BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
AKBNK 69,70 1,31 362.440.000.000,00
GARAN 137,40 1,33 577.080.000.000,00
HALKB 26,76 -0,59 192.264.660.403,92
ICBCT 15,67 0,64 13.476.200.000,00
ISCTR 14,11 1,73 352.749.576.700,00
SKBNK 6,94 -3,61 17.350.000.000,00
TSKB 13,17 1,31 36.876.000.000,00
VAKBN 27,60 0,44 273.679.434.034,80
YKBNK 32,08 0,63 270.981.405.190,72

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa'Not artırımı Türkiye'nin hakkıydı'----

'Not artırımı Türkiye'nin hakkıydı'

'Not artırımı Türkiye'nin hakkıydı'
20 Eylül 2011 - 16:15 www.finansingundemi.com

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, not artırımını Türkiye'nin hakkı olarak değerlendirdi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P), Türkiye'nin ''BB+'' olan yerel para cinsinden kredi notunu ''BBB-''ye yükseltmesi ve kredi not görünümünü ise ''pozitif'' olarak belirlemesini, Türkiye'nin hakkı olarak değerlendirdi.
Çağlayan, ''Geç verilmiş olan bir haktır. Bunların daha fazla artacağını hep birlikte göreceğiz. Çünkü biz, işimizi biliyoruz, ne yaptığımızı biliyoruz'' dedi.
Bakan Çağlayan, İstanbul Sanayi Odası heyetini kabulünün ardından gazetecilere, S&P'un Türkiye'nin notunu artırmasını değerlendirirken, bundan sonra kredi derecelendirme kuruluşlarının geçmişte Türkiye'ye karşı yapmış oldukları cimriliklerini bir kenara bırakarak, Türkiye'nin hak etmiş olduğu bu açıklamaları, bu dereceleri layıkıyla vereceğini umduğunu söyledi.
Not artırımının, ''Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke olma özelliğinin'' ortaya çıkması anlamına geldiğinin altını çizen Çağlayan, şöyle devam etti:
''Türkiye, artık, ortalama yılda 15-20 milyar dolar yabancı doğrudan yatırım alabilecek bir seviyeye geldi. Yeni Teşvik Sistemi'yle beraber, yatırım destek mekanizmasının oluşturulması, her alanda yapılan reformlar, bu dönem yapılacak mikro reformlar ve ülkenin siyasi istikrarı, dünya ekonomisinde hak etmiş olduğu ve almış olduğu yeri, üst üste koyduğumuzda kısa bir süre sonra ülkemiz, neden yılda 50 milyar dolar doğrudan yabancı sermayenin geldiği bir ülke olmasın? Bunları da göreceğiz. Çünkü, bu konuda Türkiye, dünyada yıldızı sürekli ve süratli parlayan bir ülke haline geldi.''
''İYİDİR EVET, AMA YETMEZ''
Çağlayan, not artırımının borsayı ciddi bir şekilde zıplatacağını, döviz üzerinde etkisi olacağını belirterek, not artırımının, Türkiye'nin doğrudan yatırımların yapılabilir en önemli ülkelerden biri olduğunun göstergesi olduğunu söyledi. ABD, İtalya gibi dünyanın bir çok ülkesinin notunun düşürüldüğünü hatırlatan Çağlayan, şöyle konuştu:
''Bu, yatırım fonlarının Türkiye'ye gelmesini ciddi manada sağlayacaktır. Yatırım fonları Türkiye'ye gelmeye başladığında, Türkiye'ye gerek yerli, gerek yabancı yatırım yapma imkanını, finansman desteğini sağlayacaktır. Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarı ile bugün elde ettiği başarılar ve bugün dünyada parlayan yıldız özelliği, tüm dünya tarafından görülüyor, biliniyor. Ümit ediyorum bunlar, daha fazla artarak devam edecek. Önümüzdeki günler, Türkiye için, bazı olumlu haberlerin gelmeye devam edeceği bir süreç içinde olacaktır. Tahmin ediyorum ki diğer derecelendirme kuruluşları da bu noktada gerekli açıklamaları yapacaktır.
İyidir evet, ama yetmez diyorum. Daha Türkiye'nin bu konuda hakkının verilmesi gereken çok nokta var. Türkiye bunları hak etmiştir. Türkiye fazlasını hak etmiştir. Bunlar Türkiye'nin yatırım kabiliyetinin, yatırım kapasitesinin artışının göstergesi, öncü göstergesi. Yatırım arkasından, istihdam, üretim, ihracat getirecek. Türkiye'nin bir yerde başımızın belası olan ama kader olmayan cari açık meselesinin çözümünde de çok ciddi imkanlar sağlayacak. Bizim Türkiye'ye beklediğimiz daha geniş perspektifteki yatırımların Türkiye'ye biraz daha erken gelmesini sağlayacak, bu bir başlangıç.''
Bakan Çağlayan, ''Not artırımının yansımaları ne zaman olur'' şeklindeki soruya da ''hemen olur'' yanıtını verdi. Şu anda dünyada sermayenin, üretimin, yatırımın sıkışmış durumda olduğunu anlatan Çağlayan, Avrupa'daki yüzde 1'lik büyüme oranlarının oradaki işletmeleri, insanları mutlu etmeyeceğini söyledi.
Türkiye'nin ise ilk yarıda yüzde 10,2 büyüdüğünü hatırlatan Çağlayan, Avrupa'da sıkışmış olan işletmelerin Türkiye'ye geleceğini ifade etti. Çağlayan, iki aydır Avrupa kaynaklı yatırımların Türkiye'ye çok daha fazla geleceğini söylediğini hatırlatarak, ilk 7 ayda Türkiye'ye gelen 9,1 milyar dolarlık doğrudan yatırımın yüzde 92'sinin Avrupa kaynaklı olduğunu kaydetti.
Çağlayan, doğrudan yatırımların başka ülkelerden ve bölgelerden de gelmeye devam edeceğini ifade ederek, şunları söyledi:
''Çünkü işletmeler, hayatiyetlerini devam ettirmek için, iç dinamiğin, büyümenin kuvvetli olduğu, lojistiği, stratejik önemi ve genç nüfusu olan ülkelere gitmek durumunda olacak. Bu çerçevede, yatırım yapılacak en önemli ülke Türkiye olacaktır. Hepimize hayırlı olsun. Ama bu bizi, böyle birden bire çok büyük mutluluğa beklentilere de sokmasın. Türkiye'nin hakkıydı genç verilmiş olan bir haktır. Bunların daha da fazla artacağını hep birlikte göreceğiz. Çünkü biz, işimizi biliyoruz. Ne yaptığımızı biliyoruz, bu konuda Türkiyemizi nereye götürdüğümüzü biliyoruz. Bütçe açığı kelimesini artık unutuyoruz, bütçe fazlasını konuşuyoruz. İzlemeye devam edin.''

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
DM TV YAYINDA! ABONE OL!