Piyasalarda nasıl bir gün bekleniyor?
ABDde imalat sanayi ISM endeksi beklentileri aşarak, ekonomik aktivite açısından güçlü bir sinyal verdi. Benzer şekilde, bekleyen konut satışlarının tahminleri aşması da ekonomik görünüm açısından olumluydu.
Bir süredir verilerden gelen olumlu sinyallere tepki vermeden düşüşünü sürdüren Wall Street, dün bu açıklamalar sonrasında yükseldi, ancak kazançlar % 1in altında kaldı. Bu hafta ABD ve Avrupada para politikası açıklamaları ve ABDde kritik istihdam verisi öncesinde, piyasanın temkinli kalmaya devam ettiği anlaşılıyor. Avrupa borsalarının bugün satıcılı açılması beklenirken, risk iştahında belirgin bir iyileşme olmaması ile kurlar da yüksek seviyelerini koruyor. Dolar ve euro kurları sırasıyla 1.5050 ve 2.2240 seviyelerinden açıldı. Gösterge tahvil getirisi ise % 8.7 ile yataydı.
Piyasaları Sürükleyenler
Yurtiçinde gözler enflasyonda... Bugün saat 17:00de Ekim ayı enflasyonu açıklanacak. Ekim ayında otomotiv, beyaz eşya ve mobilya sektöründe sona eren vergi indirimlerinin ne kadarının fiyatlara yansıtılacağının belirsiz olması enflasyon tahmininde hata payını artırmış durumda. Önceden de belirttiğimiz gibi, toplam 0.6 puan civarında olacağını hesapladığımız vergi etkisinin 0.4 puanlık kısmının Ekim ayında fiyatlara yansımış olduğunu tahmin ederken, elektrik fiyatındaki zammın ise enflasyonu 0.3 puan artıracağını hesaplıyoruz. Diğer taraftan, Pazar günü açıklanan İTO Fiyat Endeksinin gıda alt kalemi % 0.7 artmıştı ki bu da Ekim ayları için oldukça düşük bir artıştı. Biz de, İTO ve TÜFE fiyat göstergelerinde gıda fiyatlarının önemli bir paralellik gösterdiğini dikkate alarak, TÜFE tahminimizi % 2.1den % 1.9a revize etmiştik. Bu yüksek değere rağmen, yıllık enflasyon yüksek baz yılı etkisi nedeniyle % 5.3ten % 4.5e geriliyor. Piyasanın TÜFE beklentisi % 1.88 ile bizim tahminimizle örtüşürken, ÜFE beklentisi % 1.05 seviyesindedir. Yurtdışında ise bugün herhangi bir veri açıklanması beklenmiyor.
Döviz Piyasaları
Dün birçok ülkede PMI endeksleri açıklandı ve bu endeksler güçlü bir görünüm sergiledi. İlk olarak Euro Bölgesine bakıldığında, Ekim ayı imalat sanayi PMI endeksi 49.3ten 50.7ye yükseldi. Bu önceden açıklanan geçici değeriyle örtüşürken, endeks Mayıs 2008den beri ilk defa kritik 50 seviyesinin üzerine çıktı. Endeksteki iyileşmenin hemen hemen tüm ülkelere yayıldığı gözlendi. İngilterede de PMI endeksi kritik 50 seviyesini aştı ve Ekim ayında tahminleri geride bırakarak 49.9dan 53.7ye yükseldi. Avrupadaki bu veriler öncesinde, Çin PMI endeksinin Ekim ayında 53.4ten 56.6ya çıktığını izledik. Makro ekonomik verilerden gelen desteğe rağmen, piyasadaki genel hava karamsar kaldı ve gelişmekte olan ülke kurları yüksek seviyelerini korudu. Son zamanlarda risk iştahında görülen bozulmanın henüz yeni bir düşüş trendine işaret etmediği görülse de, piyasalardaki temkinli havanın yatışıp yatışmayacağını belirlemede, önümüzdeki günlerde ABDde yayınlanacak olan kritik tarım dışı istihdam ve G3 ülkelerinin para politikası kararları etkili olacaktır. Piyasa, merkez bankalarının ifadelerine ve niceliksel gevşeme politikasına ilişkin kararlara odaklanacak. Merkez Bankası gösterge değerlerine göre dolar ve euro % 0.7 ve % 0.4 artarak sırasıyla 1.4931 ve 2.2055 oldu. Günlük döviz alım ihalesinde, piyasa opsiyon hakkını kullanmadı ve Merkez Bankasına 30 mln dolar sattı. İhalede oluşan ortalama döviz kuru ise 1.4991 oldu.
Bono-Tahvil ve Eurobond Piyasaları
Pazar günü açıklanan İTO Fiyat Endeksi, gıda fiyatlarının mevsimsel eğiliminden farklılaşarak, bu yıl Ekim ayında TÜFE üzerinde büyük bir baskı yaratmayacağına işaret etti. Ancak, piyasa bu iyi haberi pek önemsemedi ve yurtdışındaki olumsuz atmosferin etkisi altında kaldı. Bu arada, Ekim ayındaki iç talebe ilişkin ilk sinyali CNBC-e Tüketici Güven Endeksinden aldık. Aylık bazda % 2.9 gerileyen endeks, yine de 3. çeyrek ortalamasına göre yatay kaldı. 10 Kasımda açıklanacak Tüketim Endeksi ise vergi teşviklerinin sona ermesi ve finansal piyasalardaki iyileşmesinin hız kesmesi ile tüketimin nasıl bir performans sergilediğini göstermesi açısından daha kritik olacak. Dün ilk seansta yükselmeye devam eden ve % 8.8e ulaşan gösterge tahvil getirisi, ertesi gün valörlü işlemlerde % 8.7ye geriledi. Bu arada, Merkez Bankasının fiyat hareketlerinden arındırarak yayınladığı verilere göre, 19 Ekim ile başlayan haftada yabancılar bono piyasasında 314 mln dolar satış gerçekleştirdiler. Bu haftadan itibaren tahvillerdeki faiz artışının belirginlik kazanmaya başladığını izlemiştik. Böylece, Ekim ayının ilk dört haftasında yabancıların toplam alımları 286 mln dolara gerilemiş oldu.
Küresel büyüme görünümüne ilişkin olumlu sinyaller gelmeye devam etse de, risk iştahı göstergeleri hala temkinli havanın korunduğuna işaret ediyor. Gelişmekte olan ülkeler genelini temsil eden EMBI+ spreadi 1 baz puan artarak 324 baz puana yükseldi. EMBI Türkiye ise 5 baz puan gerileyerek 260 baz puana indi.
Hisse Senedi Piyasaları
Son zamanlarda açıklanan makro ekonomik verilerin çoğunlukla olumlu sürpriz yaptığı ve bilanço açıklayan S&P şirketlerinin yaklaşık % 80inin sonucunun beklentiden iyi olduğu gözlendi. Yine de, piyasadaki değerlemelerin aşırıya kaçtığı yönündeki endişelerle hisse senedi piyasası zararlarını artırmaya devam etmekteydi. Ancak, dün ABDde açıklanan imalat sanayi ISM endeksinin Ekim ayında 55.7 ile beklentileri aşmasının ardından, bu algılamalar değişti ve zararlar telafi edilmeye başlandı. Buna paralel olarak İMKB100 endeksi de günü % 0.6 yukarda tamamladı. Bu arada, Merkez Bankasının haftalık verilerine göre, 19 Ekim ile başlayan haftada yabancı yatırımcılar hisse senedi portföylerini 43 mln dolar artırdılar. Böylece Ekim ayının ilk dört haftasında yabancıların hisse senedi portföyünde 296 mln dolarlık bir artış olduğu gözleniyor. FORTİS