ALPER TURGUT /
[email protected] PARA DERGİSİ
FAİZ düşüşü, tasarrufları yönetmenin önemini eskiye oranla daha da artırdı. Merkez Bankasının kısa vadeli faizleri düşürmesi doğal olarak mevduat faizlerini de etkiledi. Bankaların kısa vadeli mevduat faizleri yüzde 10lara geriledi. Artık eskiden olduğu gibi agresif bir faiz rekabeti yok.
Böyle bir dönemde mevduat sahipleri açısından parayı sadece banka faizine yatırmanın da fazla bir esprisi kalmadı. Bunu gören bankalar, mevduat toplamak için mevduat hesaplarını çeşitlendirmeye başladılar. Özellikle riskli yatırım araçlarına yatırım yapmak isteyen ama anaparasını da korumak isteyen yatırımcılar için yeni mevduat ürünleri geliştiriliyor...
GARANTİDEN TATLI RİSK
Garanti Bankası, Hep Kazandıran Mevduat Hesabı ile müşterilerine çifte kazanç imkanı sunuyor. Banka bu ürünü, özellikle farklı yatırım araçlarına yatırım yapmak isteyen ancak bunların riskini almak istemeyen müşterilerine tavsiye ediyor. Garanti Bankasında Hep Kazandıran Mevduat Hesabı açtırabilmek için en az 5 bin liralık nakit gerekiyor. Hesabın vadesi ise en az 6 ay olarak belirlenmiş. Yatırılan mevduat, Vadeli Opsiyon Borsasında (VOB) değerlendiriliyor.
Hep Kazandıran Mevduat Hesabı ile üç farklı yatırım aracına yatırım yapmak mümkün. Bunların ilki İMKB-30 endeksi. Tıpkı normal VOB işlemlerinde olduğu gibi, endeksin çıkışı ya da düşüşü tercih edilerek yatırım yapılabiliyor. Garanti Bankası, İMKB-30 endeksine bağlı mevduat hesaplarına yüzde 6.5 garanti faiz veriyor. Söz konusu hesap en az 6 ay vadeli açılıyor. 6 ay sonunda eğer endeks beklediğiniz yükseliş ya da düşüşü gerçekleştirdiyse yüzde 6.5in üzerine ek kazanç elde ediyorsunuz. Örneğin, İMKB-30un yükseleceği öngörülerek hesap açıldığında, vade sonunda endeks açılış tarihindeki değerinden yüksekse ekstra kazanç elde ediliyor. Vade sonunda hesap açılışında belirlenen minimum faize ek olarak endeks getirisinin katılım payı oranında faiz (değişken faiz) de alınıyor. Endeks açılış tarihindeki değerinden düşükse, anaparanız korunuyor ve minimum faizi de alıyorsunuz.
Aslında bu hesap, anapara garantili bir vadeli hesap olarak tanımlanabilir. Her türlü sonuçta anapara korunduğu gibi, vade başında belirlenen faiz oranı da elde edilmiş oluyor.
Hep Kazandıran Mevduat Hesabında sunulan diğer bir alternatifse döviz kurlarına ya da bono/tahvil faizlerine yatırım yapmak. Üstelik tahvil/bono faizlerine bağlı hesaplara yüzde 8 sabit faiz garantisi veriliyor. Eğer beklentiniz gerçekleşir ve bono faizleri düşerse belirlenen minimum faize ek olarak endeks getirisinin katılım payı oranında faiz elde etmiş oluyorsunuz.
Garanti Bankası, dövize kurlarına endeksli mevduat hesaplarına ise yüzde 1 sabit faiz uyguluyor. Bu hesaplarda doların kurunun düşüşüne ya da yükselişine olduğu gibi euro/dolar paritesine de yatırım yapılabiliyor.
HERKESE UYGUN HESAP VAR
Denizbank, Tekstilbank, HSBC ve Citibank da mevduatlara ekstra Vadeli Opsiyon Borsasına (VOB) yatırım yapma imkanı veriyor. Ancak bu bankalardan sadece Tekstilbank, şu anda bu hesap türünü müşterilerine sunuyor. Tekstilbankın ürününün adı Koruyan Hesap. Bankadan bu hesabı açtırabilmek için en az 2 bin 500 lira para yatırmak gerekiyor. Tekstilbankta da vade en az 6 ay olarak belirlenmiş.
Banka, 6 aylık süre boyunca hesaptaki paraya ek faiz garantisi vermiyor. Bu hesapla sadece İMKB-30 endeksinin yükselişine yatırım yapılabiliyor. Endeksteki yükselişe paralel olarak kazanç varsa vade sonunda olduğu gibi hesaba aktarılıyor. Vade sonunda endeksin getirisi eksi ise anapara kesintisiz olarak çekilebiliyor.
DenizBank da döviz kurlarına endeksli hesap açıldığında herhangi bir ek faiz ödemesi garanti etmiyor. Bu hesapla kurların yükselişine de düşüşüne de yatırım yapılabiliyor. Böyle bir hesabın açılabilmesi için bankaya 2 bin lira yatırmak gerekiyor. Bu hesap en az 6 ay vadeli açılıyor. Vade sonunda eğer beklenti gerçekleşirse, kazanç olduğu gibi müşteri hesabına yansıtılıyor. Eğer beklenti gerçekleşmezse, müşteri kur zararının yüzde 70ini bankaya ödüyor. Yani bir nevi anapara garantisi de yok.
HSBC Bank ise müşterilerinin yatırdığı paranın belli bir kısmını mevduat faizine, kalanını ise VOB ürünlerine yatırarak değerlendiriyor.
Citibankta da benzeri bir uygulama var. Bu tür bir hesabın açılabilmesi için en az 50 bin lira isteniyor. Banka, yatırılan bu paranın yarısına faiz ödüyor. Diğer yarısı ise türev enstrümanlarda değerlendiriliyor.
DenizBank, Citibank ve HSBC, bu tür hesapları piyasalarda dalgalanmanın fazla olduğu belirli dönemlerde müşterilerine sunuyor.
FONDUATTA YÜKSEK FAİZ AVANTAJI
Finansbank piyasaya çıkardığı Mevduat Fon Paketi (Fonduat) ile müşterilerine hem faiz hem de fon kazancı sağlıyor. Böyle bir hesap açtırmak için az 25 bin lira para yatırılması isteniyor. Hesabın vadesi ise 30-45 gün arasında değişebiliyor.
Finansbank, bu ürünle iki farklı yatırım fırsatı sunuyor. İlk seçenekte bankaya yatırılan paranın yüzde 20si B tipi likit fona, yüzde 80i ise vadeli mevduata yatırılıyor. Bankaya yatırılan paranın miktarına göre faiz oranı yüzde 13.00 ile 13.60 arasında değişiyor. Bununla beraber, az da olsa likit fonun getirisi de hesaba ekleniyor.
Diğer seçenekte ise bankaya yatırılan paranın yüzde 30u B tipi değişken fona, 70i ise vadeli mevduata yatırılıyor. Bu hesapta faiz oranları yüzde 12.75-13.35 arasında değişiyor. Kazanılan faize ek olarak değişken fon getirisi de hesaba yansıtılıyor. Ancak vadeden önce hesaptan para çekildiğinde kazanılan faizden yararlanılamıyor.
ANADOLUBANK ZAPLIYOR
Mevduat hesaplarında çeşitlendirmeye giden bankalardan biri de Anadolubank... Bankanın yeni ürünü ZAP Hesapta, mevduat süresi boyunca farklı para birimleri arasında geçiş yapılabiliyor. Örneğin, 45 günlük bir TL mevduatınızı 15inci gününde dolar hesabına çevirebiliyorsunuz. Mevduat vadesi bozulmadan kazanılan TL faizi hesaba aktarılıyor ve hesabınıza tercihinize göre dolar ya da euro faizi uygulanıyor. Üstelik bu geçiş sırasında herhangi bir faiz kaybı yaşanmıyor. Kısaca tek hesapla TL ya da döviz faizinden herhangi bir kayıp yaşanmadan faydalanılabiliyor.
ZAP Hesapta vade 45-93 gün arasında belirleniyor. 45 günden önce hesap bozulamıyor. Böyle bir durumda elde edilecek faiz kaybediliyor. Anadolubanktan bu hesabı açtırabilmek için 100 bin lira, 75 bin dolar veya 50 bin euro para gerekiyor.
YAPI KREDİDEN ALTINA FAİZ
Mevduat ürünlerinde farklı bir yaklaşım da Yapı Krediden geldi. Banka, piyasaya yeni sunduğu Altın Mevduat Hesabı ile vadesiz ya da vadeli olarak altına yatırım yapma imkanı sunuyor. Vadesiz hesap seçeneğinde mevduat sadece altının değer artışıyla değerleniyor. Hesap 1 lira karşılığı altınla açılabiliyor ve miligram cinsinden işlem yapılabiliyor. Vadeli hesap açıldığında ise hem vadeli mevduat faizi hem de altın kazancı müşteriye sunuluyor.
Yapı Kredi Bankası, en az 10 gram altınla açılabilen vadeli mevduat hesabına ek yüzde 1 faiz veriyor. Bu hesap türünde 50 bin liraya kadar olan mevduatlar tasarruf mevduatı sigortası kapsamında bulunuyor.
KUTU
Recep ATAKAN / Anadolubank Perakende Bankacılık ve Hazine Genel Müdür Yardımcısı
Mevduatlarımızın yüzde 4ü ZAP Hesap oldu
Paritemden sonra ZAP Hesapı da parite geçişlerinden para kazanmak isteyen müşterilerimize yönelik hazırladık. Bu ürün, bankacılıkta alanında bir ilk olma özelliği taşıyor. Çünkü TLden dolara ya da dolardan euroya geçerken kazanılan faizde herhangi bir kayıp olmuyor. Ürünümüz çok yeni olmasına rağmen olumlu tepkiler alıyoruz. İlk etapta mevduat hesaplarının yüzde 4ü ZAP Hesap oldu.
Bankacılığın mevduat ayağında da artık farklı uygulamalara gidilmesi gerekiyor. Klasik mevduat faiziyle yeni müşteri kazanmak zorlaştı. Anadolubank olarak yeni mevduat müşterisi çekmeye çalışıyoruz. Amacımız farklı uygulamalarla tüm ihtiyaçlara cevap verebilmek. ZAP Hesap ürününe kredi özelliği de katmayı planlıyorduk. Ancak bireysel müşterilerin döviz kredisi kullanmasına yasak getirilince vazgeçtik. Önümüzdeki dönemlerde benzer ürünleri müşterilerimizle paylaşacağız.