Piyasalarda eylül korkusu
Lehman Brothersın iflasından sonra tarihe belalı ay olarak geçen Eylül, borsalar için yine korkuyla başladı
Ufuk KORCAN / VATAN
Geçen yıl Lehman Brothersın iflas etmesiyle borsalar için tam anlamıyla kabusa dönüşen Eylül ayı, bu yıl da korkuyla başladı. Mart ayından bu yana hızla değer kazanan borsalar, ABDdeki bankacılık sektörüne ilişkin endişelerle yeniden gerilemeye başladı. Önceki gün Wall Streette endekslerin yüzde 2nin üzerinde gerilemesi dün tüm dünya borsalarında kayıplara neden oldu. Yılbaşından bu yana yüzde 70 değer kazanarak Perudan sonra dünyanın en hızlı toparlanan ikinci borsası olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), bu kez düşüşte ön sıralarda yer aldı. Dün kayıpların bir ara yüzde 3.89a (1.826 puan) ulaştığı İMKB, günü yüzde 2.5lik (1.174 puan) düşüşle 45.761 puandan tamamladı.
Dolar 1.52 TLye çıktı
Dolarda yaşanan yükseliş de İMKBde satışların artmasına neden oldu. Önceki gün 1.5080 TLden kapanan dolar, 1.52 TLye yükseldi. Hem hisse senedi hem de döviz piyasasındaki tedirginlik bono faizlerini de etkiledi. Salı gününü yüzde 9.77den tamamlayan gösterge tahvilin faizi dün 0.12 puan artarak yüzde 9.89a çıktı. Piyasalardaki olumlu havayı tersine çeviren gelişmelerin başında yine ABDde finans sektörüne ilişkin kaygılar geldi. Dünyanın en güçlü ikinci kadını seçilen ABD TMSFsinin başkanı Sheila Bair, ticari kredilerin muhtemelen gelecekteki banka iflaslarının en büyük yönlendiricileri olacaklarını söyledi. Bairin açıklamalarının ardından başta AIG ve Citigroup olmak üzere finans sektörü hisselerine sert satışlar geldi. Buna bir de bir hedge fonun zor durumda olduğu ve batacağı söylentisi eklenince endişe tavan yaptı. Piyasalardaki korku ve endişeyi gösteren VIX Endeksi, yüzde 12 artarak 29 puan sınırını aştı.
Tüm bunların üzerine bir de dün ABDde açıklanan verilerin beklentilerden kötü gelmesi moralleri iyice bozdu. ABDde yayımlanan ADP Ulusal İstihdam Raporuna göre özel sektörde istihdam Ağustos ayında 298 bin azaldı. Piyasaların beklentisi ADP raporunun Ağustos ayında özel sektörde istihdamın 250 bin azalacağı yönündeydi. ABDde fabrikalara gelen siparişler Temmuzda yüzde 1.3 ile yüzde 2.2 olan beklentilerin altında artış gösterdi.
Borsalarda hava neden bozuldu?
1 ABDde ticari krediler nedeniyle banka iflaslarının süreceği beklentisi
2 Mart ayından bu yana yaşanan ralli sonrası karların realize edilmek istenmesi
3 ABDde açıklanan özel istihdam ve fabrika satış verilerinin beklentilerden kötü gelmesi
4 Büyük bir hedge fonun batacağı söylentisi
5 Ekonomide toparlanmanın zaman alacağı görüşleri
En fazla kayıp gelişen borsalarda
Macaristan -4,41
Polonya -4,25
İMKB -2,50
Japonya -2,37
Rusya -1,90
Hong Kong -1,76
G. Afrika -1,11
Hindistan -0,54
Fransa -0,30
İngiltere -0,26
Brezilya -0,26
ABD (Dow Jones)-0,25
Almanya -0,24
Çin 1,17
Not: 18.30 verileridir
Ticari krediler bankalar için en büyük tehdit
ABD Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (FDIC) Başkanı Sheila Bair, ticari kredilerin muhtemelen gelecekteki banka iflaslarını en büyük yönlendiricileri olacaklarını söyledi. Bair, ABDde veya Avrupada büyük bir bankanın batacağı spekülasyonları ile hisse senedi piyasalarında yaşanan gerilemeyi değerlendirdiği açıklamasında, yatırımcılardan sakin olmalarını isterken, ticari kredilerdeki sarkmaların hala bir endişe kaynağı olduğunu vurguladı. Bair, konut kredilerinin hala kredi piyasalarındaki endişenin büyük bir oranını oluşturmaya devam ettiğini belirterek, Bankacılık sektöründe bir toparlanma olduğu değerlendirmesinde bulunmak için erken. İyileşen faiz marjları ile zarar yazma oranlarındaki yavaşlama ise cesaret verici dedi.
Kriz kahini: Çin global büyümenin lokomotifi olamaz
Global krizi önceden bilerek ün kazanan ve adı kriz kahinine çıkan New York Üniversitesi Profesörü Nouriel Roubini, Çinin global büyümenin lokomotifi olabileceğine inanmadığını, ABD ekonomisinin büyüklüğünün 15 trilyon dolar olduğu ortamda, Çinin GSYHsının ise sadece 3 trilyon dolar seviyesinde olduğunu vurguladı. Çin, global ekonominin lokomotifi olmak için çok küçük diye konuşan Roubini, Çinde şu anda özellikle gayrimenkul ve hisse senedi piyasalarında aşırılıklar olduğunu ve bir düzeltmenin başlangıcında bulunulduğunu belirtti. Roubini, Çin ekonomisinde keskin bir yavaşlamanın olması halinde, bunun global ekonomi için negatif olacağını da belirtti.
PIMCO: ABD resesyondan konutla çıkamaz
DünyanIn en büyük tahvil fonu PIMCOnun yöneticisi Bill Gross, Eylül ayı yatırım görünümü raporunda, konut sektörünün ABDnin resesyon sürecinden çıkışına önderlik edemeyeceğini söyledi. Globalleşme, kaldıraçlar ve regülasyonların azaltılmasında bir tersine dönüşün yaşandığı dönemde geleneksel büyüme modelinde önemli bir kırılma yaşandığını belirten Gross, küresel faiz oranlarının genişlemiş bir dönem için düşük kalacağını ifade etti. Gross, doların uzun vadeli görünümünün kırılgan olduğunu aktardı.