin araştırması sonucu belgelendi. Londra merkezli kredi derecelendirme kuruluşunun Türk bankaları ile ilgili hazırladığı olumsuz raporla ilgili araştırma yapan ekonomi yönetimi, raporu hazırlayan uzmanın Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türklere karşı savaşa katılan bir Rum askeri olduğunu tespit etti. Eski Rum askerinin, Türklerden intikam almak için, Türk bankaları ile ilgili olumsuz rapor hazırladığı öğrenildi.
İSTİHBARAT ORTAYA ÇIKARDI
Yaklaşık bir yıl önce Londra merkezli bir kredi derecelendirme kuruluşu, Türk bankaları hakkında olumsuz bir rapor yayınladı. ABD ve Avrupa bankaların ardı ardına battığı bir dönemde hazırlanan rapor, bankaların yurt dışı borçlanmalarında zor durumda kalmasına neden oldu. Aynı dönemde ise küresel krizin derinleşmesinin ardından batan bankaların ülkeleriyle ilgili ise övgü dolu raporlar hazırlandı. Bu durumdan şüphelenen ekonomi yönetimi, raporu hazırlayan kişiler ve raporun nasıl hazırlandığı konusunda bir istihbarat çalışması yaptırdı.
KIBRISIN İNTİKAMINI ALMIŞ
Yapılan çalışmanın sonucunda ilginç bilgi ve belgelere ulaşıldı. Söz konusu raporu hazırlayan uzmanın, Kıbrıs Rum kesimi vatandaşı olduğu tespit edildi. Yine aynı uzmanın, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında da Rum askeri olarak görev yaptığı ve Türklere karşı da savaştığı belirlenirken, eski Rum askerinin, yakın çevresine Türklerden intikam almak için bu raporu hazırladım şeklinde ifadelerinin bulunduğu tespit edildi. Araştırma sonucunda uzmanla ilgili elde edilen bilgi ve belgeler, kredi derecelendirme kuruluşunun yönetimine sunuldu.
UZMANI İŞTEN ÇIKARDILAR
Ekonomi yönetimi, raporun düzeltilmesini yoksa konuyla ilgili bilgilerin kamuoyuna açıklanacağını da kuruluşun yönetimine iletti. Telaşa kapılan kredi derecelendirme kuruluşu yetkilileri ise raporu hazırlayan uzmanı işten atarak, olaydan dolayı özür dilemek için de bir heyeti Türkiyeye gönderdi. Konuyla ilgili yapılan yazışmaların tamamı da devletin kamu kurumlarının arşivinde bulunuyor. Ekonomi bürokratları Rum asker skandalının, kredi derecelendirme kuruluşların, Türkiyeye hangi kriterlerle not verdiğinin anlaşılması açısından büyük önem taşıdığını vurguladılar. ⢠HÜSEYİN ÖZAY ANKARA / Star
SIFIRI BÖYLE TÜKETTİLER
Geçen hafta yapılan G-20 Zirvesinde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiyenin notunu Surinam ve Papuayla aynı seviyede tutan kredi derecelendirme kuruluşlarının bu tutumunu gündeme taşımıştı. Kamuoyunda sıfırcı hocalar olarak bilinen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, küresel krizde Kanadayla birlikte tek banka batırmayan ülke olan Türkiyenin kredi notunu 4 yıldır aynı düzeyde tutuyor. Türkiyeye karşı tutumları OECDnin bile gözünden kaçmayan söz konusu kredi derecelendirme kuruluşları küresel kriz sırasında tamamı değersiz kağıt parçasına dönüşen türev tahviller, iflasını açıklayan Lehman Brothers ve batık hale gelen İzlanda gibi ülkelere verdikleri çok yüksek notlar nedeniyle dünyada da büyük tepki çekmişti. Son olarak bu kuruluşlardan Moodysin eski analisti ABDli Sylvain Raynes geçen hafta yaptığı itiraflarda kriz öncesi batacağını bilmelerine rağmen pekçok kuruluşa para karşılığı yüksek kredi notları verdiklerini açıklamıştı.