Prim potansiyeli yüksek 11 hisse
Turkish Yatırım ve Gedik Yatırım, 2009 bilanço sonuçlarına göre prim potansiyeli yüksek 11 hisseyi belirledi. Bunlar arasında Koç Holding, TAV Havalimanları Holding, Aksigorta, THY gibi sektörlerinin güçlü şirketleri dikkat çekiyor...
İDİL TARAKLI / PARA Dergisi
HİSSE senetleri borsada işlem gören şirketlerin tamamı 2009 yılı bilançolarını açıkladı. Böylece analistler, karını ve nakdini arttırıp borcunu azaltan, dolayısıyla 2010 yılının yıldızı olmaya aday hisseleri belirleme olanağı bulmuş oldu.
Uzmanlara göre, 2009 bilançolarının yanı sıra Türkiyenin 2010 yılındaki büyüme hedefleri doğrultusunda bazı şirketler daha bir ön plana çıkıyor. Turkish Yatırım ve Gedik Yatırım araştırma birimleri, söz konusu veriler ve beklentiler doğrultusunda bu koşullara uygun 11 şirketi belirledi.
Tabii borsadaki şirketler bunlarla sınırlı değil. Ancak analistler, yükselen piyasada orta ve uzun vadeli hisse senedi yatırımı yapacak olanlara birtakım tavsiyelerde bulunuyorlar. Örneğin, temettü geliri isteyen yatırımcının kar eden şirketleri seçmesi gerekiyor. Tabii şirketin esas faaliyetlerinden kar etmesi de çok önemli bir unsur. Ayrıca işletmelerde net kardan ziyade nakit akım kapasitesinin esas alınması daha mantıklı olabilir. Çünkü bu göstergenin verim ve finansal performansı daha iyi yansıttığı düşünülüyor.
KÃRLAR ESAS FAALİYETTEN OLMALI
Analistler, elde edilen karın ağırlıklı olarak esas faaliyetten olmasının söz konusu şirkette yatırımların sürekliliğini sağlayacağına dikkat çekiyor. Yine hisse seçiminde esas faaliyet karı, karlılık ve nakit artışının yanı sıra borçluluğun azalması da önemli etkenler arasında.
2009 yılı bilançolarına bakıldığında, bankacılık sektörü haricinde gayrimenkul yatırım ortaklıkları, otomotiv, beyaz eşya, bilişim ve gıda şirketlerinin karlarını artırdığı görülüyor. Bunun da iç talepteki daralmaya karşılık alınan geçici vergi indirmelerinin etkisinin yanı sıra şirketlerin ihracata ağırlık vermelerinden kaynaklandığı ileri sürülüyor.
İhracat dağılımında ise klasik Avrupa pazarının yerine çeşitlendirmenin arttığı dikkat çekiyor. Bu kapsamda şirketler Avrupa yerine Uzakdoğu ve Ortadoğunun ihracat payını yükselterek hem ciro ve karlılıklarını korumaya çalışıyor hem de marjlarını artırıyor.
YATIRIM ORTAKLIKLARI DİKKAT ÇEKİYOR
Bu arada, İMKB-100 endeksinin geçen yıl yüzde 100e yakın değer kazanmasının doğal olarak yatırım ortaklıklarını olumlu etkilediği görülüyor. Sektörün 2008 yılındaki 108 milyon TLlik zararı 2009da 174 milyon lira kara dönüştü. İMKBde işlem gören 10 büyük yatırım ortaklığının ortalama cirosu yüzde 250 civarında artmış durumda.
2009 yılı bilançolarında, global krize rağmen esas faaliyet karlarındaki artış da dikkat çekiyor. Geçen yıl borsa şirketlerinin esas faaliyet karları toplamının 24 milyar 336 milyon TLye yükseldiği görülüyor. Şirketlerin sadece yüzde 27si esas faaliyetinden zarar açıkladı. Oysa bu oran 2008de yüzde 38.1 seviyesindeydi...
BAKİ ATILAL / Turkish Yatırım Araştırma Müdürü
KOÇUN İŞTİRAKLERİ GÜVEN VERİYOR
Koç Holding: 2009 yılında 44.8 milyar TL konsolide satış geliri ve 3.5 milyar TL faaliyet karı elde etti. Değişen küresel dinamiklere hızla uyum sağlayarak portföyünü yeniden yapılandıran Koç Holding, bu sayede krize kuvvetli bir finansal yapı ve yüksek likiditeyle girdi. Aldığı tasarruf tedbirleri ve etkin işletme sermayesi yönetimi sayesinde yüksek verimlilik oranları elde etti. Holding bünyesindeki Tüpraş, krize rağmen yatırımlarına ve yeniden yapılanmaya yönelik çalışmalarına kararlılıkla devam etti. Operasyonel iyileştirmeler ve aktif satış politikası sonucunda karlılığını artırdı. Aygaz, 2009da yüzde 30 pazar payıyla açık ara liderliğini korudu. Tofaş, pazar lideri olarak tamamladığı 2009 yılında net karını yüzde 105 artırdı. Yapı Kredi, kredi kartı bakiyesine göre yüzde 20.4 pazar payı elde ederek sektörünün ilk sırasındaki yerini korudu. Arçelikin Avrupada kazandığı pazar payının önemli bir kısmının kalıcı olduğunu düşünüyoruz. Doğu Avrupadaki iyileşmeyle birlikte şirketin ihracat payının yüzde 56lara ulaşmasını bekliyoruz. Sony ile ihraç pazarlarına yönelik LCD TV üretim tedarik anlaşması imzalanması da şirketin karlılığını olumlu etkileyecektir. Öte yandan, hammadde fiyatlarındaki artışın azalan finansman gideri ve yatırım teşviklerinden elde edilecek düşük vergi oranıyla dengelenebileceğini düşünüyoruz. Sonuç olarak, iyi bir portföy dağılımı ve holding bünyesindeki güçlü net nakit pozisyonu şirketin aynı zamanda defansif özellik taşımasını sağlıyor. Hissede alım yönündeki tavsiyemiz devam ediyor. Koç Holding, 6.45 TL hedef değerimize göre yüzde 15 iskontolu işlem görüyor.
TAV Havalimanları Holding: 2008deki 8 milyon TLlik karını 2009da 109 milyon TLye çıkardı. Operasyonel başarının yanı sıra TAV Esenboğa ve TAV İzmir havalimanları için alınan yatırım teşviklerinin kullanılmamış kısmından kaynaklanan 33 milyon TLlik vergi geliri de kar artışına destek oldu. 2010da yolcu sayısında yüzde 10 yükseliş ve net satışlarda yüzde 11 büyüme bekliyoruz. Tunustaki Enfidha Havalimanının net katkısı da 2010da görülecektir. TAV Holding, 2-3 iştirakini orta vadede halk arz etmeyi planlıyor. Al-Rajhi grubuyla girilecek ihaleler, Maldivlerdeki Male Havalimanıyla ilgili gelişmeler, Letonya Rigada yeni terminal inşası için Air Baltic ile iş ortaklığı kurma konusundaki girişimleri de bizim açımızdan önemli gelişmeler. Havaş vasıtasıyla Rigada yer hizmetleri veren NHSnin yarısını satın almak için gerçekleştirdiği görüşmeler, AB ve Türkiyenin açık semalar anlaşmasına benzer bir şekilde horizontal agreement anlaşmasının devreye alınacak olması ve IT gibi alanlarda kendi şirketlerinden faydalanacak olması da TAV Holding hisselerini önermemizin nedenleri arasında. Hisse içen hedef fiyatımız 7.45 TL. Alım yönündeki tavsiyemizi koruyoruz.
Enka Holding: Enka-Bechtel konsorsiyumu, Kosovada 569 milyon euro proje bedelli 117 kmlik Morine-Merdana otoyolu projesine ilişkin anlaşmayı imzaladı. Ardından aynı ortaklık Sırbistanda, Sırbistanı Karadağa bağlayacak 254 kmlik otoyol projesi için 2 milyar euro teklif verdi. Sırbistandaki otoyolun Kosovadaki projenin devamı olduğunu düşünüyoruz. Global ekonomilerde canlanma sinyallerinin emtia fiyatlarını yükseltmesiyle net doğalgaz ve petrol ihracatçısı olan Rusyanın gelirlerinde yaşanacak artışın Enkayı olumlu etkilemesini bekliyoruz. Şirketin Balkanlardaki yatırımları ve deneyimiyle bu bölgedeki altyapı talebindeki artıştan da fayda sağlayacağını tahmin ediyoruz. Problemli proje stoğunun azaltılması ile düşük ciro-yüksek marj esaslı işler karlılığa destek verecektir. Akkuyu santraline Enka ile ortak talip olan Güney Koreli elektrik şirketi KEPCOnun, Sinopta nükleer işbirliği konusunda EÜAŞ (Elektrik Üretim Anonim Şirketi) ile mutabakat zaptı imzalaması bekleniyor. Aliağada ithal kömüre dayalı 800 MWlik bir tesis kurma projesi de Enkanın özellikle bu yıl ciro ve karlılık anlamında kendini daha hızlı toparlamasını sağlayacaktır. Şirketin FAVÖK (finansman giderleri, amortisman giderleri ve vergi öncesi kar) marjının yüzde 18 seviyelerinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Hisse, uluslararası benzer şirket çarpanlarına göre 2010 yılı için 11 F/K (fiyat/kazanç) oranı doğrultusunda yüzde 23 iskontolu işlem görüyor. Hedef fiyatımız 9.10 TL. Alım yönündeki tavsiyemizi koruyoruz.
Banvit: 2008deki 42 milyon TL zararını 2009da 44 milyon kara çevirdi. Net kardaki artış, operasyonel performanstaki iyileşme ve kur farkı giderlerinin azalması neticesinde finansman giderlerindeki gerilemeden kaynaklanıyor. Şirketin satışları yüzde 22 artışla 791 milyon TLye, 2009 yılı FAVÖK marjı da yem fiyatlarındaki gerileme neticesinde yüzde 10.3e yükseldi. Bu başarılı performansın 2010 yılında da devam etmesini bekliyoruz. Çünkü kırmızı ette uygulanan fiyat politikaları nedeniyle beyaz ete talep kaymasının devam etmesini öngörüyoruz. Şirketin kırmızı et segmentindeki pazar payı artışı da 2010 finansallarına tam olarak yansıyacaktır. Öte yandan sektör, farklı bir kota açılmaması nedeniyle Rusyaya henüz piliç eti ihraç edemiyor. Bu nedenle şirketler, talebin giderek yükseldiği Irak pazarına yoğunlaşıyor. Bu da ihracat payının artmasını sağlayacaktır. Banvitte alım yönündeki tavsiyemiz devam ediyor. 6.30 TL hedef değerimize göre şirket hisselerinin yüzde 21 iskontolu işlem gördüğünü düşünüyoruz.
Aksigorta: Güçlü finansalların yanı sıra Aksigorta için ortaklık birleşme hikayesine dayalı alım yönündeki önerimizi koruyoruz. Söz konusu anlaşma, dağıtım kanalı olarak bankanın kullanılmasını da içereceği için değerlemenin yüksek olmasını bekliyoruz. Sigorta sektörünün GSMHya oranı dünyada yüzde 3ler civarındayken Türkiyede henüz yüzde 1lerde. Öte yandan, kişi başı prim üretimi dünya genelinde 650 dolarken, ülkemizde sadece 100 dolar civarında. Dolayısıyla sektör gelişime son derece açık. Satın alma beklentisiyle çarpanların yarattığı bu fırsat, hisse için alım yönündeki tavsiyemizin ana nedenini oluşturuyor. Aksigorta 2.64 TL hedef değerimize göre yüzde 21 iskontolu.
Akenerji: Mevcut 373 MW (megavat) kurulu güce karşılık, devam eden 373 MWlik yatırımların 181 MWlik bölümü 2010 yılının ikinci çeyreğinde devreye girecek. Böylece şirket, operasyonel karlılıkta ciddi bir artış elde edecek. Tüm hidroelektrik projelerin tamamlandığı 2012 yılına kadar hidroelektrik santrali projelerinin FAVÖKte yıllık ortalama yüzde 63 artış sağlamasını öngörüyoruz. FAVÖK marjının ise yüzde 41e yükselmesini bekliyoruz. Akenerji, satışlarının yüzde 75ini DUY (Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği) uyarınca yapıyor. İkili kontratlardan elde edilen cironun artmasıyla fiyatlardaki volatilitenin azalması ve işletme sermayesine ana ortakların yüzde 475 bedelli sermaye artırımıyla katılması, özkaynakların güçlenmesini sağlayacaktır. Buna paralel net borç pozisyonunun azalması ra hisse için alım yönünde tavsiyede bulunmamızın nedenlerini oluşturuyor.
Onur MUTLU / Gedik Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü
AYGAZ VE THYDEKİ TEMETTÜ AVANTAJINA DİKKAT
Anel Telekom: 2009da zarar eden iştiraki AnelEsin, Türkiyede ilk cep telefonu üretimi avantajıyla cirosunu artırıp kara geçeceğini öngörüyoruz. AnelEs, bu yılın ikinci yarısında güneş modülleri üretimi ve satışına da başlayabilir. 85 milyon TL değeri bulunan gayrimenkullerinin değerinde de artış bekleniyor. Ayrıca şirkete kira geliri akışı başlayacak. İştiraki Plastikkart, vatandaşlık kartı ihalesini alabilir. Ertelenen Anel Elektrikin halka arzı 2010da gerçekleşecek. Hisse için hedef fiyatımız, 2.5 TL.
Aygaz: 2009 yılında 315 milyon lira net dönem karı elde etti. Aygaz, İMKBde temettü potansiyeli yüksek şirketler arasında yer alıyor. Güçlü sermaye yapısı ve Tüpraştaki yüzde 10luk dolaylı payıyla da dikkat çekiyor. Geçen yıl 100 milyon lira temettü dağıtan şirketin temettü verimlilik oranı yüzde 5. Aygaz, Entek Elektrik Üretim ve Aygaz Doğalgaz iştiraklerindeki payını artırmayı hedefliyor. Enerji sektöründeki fırsatları değerlendirerek sektörde daha etkin bir oyuncu olmayı öngörüyor. Bu gelişmelerin şirketin değerine olumlu katkıda bulunacağını düşünüyoruz. Aygaz için hedef fiyatımız yüzde 23 yükseliş potansiyeliyle 7.88 TL.
Koza Anadolu Metal: Toplam iştirak oranı açısından hakim ortağı konumunda olduğu Koza Altının halka arzından 164 milyon dolar gibi ciddi bir gelir elde etti. Önümüzdeki dönemde bu fonun nasıl kullanılacağı önemli. Grubun altın üretiminde de önümüzdeki yıllarda önemli artışlar bekliyoruz. Hem iştiraki Koza Altın, hem de kendi piyasa çarpanları uluslararası benzerlerine göre yüzde 30-50 arasında iskontoya işaret ediyor. Koza Anadolunun uzun vadedeki güçlü büyüme beklentilerinin hisse fiyatına henüz yansımadığını düşünüyoruz. Koza Anadolu Metal Madencilik için hedef fiyatımız 5.65 TL. Bu da yüzde 38 yükseliş potansiyeline işaret ediyor. Hisse için öngörümüz endeksin üzerinde getiri şeklinde.
THY: Türk Hava Yolları, sürekli genişleyen filosu sayesinde global havayolu sektöründen aldığı payı artırıyor. Şirketin önümüzdeki dönemlerde de bu güçlü konumunu korumasını bekliyoruz. THY hisseleri, 2010 yılı tahmini faaliyet karı itibariyle karşılaştırılabilir grubuna göre yüzde 20den daha yüksek bir iskontoya sahip. Şirketin 2009 ve 2010 yılı karlarından dağıtmasını beklediğimiz pay, tatminkar bir temettü verimine işaret ediyor. Hisse için hedef fiyatımızı 6.31 TL olarak belirliyoruz. Gelecek aylar için olumlu trendini sürdürmesini beklediğimiz hava trafik verilerinin de hisse fiyatına olumlu katkı yapacağını düşünüyoruz.
Doğuş Otomotiv: 2008 yılında 110 milyon TL zarar etmişti. 2009 yılında ise 30.5 milyon TL kar açıkladı. Şirketin FAVÖK marjı yüzde 4, net kar marjı ise yüzde 1.4 seviyesinde oluştu. 2009da ÖTV teşviği sayesinde iç pazar payını koruyan Doğuş Otomotiv, Mısır yatırımından çıkma kararı aldı. Bu da gelir tablosuna 12 milyon TL civarında gider olarak yansıdı. Şirketin bu yılki satış beklentisi 52-53 bin adet. Yüzde 10 pazar payıyla 2.5 milyar TL ciro hedefleniyor. Doğuş Otomotiv hisseleri için hedef fiyatımız 7.15 TL. Bu da endeksin üzerinde getiri öngörüsüyle yüzde 12 yükselme potansiyeline işaret ediyor.