Kur istikrar fonu için gizli toplantı yaptık
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Bu basına duyurulmadı, gizli bir toplantıydı" dedi
Türk Eximbank ile ihracatçılar ve müteahhitler, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında dün bir araya geldi. Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Bakan Çağlayan, "İhracatçı, kurun arkasına saklanan insanlar değil, kurla beraber yaşamak zorunda olan, damdan düştüğü için de feryadını dile getiren arkadaşlarımız" diye konuştu. Eximbank'ın dışında bir ihracat desteği göremediğini söyleyen Çağlayan, "Bankacılık sektörü eğer ihracata destek verebilseydi, sadece 2009'da ihracatımızı 120 milyar dolarlar seviyesinde görmemiz mümkün olabilirdi" dedi.
İhracatçıya kur garantisi
Eximbank'ın Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a bağlı olduğunu, aralarındaki koordinasyonla Eximbank ile birlikte çalıştıklarını ifade eden Çağlayan, "Eximbank'ın satıcı kredisi ile ihracatçımıza vereceği destekler, bizi makine ihracatı başta olmak üzere bir çok sektörde dünya lideri yapacaktır. Bu konuda Eximbank'ın yapacağı şey, ihracatın finansmanına bir sigorta olmaktır" dedi.
İhracatçının istediği şeyin rekabetçi kur olduğuna işaret eden Çağlayan: "İhracatçımızın önünü görmesi, önündeki 5-6 aylık ortalama süre içinde dövizden menfi etkilenmeyeceğini garanti altına alması için kur istikrar fonu' kurulması konusunda daha evvel sayın Babacan ile benim yapmış olduğum çağrı üzerine TİM Başkanımız, TOBB'dan yönetim kurulu üyesi arkadaşımız ve Merkez Bankası Başkanı ve yardımcıları ile beraber bir toplantı yaptık, bu basına duyurulmadı, gizli bir toplantıydı. O toplantıda da dile getirilen hususlardan bir tanesi kur istikrar fonu gibi bir sistemin sağlanması ve ihracatçının böyle bir garanti altında ihracatını yapması. Bu özellikle KOBİ'lerimizin ihracatı açısından çok daha önem arz edecek. Bu noktayla ilgili Eximbank'a bir çalışma görevi verildi" dedi.
İhracatçıdan Eximbank önerileri
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de kriz sonrası dönemde Eximbank'ın yeniden yapılanması için TİM içinde iki çalışma yaptıklarını söyleyerek, şunları kaydetti.
"Öncelikle mevcut durum tespitimiz şudur: Türk Eximbank, mevcut hali ile kısa vadeli-satıcı odaklı kredi faaliyetlerinde yoğunlaşmış durumda. Bu işlevlerini genişletmeli ve derinleştirmelidir. Mevcut durumdan hareketle Eximbank için üç başlıkta öneriler geliştirdik. Bu başlıkların ilki İhracat Kredi Garanti Fonu'dur. Sadece ihracat kredilerine garanti verecek olan bir fon kurulmalıdır. Fon ilk aşamada 500 milyon TL sermaye ile kurulmalıdır ve hem Eximbank'ın hem de diğer bankaların ihracat kredilerine kefalet vermelidir.
Öneri getirdiğimiz ikinci başlık kredi olanaklarıdır. Orta vadeli sermaye malı ihracatı odaklı nakit bazlı alıcı kredileri programları genişletilmelidir. Yüksek katma değerli sektör ürünlerinin ihracat kredi programları uygulanmalıdır.
Öneri getirdiğimiz üçüncü başlık sigorta olanaklarıdır. Döviz kuru riski sigortası. Bu sigorta kapsamında ihracatçı / müteahhit ile yapılacak anlaşmaya bağlı olarak oluşacak kur zararı farklarının (sözleşme tarihine göre döviz kuru seviyesinin düşmesi halinde) karşılanması taahhüt edilmelidir. Anlaşmaya konu olacak kur zararı farkı büyüklüğü ile orantılı olarak ihracatçı / müteahhit sigorta primi ödemelidir. Kur zararı farkı oluşmaması halinde ödenen sigorta primi geri ödenmeyecek olup sistem sigorta mantığı ile uygulanmalıdır."
Destek 9 milyar dolara ulaşacak
Türk Eximbank Genel Müdür Vekili Necati Yeniaras ise toplantının basına kapalı bölümünde yaptığı sunumda, Türk Eximbank'ın 2010 yılının başından bugüne kadar ihracat sektörüne toplam 6 milyar dolarlık nakit kredi ve sigorta/garanti desteği sağladığını, yıl sonunda sağlanan toplam desteğin de 9,1 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini söyledi.
TİM'İN EXIMBANK İÇİN ÜÇ ÖNERİSİ
1. İhracat Kredi Garanti Fonu
Sadece ihracat kredilerine garanti verecek olan bir fon kurulmalı. Hem Eximbank'ın hem de diğer bankaların ihracat kredilerine kefalet vermeli.
2. Kredi olanakları
Orta vadeli sermaye malı ihracatı odaklı nakit bazlı alıcı kredileri programları genişletilmeli.
3. Döviz kuru riski sigortası
Oluşacak kur zararı farklarının karşılanması taahhüt edilmeli. İhracatçı/müteahhit, kur zararı farkı büyüklüğü ile orantılı olarak sigorta primi ödemeli.REFERANS