Lokomotif adayı 12 hisse
Borsadaki düzeltme, yeni yükselişlerin önünü açması açısından sağlıklı bulunuyor. Borsa uzmanlarına göre, önümüzdeki dönemde 12 aylık bilanço ve 2010 yılı beklentilerine bağlı olarak reel sektör hisseleri ön plana çıkacak...
BORSANIN 9 Mart 2009da başlayan yükseliş trendi, arada bir küçük kar satışlarına rağmen sürüyor. İMKB-100 endeksi, yılbaşından 9 Marta kadar yüzde 15 civarında değer kaybetmişti. O tarihten itibaren uluslararası borsalara paralel başlayan yükseliş trendi, endeksin 20 Ekim itibariyle TL bazında yüzde 121, dolar bazında ise yüzde 171 değer kazanmasını sağladı. Ardından tüm dünya borsalarına yönelik olumsuz görüşler ve düzeltme beklentisi etkili oldu. İMKBde de Cumhuriyet Bayramı nedeniyle 3.5 gün işlem yapılan geçen hafta endeks 51 binin altına geriledi...
Borsacılara göre, zaten piyasanın dinlenmeye ve bir düzeltme hareketine ihtiyacı vardı. Bu yüzden düşüş sağlık bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Önümüzdeki dönemde ise daha önce borsanın önderliğini yapan bankaların rolünü, 2010 yılında yüzde 19-20 kar artışı beklenen reel sektör şirketlerinin devralması öngörülüyor. Ancak şu sıralar daha ziyade son çeyrek bilanço beklentilerinin satın alınması bekleniyor...
Polat YAMAN / Galata Menkul Değerler İnternet Şube Müdürü
ACIBADEMDE YÜZDE 25 ARTIŞ ÖNGÜRÜYORUZ
* Acıbadem Sağlık Hizmetleri: 9 aylık bilançosuna yönelik olumlu beklentiler doğrultusunda tercih edilebilecek hisselerden biri olduğunu düşünüyoruz. Şirket, 6 aylık bilançosunda zarardan kara geçmeyi başarmıştı. Acıbadem, birçok ilde hastane açarak toplamda 27 şubeyle hizmet vermeyi amaçlıyor. Grup, Türkiyede özel sağlık kuruluşları tarafından verilen hizmetin yüzde 15ini tek başına karşılar duruma geldi. Özellikle Maslak hastanesinin açılmasıyla birlikte yabancı hastaların ilgisinde de önemli bir artış gerçekleşti. Marka bilinirliğinin artmasına bağlı olarak yurtdışından hasta transferlerinin geometrik olarak artmasını bekliyoruz. Acıbadem, hastane ve tıp merkezinin yanı sıra sağlık odaklı diğer şirketleriyle de geniş bir yelpazede hizmet veriyor. Acıbadem Üniversitesi, önümüzdeki yıl eğitime başlayarak grubun sağlık sektörüne katkısını artırmayı hedefliyor. Tüm bu gelişmelere rağmen şirket hisseleri şu an 2008 fiyatlarıyla borsada işlem görüyor. 2009 yılı için 500 milyon TL ciro ve 20 milyon TL net kar bekliyoruz. Hisseler içinse yüzde 25 yükseliş potansiyeli doğrultusunda 10 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
* Selçuk Ecza Deposu: Bu yılın ilk 6 aylık döneminde olumlu bir bilanço açıklayan şirket, karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artırmayı başardı. 9 aylıkta da benzer bir performans bekliyoruz. Şirketin cirosu, artan pazar payı ve büyüyen ilaç pazarının etkisiyle artış gösteriyor. Öte yandan, Sağlık Bakanlığının tedbir paketleri çerçevesinde uygulayacağı yeni ilaç fiyat sistemi, satışları, dolayısıyla ciroyu az da olsa olumsuz etkileyebilir. Ancak ilaç imalatçısı şirketlerin, yoğun rekabetten dolayı prim dağıtmaya devam edeceğini, böylece kar marjlarının fazla olumsuz etkilenmeyeceğini düşünüyoruz. Üstelik bu durum bazı küçük firmaların pazardan çıkmasına neden olabileceğinden, Selçuk Ecza Deposu gibi büyük oyunculara uzun vadede avantaj da oluşturabilir. Ayrıca bu konuda yeni tedbir alınması da beklenmiyor. Şirketin 2009 sonunda 5 milyar TL net satış ve 240 milyon TL net kar rakamlarına ulaşmasını tahmin ediyoruz. Bu da karlılıkta yüzde 50 civarında artış beklentisi anlamına geliyor. Şirket hisseleri için 3 TL hedef fiyat doğrultusunda yüzde 20 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
* Deva Holding: Bu yıl açıkladığı bilançolarla her çeyrekte zarardan kara geçmeyi başardı. Öyle ki 6 aylıkta neredeyse 2008 yılı satış rakamını yakaladı. Maliyetlerin düşmesi sayesinde, aynı satış tutarına karşılık brüt karlılık yüzde 50 oranında arttı. Yine tasarruf tedbirleri ve finansman giderlerindeki düşüş net karlılığı olumlu etkiliyor. Hatırlanacağı gibi Deva Holding, Rocheun 8 ürününün 5+3 yıl için satış ve pazarlama hakkını satın almıştı. Bu anlaşmanın şirketin satış hacmine yıllık 100 milyon TL katkı yapmasını bekliyoruz. Çerkezköydeki üretim tesislerinin devreye girmesiyle birlikte, 2008de yaşanan ürün yetiştirme problemi de ortadan kalktı. Yüksek kar marjı sağlayacak yeni ürünler holdinge olumlu katkı yapacaktır. Yıl sonunda cironun geçen yıla göre yüzde 80 artışla 400 milyon TLye ulaşmasını bekliyoruz. 400 milyon dolar hedef piyasa değeri doğrultusunda hisse için yüzde 15 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
Özgür YURTDAŞSEVEN / Ekinciler Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
AYGAZIN HEDEFLERİ REVİZE EDİLEBİLİR
* Aygaz: Koç Grubunun enerji alanındaki yatırım hedefleri Aygaz adına beklenti yaratıyor. Mali anlamda ise yılın ilk yarısındaki LPG dağıtımında geçen yıla göre artan kar marjları şirket bilançosunu destekliyor. Bu paralelde yıl sonunda 270 milyon TL kar beklentimiz var. Şirketin sektör ortalamasına göre cazip değerlemesi dikkat çekiyor. Hisse için hedef fiyatımız 6.50 TL. 2010 yılında mevcut karlılığın devamı halinde hedefler yukarı revize edilebilir.
* İş Finansal Kiralama: Sağlanan teşvikler ve paralelinde canlanma eğilimi gösteren ekonomik aktivite, bu tabloya ciddi oranda duyarlı sektör açısından önemli. Aynı zamanda hükümetin İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında sektöre yönelik daha fazla faaliyet alanının finansal kiralamaya konu olması yönündeki çalışma yürütmesi 2010 projeksiyonu adına olumlu. Bu yönde gelecek yeni açıklamalar sektör hisselerinde hareketlilik yaratabilir. 2009 yılı için İş Finansal Kiralamanın 43 milyon TL kar açıklamasını bekliyoruz. Bu paralelde şirket hisseleri, 6.1 fiyat/kazanç oranıyla oldukça cazip bir değerlemeye sahip.
* Anadolu Sigorta: Sektör ortalaması olan yüzde 0.7ye karşılık yüzde 8 büyüme sağlayarak dikkatleri çekti. Anadolu Sigorta, sektörün toplam prim üretiminde yüzde 11.4 payla ikinci sırada yer alıyor. Şirket hisseleri, bu doğrultuda iskontolu değerlemesiyle ön plana çıkıyor. Sektörün ortalama fiyat/kazanç oranı 29, defter değeri ise 2.6. Anadolu Sigorta için 73 milyon TL 2009 yılı karı tahmin ediyoruz. Şirketin fiyat /kazanç oranı 7.9, defter değeri ise 0.8. Anadolu Sigorta hisseleri, bu değerlerle fırsat sunmaya devam ediyor. Şirketin hisse satışı gündemde olmasa da, yeniden hareketlenen birleşme, satın alma aktivasyonu, Türk sigorta sektörüne yönelik benzer gelişmeleri gündeme getiriyor. Bu da Anadolu Sigorta açısından olumlu bir etki yaratabilir. Hisse için hedef fiyatımız 1.60 TL seviyesinde.
* İş GYO: Güçlü mali ve likit yapısıyla dikkat çekiyor. Şirket hisseleri, net aktif değeri bazında yaklaşık yüzde 50 yükseliş potansiyeli taşıyor. İş GYOnun faizlerin düşük seyrettiği ortamda ön plana çıktığını düşündüğümüz gayrimenkul sektöründe yer alması da bir başka cazibe etkeni. Yıl sonu için 46 milyon TL kar öngörümüz var. Hisse için hedef fiyatımız ise 2.25 TL.
* Yapı Kredi Sigorta: Pazar payı açısından sektörünün 8inci büyük şirketi konumunda. Şirkete yönelik 2009 yılı kar tahminimiz 22 milyon TL. Ancak asıl beklentimiz, ekonomik aktiviteye bağlı olarak artması muhtemel birleşme ve satın alma işlemleri. 2008 yılı başında bu yönde çalışmalara başlayan Yapı Kredi Sigorta, kriz şartları nedeniyle hisse satışını ertelemişti. Piyasalarda bu yöndeki eğilimlerin yeniden hareketlenmesi, benzer beklentinin yeniden gündeme gelmesini sağlayabilir. Bu takdirde hedef hisse değerimiz 15 TL olacaktır. Ancak bu süreçte ekonomik aktivitedeki trendin yakından izlenmesi gerekiyor. Süreçte bir bozulma şirket adına beklentilerin ötelenmesine neden olabilir.
Sinan GÖKŞEN / Ekspres Yatırım Genel Müdür Yardımcısı
EREĞLİNİN ÖNÜ AÇIK GÖRÜNÜYOR
* Erdemir: Şirket ürünlerine yönelik talepteki güçlü seyir korunuyor. Haziran ayından bu yana artan çelik fiyatları sayesinde, üçüncü çeyrekte daha yüksek bir karlılık açıklamasını bekliyoruz. Bu olumlu tablonun dördüncü çeyreğe de yansıması kuvvetli bir olasılık. Ancak tüm bu olumlu gelişmelerin şu an için fiyatlandığını düşünüyoruz. Önümüzdeki dönem için dikkatlerin 2010 yılı çelik fiyatları ve talep tarafındaki beklentilere yöneldiğini düşünüyoruz. Hisse başına 5.28 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Bu da mevcut seviyelere göre yüzde 13 yükselme potansiyeline işaret ediyor. Yurtdışı benzerlerine göre primli işlem gören Erdemir hissesi için tavsiyemiz endekse paralel performans şeklinde.
* Türk Telekom: Şirketin üçüncü çeyrek mali tablolarındaki net satışlar beklentiler paralelinde geldi. Sabit hat segmentindeki personel maliyetlerinde bir kereye mahsus yapılan toplu aktifleştirme sonrası beklentilerden yüksek marjlar açıklandı. Özellikle mobil segmentinde karlılığın kötüleşmesi dikkatleri çekti. Yine de konsolide anlamda FAVÖK (finansman giderleri, amortisman giderleri, vergi öncesi kar) oranı piyasa tahminlerinin yüzde 15 üzerinde gerçekleşti. Ancak finansal giderlerin de beklentilerin bir miktar üzerinde gelmesi nedeniyle operasyonel karlılık net kara az yansıdı. Sonuçta şirketin üçüncü çeyrekte elde ettiği 548 milyon TL net kar beklentilere yakın gerçekleşmiş oldu. 2009 yıl sonu için gözler, dördanca çeyrekte mobil iletişim pazarında beklenen gelişmelerin etkilerine odaklanmış olacak. Sektördeki yoğun rekabet ve gerileyen fiyatlardan darbe yiyen Türk Telekomun mobil operatörü Avea, piyasada görülmeye başlayan rasyonalizasyon ve kendi özelinde sınırsız tarife düzenlemeleri sonrası karlılığını bir miktar artıracaktır. Bu düzelmenin seviyesi hem yıl sonu finansalları, hem de yatırımcıların hisseye ilgisi açısından önem arz edecektir. Son aylarda hem mobil segmentte görülen düşük karlılık, hem de Özelleştirme İdaresinin elindeki payları ikincil halka arzla piyasaya sürebileceğine yönelik yorum ve beklentiler nedeniyle Türk Telekom hisseleri genelde İMKB-100 endeksinin gerisinde performans gösterdi. Diğer yandan, bu performans sonrası hissenin benzerlerine göre geri kalan değerlemesi, son günlerde tepki alışlarını da tetikliyor. Ancak ikincil halka arz beklentilerinin her an hisse performansını olumsuz etkileyebileceği riski de göz ardı edilmemeli. Hisse için 5.05 TL hedef fiyatımız, sadece yüzde 3 artış potansiyelini ifade ediyor.
* Boyner Büyük Mağazacılık: Şirketin üçüncü çeyrek operasyonel performansı, önceki çeyreğe kıyasla mevsimsellik etkeniyle daha zayıf kaldı. Ancak metrekare başına satışlardaki düşüş hızının yavaşlaması, Boynerde ikinci çeyrekte başlayan verimliliğe odaklanmanın meyvelerini vermeye devam etmekte olduğunu ve sektörde yavaş da olsa bir toparlanma olduğunu gösteriyor. Tüketici güvenindeki iyileşmeyle birlikte dördüncü çeyrekte Boynerin sonuçlarının geçen yılın aynı dönemine göre daha iyi gelmesini bekliyoruz. Şirket, 2009 yılına yönelik yeni mağaza açma planlarını ekonomik kriz nedeniyle durdurma kararı aldı. 2010 için temkinli bir büyüme stratejisi yürütmesini ve olumluya dönen ekonomik endikatörlerden satış ve karlılık açısından faydalanmasını bekliyoruz. Ancak hissenin son dönemdeki yüksek performansı, bu beklentilerin fiyatlandığını gösteriyor. Hisse başı hedef fiyatımız 1.30 TL. bu oran bir yıl için limitli bir yukarı potansiyel sunduğundan, tavsiyemizi endekse paralel getiri olarak aşağı yönlü revize ettik.
* Anadolu Hayat: Şirketin yıl sonu beklentileri, ikinci çeyreğin bitiminden sonra daha da güçlendi. Biz de yılı 80-85 milyon TL net karla kapatabileceğini düşünüyoruz. Beklentilerin daha da pozitifleşmesinin en büyük nedeni, faiz düşüşünün ve borsadaki yükselişin şirketin kendi portföyünden elde ettiği getirileri artırması. Yani bireysel emeklilik ve hayat sigortası karlılığında beklenmedik bir gelişme yok. Anadolu Hayat, Türkiyede finansal hizmetler sektöründe penetrasyonu en düşük alanlarda bulunan bir şirket. Ayrıca iki sektördeki toplam pazar payı açısından en büyük oyuncu. Emeklilik Gözetim Merkezinin tahminlerine göre, 2015 yılında katılımcı sayısı sadece 4 milyon ve fon büyüklüğü 48 milyar lira olacak. Bu arada, Anadolu Hayatın sermaye ihtiyacı olmadığından temettü dağıtma potansiyeli de yüksek. Faizlerin düşük devam edeceği varsayımı doğrultusunda şirketin bu yönü de pozitif. Ancak bu seviyelerdeki piyasa değerini şu an için makul buluyoruz. Dolayısıyla Anadolu Hayat hisseleri için tavsiyemiz endekse paralel getiri yönünde.
İdil Taraklı -para dergisi