Not indirimi piyasaları nasıl etkiler?

MELİS ŞENERDEM İstanbul
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moodys, Yunanistanın döviz cinsi uzun vadeli kredi notunu dün dört kademe birden indirerek, Ba1e çekti. Moodys, Yunanistanın not görünümünün ise durağan olduğunu açıkladı.
Avrupa borsalarının kapanmasının ardından yapılan açıklamanın duyulmasıyla 10 yıllık ABD tahvillerinin getirisi 6 baz puan artarak yuzde 3.33e yükseldi. Wall Street de yükselişle başladığı günün kazanımlarını geri verdi. S&P 500 endeksi 1100 puanın altına geriledi, Dow Jones yüzde 0.14 düştü.
Brown Brothers Harriman & Co. para stratejisti Marc Chandler, Marketwatch sitesine yaptığı açıklamada Yunanistanın kredi notundaki indirimin etkisinin küçük olmasını beklediklerini söylerken, buna gerekçe olarak, Birincisi Moodys, yatırım yapılabilir seviyenin altına not indiren ilk kuruluş değil. İkincisi, görünüm durağan olarak belirlendi. Yunanistanın yakın zamanda sermaye piyasalarından borçlanacak hale gelmesi zaten beklenmiyor açıklamasını yaptı.
Dün ham petrolün varil fiyatı kazançlarının bir kısmını geri verirken, altın da yükseldi. Günün önemli bir bölümünü yuzde 3 yukarıda geçiren petrol fiyatları, Moodys açıklamasının ardından düne göre yüzde 0.8 artışla 74 doların biraz üzerinde işlem görmeye başladı. Altın da spot piyasada yüzde 0.4 değerlenerek 1200 doların üstüne çıktı.
Destek paketinde risk var
Bloomberg haber ajansına not indirimini değerlendiren New York merkezli Purchase stratejisti Kevin Flanagan, Bu önemli bir not indirimi. Çoğu kişi için beklenmedik bir karar değil ama zamanlaması ve indirimin büyüklüğü düşüş eğilimindeki ABD tahvillerinin getirisinin tekrar yükselmesine neden oldu dedi.
Moodys başkan yardımcısı ve kıdemli analisti Sarah Carlson indirimle ilgili açıklamasında Ba1 notu Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonunun (IMF) destek paketinin güçlü ve riskli yanlarını yansıtıyor dedi. Carlson, yardım paketinin Yunanistanın yakın vadede borcunu ödeyemeyecek duruma düşmesini engellediğini belirtirken, Bu sayede borç geri ödemesini mümkün kılacak inandırıcı bir dizi yapısal reformun hayata geçmesi de desteklendi dedi. Ancak Carlson makroekonomik ve uygulamaya yönelik riskler nedeniyle ulke notunun Ba1 seviyesine çekilmesinin uygun olduğunu vurguladı.
Yunanistanın kredi notunu bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu olan Standard&Poors (S&P) 27 Nisan tarihinde yatırım yapılabilir seviyenin altına çekmişti. Bu, aynı zamanda ilk kez bir Euro Bölgesi ülkesinin notunun bu seviyeye çekildiği indirim olmuştu.
Çıplak açığa satış Avrupa genelinde yasaklanabilir
Avrupada sermaye piyasasını düzenleyen kurumlara Almanyanın geçen ay yaptığı gibi çıplak açığa satışı yasaklama ya da sınırlama yetkisi verilebileceği belirtiliyor. Avrupa Komisyonundan dün yapılan açıklamada, uygulamanın geçici olacağı ve tüm ülkelerin koordinasyon içinde hareket edeceği belirtildi. Komisyon, söz konusu kısıtlamanın finansal istikrarı tehdit edecek olumsuz gelişmeler yaşanırsa yürürlüğe gireceğini söyledi.
Dün Berlinde baş başa bir görüşme yapan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen hafta Avrupa Komisyonuna bir mektup yazarak finans piyasalarında spekülasyonun kısıtlanmasını istemişti.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve finansal hizmetlerden sorumlu üyesi Michel Barnier, özellikle CDS piyasasına yönelik denetimi artırmak için çalışmaları hızlandıracaklarını açıklamıştı. Komisyon yetkilileri, CDS ticaretinin yasaklanıp yasaklanmayacağına ilişkin detay vermemişti.
Parlamento yasak istiyor
Öte yandan Avrupa Parlamentosu bugün belli bir tahvilin batma riskine karşı sigorta primi işlevi gören CDSlerin ticaretine ilişkin bazı kısıtlamaları ele alacak. Parlamentonun ekonomik ve mali işler komitesi, elinde ilgili ülkenin tahvilini bulundurmayan yatırımcıların CDS alım-satımının tamamen yasaklanmasını isteyen bir rapor yayımladı. Raporu destekleyen Alman Hıristiyan Demokrat parlamenter Werner Langen, Çıplak CDS işlemlerinin yasaklanmasını isteyen siyasi gruplar var dedi.
İspanya yardım için ABye başvuru yapmadı
Avrupa Komisyonu, İspanyanın Yunanistan gibi borç sıkıntısı yaşayan ülkelere destek için tasarlanan Avrupa yardım mekanizmasından faydalanmak için başvurduğu iddialarını yalanladı.
Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde dün yer alan ve Alman hükümet kaynağına dayandırılan haberde, Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin İspanyaya kredi yoluyla yardım sağlamaya hazırlandıkları ve konunun bu hafta Brükselde ele alınacağı belirtilmişti.
İspanya Hazine Bakanı Carlos Ocana da yardım mekanizmasını kullanma gibi bir taleplerinin olmadığını belirtirken, İspanyanın herhangi bir uluslararası kuruluştan mali yardıma ihtiyacı yok. Dedikodular asılsız dedi. İspanya Hazinesinden dün yapılan açıklamada bugün yapılacak 12 ve 18 aylık; Perşembe günü yapılacak 10 ve 30 yıllık tahvil ihracında 7.5-9.5 milyar euro borçlanma gerçekleştirilmesinin hedeflendiği belirtildi.MİLLİYET