Merkez'den Hazine'ye yardım eli
MERKEZ Bankası, 2010'da piyasadan bono alımına hazırlanıyor. Başkan Durmuş Yılmaz, "2001'de aldığımız kağıtların vadesi bitiyor. Portföy oluşturmak zorundayız. Aralık'ta açıklayacağız" dedi
MERKEZ'İN vadesi 2010'da bitecek 8.9 milyar lira tutarında tahvili var. Kritik soru ise şu: Bankaların tahvil almakta isteksiz olduğu bir dönemde Merkez fazla tahvil alarak Hazine'yi destekleyecek mi?
SON ÇEYREK İTİBARİYLE BÜYÜRÜZ
Merkez Bankası (MB), merakla beklenen yılın son Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Raporu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2010'da yeni Devlet İç Borçlanma Senetleri'nin (DİBS) alınması yönünde Hazine ile çalışmaların devam ettiğini belirtti. Yılmaz, gelinen noktada piyasayı fonlama politikasında bir değişikliğin olmadığını belirttikten sonra, "Bizim zorunlu olarak, bilançomuzda 2010 yılında, 2001, 2000 yıllarında bankacılık sistemimizi yeniden yapılandırmak üzere aldığımız kağıtların vadesi geliyor ve sıfırlanacak. Dolayısıyla dışarıdan bakan için, bizim Merkez Bankası bilançosu, para kurulu uygulayan bir ülke gibi görünümü olacak. Özellikle İMKB ve ters repo piyasasında yapılan işlemler nedeniyle teminat veriyoruz, teminata ihtiyacımız var. Dolayısıyla bir portföy oluşturmak durumundayız" dedi.
NE KADAR ALACAK?
Merkez Bankası'nın portföyünde vadesi 2010'da dolacak olan 8. milyar liralık DİBS bulunuyor. Banka'nın 2010'da vadesi dolacak olan bu tahvillerin yerine ne kadar tahvil alacağı ise şimdiden merak konusu... Bazı bankacılar, Merkez Bankası'nın tahvil alımlarının Hazine'nin elini rahatlatacağını belirtiyor. Hatırlanacağı üzere geçen hafta Piyasa Yapıcı bankaların 2010'da Hazine kağıtlarına yeterince ilgi göstermeyebileceği haberleri ile piyasaya faizleri yükselişe geçmişti. Bankacılara göre Merkez Bankası'nın 2010'da 10 milyar liranın üzerinde tahvil alması isteksiz bankaların boşluğunu dolduracak ve Hazine'ye önemli bir destek verecek. Merkez Bankası kanununa göre Banka, Hazine'den doğrudan DİBS alımı yapamayacağı için piyasadan tahvil alımı yapmak zorunda.
İKİNCİ DALGAYA FAİZ İNDİRİMİ
Yılmaz, ayrıca küresel krizde ikinci bir dalga geldiğinde, ikinci bir faiz indirimi süreci başlatmayı öngördüklerini ifade ederek, "Bunun olma olasılığı nedir diyorsunuz? Sıfır değil, 100 de değil. Sıfır ile 50'nin arasında bir yerde, 50'den az" dedi. IMF anlaşmasına yönelik değerlendirmelerde de bulunan Yılmaz, kısa vadede, biraz daha hızlı büyümek, özel sektörün eline daha fazla kaynak bırakmak ve Hazine'nin borçlanma oranlarını azaltmak için dış kaynağa ihtiyaç bulunduğunu yineledi. IMF konusunda söylediklerinin birbiri ile çelişmediğine işaret ederek, orta ve uzun vadede Türkiye'nin artık kendi işlerini kendisinin görebiliyor olması gerektiğini vurguladı.
NURHAN TOĞUÇAta Yatırım Başekonomisti:
Merkez, piyasanın sıkıntısını önleyecek
MERKEZ Bankası'nın tahvil alımı yapması ile Hazine'nin borçlanmasında bir rahatlama göreceğiz. MB'nin alımları sayesinde piyasa tarafından sıkıntılı hale getirilmeyeceği anlaşılıyor.
ALİ İHSAN GELBERİ
Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Koordinatörü:
10 milyar TL'den fazlası Hazine'ye destektir
MB tahvil alımları yapabileceğini uzun süredir söylüyor. 2010 ortalarında portföyündeki 8 milyar civarındaki kağıt sıfırlanacak. Burada kritik unsur şudur: Eğer 10 milyar liralının üzerinde alım olursa bu destek olur.
YARKIN CEBECİ JP Morgan Başekonomisti:İlk aylarda yüklü alım olursa bu algı oluşur
MB'NİN Hazine'ye destek vermek gibi bir algı yaratmaktan özellikle kaçınacağını düşünüyorum. MB teknik gerekçelerle gerçekten elinde bu tahvilleri bulundurmak zorunda. Banka, ilk aylarda çok yüklü alımlar yaparsa Hazine destek verildiği algılamaları oluşabilir.
Merkez, hükümete mektup yazdı
MERKEZ Bankası, Haziran ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 5.73 olarak gerçekleşmesi ve bu rakamın 2009'un ikinci üç aylık dönem sonu için yüzde 6.8 olarak belirlenmiş olan belirsizlik aralığı alt sınırının altında kalması nedeniyle hükümete açık mektup gönderdi.
Hazine: Gerginlik yok
28.10.2009
Hazine, PYDK toplantısında faizleri etkileyecek bir gelişme olmadığını açıkladı
HAZİNE geçen hafta gerçekleştirdiği olağan Piyasa Yapıcılığı Danışma Kurulu (PYDK) toplantısında herhangi bir gerginlik yaşanmadığını ve piyasa faizlerini olumsuz yönde etkileyebilecek bir gelişme olmadığını açıkladı. Hazine'den yapılan yazılı açıklamada, Merkez Bankası ve Piyasa Yapıcı bankalar (PY) arasında Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi çerçevesinde düzenli olarak aylık bilgilendirme toplantıları yapıldığı hatırlatılarak, şöyle denildi: "PYDK toplantısı gerçekleştirilmiş toplantısında Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası yetkilileri tarafından son ekonomik gelişmeler değerlendirilmiş, TBMM'ye sunulan 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi hakkında bilgi verilmiştir."
SON ÇEYREK İTİBARİYLE BÜYÜRÜZ
28.10.2009
Yıllık enflasyon 2010'un ortalarına kadar dönem dönem dalgalanarak yükseliş eğilimi gösterebilir. 2010'nun ikinci yarısından itibaren yeniden kademeli düşüş eğilimine girecek. Enflasyon yüzde 70 olasılıkla 2009 sonunda orta noktasının yüzde 5.5 olacağı öngörülüyor. Son çeyrekten itibaren yıllık bazda poizitif büyümenin başlaması öngörülüyor. Krizde ikinci bir dalga olursa yeni faiz indirimleri başlar Çıkış özel tüketimden gelecek. Şu anda zayıf bir seyir izliyor. Memurlar için yapılan 2.5+2.5 zamma ileride ilave yapılırsa bütçe zorlanır. İşsizlik oranlarını uzun süre yüksek düzeyini koruyacak.