Paranızı nereye yatırmalısınız?
Bir miktar birikimim var ancak nasıl değerlendireceğimi bilmiyorum sorusuna cevap arayanlar bu haberi okumalı...
Dünyada tsunami etkisi yaratan kriz büyük küçük tüm tasarruf sahiplerinde bir tedirginlik yarattı.
Global ekonomik krizin boyutu, şiddeti , seyri ve uzunluğu ile ilgili pek çok açıklama ve piyasaların gelişmelere anlık tepkisi tüm yatırım sahiplerini tasarruflarının geleceği konusunda endişeye soktu.
Büyük yatırımcı dünya borsalarını ve para piyasalarını yakından takip etme şansına sahip olduğu ya da profesyonel yatırım danışmanlık hizmeti aldığı için daha hızlı hareket etme portföyünü daha etkin kullanma şansına sahipken küçük yatırımcı için ise durum biraz daha panik havasına ve Paramın değerini düşürmeden nasıl yatırım yapmalıyım sorusuna cevap aramaya dönüştü.
RİSK YATIRIMCIYI KORKUTUYOR
Kriz günlerinde elindeki tasarrufu da kaybetmek istemeyen küçük yatırımcı daha çok riski en az olan geleneksel yöntemleri tercih etti ve tasarruflarını mevduat olarak bankada düşük faizle de olsa saklamaya da devam ediyor..Risklerden korunuyor ancak paranın satın alma değeri zaman içinde düşüyor.
Türkiye halkının tasarruflarının yüzde 75ini bankalarda mevduat olarak değerlendirirken uzun vadede ise kullandığı yatırım aracı olarak altını tercih ediyor. Ve altının Kötü günler için yastık altında saklamayı tercih ediyor. Kısaca riski az olan hatta hiç olmayan yatırımları tercihi yapıyor.
Döviz ise Türk halkının tasarruf sıralamasında üçüncü sırada yer alıyor. İklimin normal olduğu piyasa koşullarında riski orta sıralarda yer alan döviz seçeneği kriz dönemlerinde en riskli seçenekler arasında yeralıyor. Ve küçük yatırımcı kadar büyük yatırımcının da kabusu haline dönüşüyor ve döviz seçeneği hem büyük hem küçük yatırımcı için seçeneklerin en sonunda yer alıyor.
Henüz tahvil,bono, fon gibi seçeneklere kuşku ile bakan küçük yatırımcı uzun vadede tasarruflarını değerlendirebileceği seçenekleri kullanmıyor.
RİSKİ AZALTMAK İÇİN YATIRIMLARINIZI ÇEŞİTLENDİRİN
Akbank Ak Portföy Genel Müdürü Cem Yalçınkaya, Türk halkının tasarruflarının yüzde 75ini bankalarda mevduat olarak değerlendirmesini geleneksel risksiz yatırım anlayışını hala devam ettiğini şeklinde yorumluyor.
Yalçınkaya, kriz dönemlerinde bu yöntemin sıralamada birinci sıralarda yeralmasının normal olduğunu ancak bugün geçerli olan düşük faiz ortamının bir süre daha devam etmesi durumunda yatımcının risk vanasını biraz açması görüşünde olduğunu belirtiyor.
Küçük yatırımcının düşük faiz ortamında tasarruflarını çeşitlendirmesinin hem riski minimuma indirme hem de birikimlere değer katma açısından önemli olduğunu söylüyor.
Yatırımcının geleneksel tasarruf yöntemleri olan mevduat, altın ve döviz dışı nda alternatif yatırım seçenekleri olan bono, tahvil ve fon ile tanışması gerektiğini de ifade eden Yalçınkaya, Hazine kağıdı ağırlıklı yatırım fonlarını, hisse senetlerini, bankaların ana para korumalı yatırım fonlarını hatta yurt dışı borslarda yatırım yapmalarını sağlayacak fonları kullanarak portföylerini çeşitlendirmelerini doğru olacağını vurguluyor.
YATIRIMDA İDEAL SIRALAMA
Ak Portföy Genel Müdürü Cem Yalçınkaya, küçük yatırımcının piyasalardaki belirsizlik dönemlerinde portföyünü nasıl çeşitlendirilmesi gerektiği sorusuna ise şu sıralama ile cevap verdi.
1-Mevduat hesabı
2-Bono, Devlet tahvili
3-Altın
4-İMKB hisseleri
5-6-Anapara korumalı fonlar ve altın vb fonları
6-BRIC Fonları
7-Döviz
Küçük yatırımcıya dipnotlar:
1-Belirsizlik ve risk dönemlerinde döviz cinsinden kısa vadeli borçlanmayın
2-Tasarruf yapın
3-Gayrimenkulden çıkıp menkule yönelmeyin
4-Bileşik faize dikkat
Hatice Nazlı AYDOĞAN gazeteport