Korumalılar yeni gözde
Şimdilik fon piyasasının yüzde 2sini oluşturan korumalı fonlarda tam bir patlama var. TSKB Genel Müdürüne göre, bu ürünler 2010da 5 milyar lira hacme ulaşacak.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdürü Halil Eroğlu, düşen enflasyon ve faizden sonra alışkanlıklarında değişiklikler görülen yatırımcıların, paralarını nerelere yatıracaklarının kararını veremez hale geldiklerini belirtti. Türkiyede toplam yatırım fonları büyüklüğünün GSMHnin yüzde 3ü düzeyindeyken gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 100lere kadar çıktığına değinen Eroğlu, halen 31.2 milyar lira olan yatırım fonlarının yüzde 3ünün A tipi, yüzde 97sinin B tipi olarak sınıflandığını, B tipi fonların yüzde 73ünün likit fonlardan oluştuğunu ifade etti. Düşen faiz ortamında bu oranın gelişmiş ülkelerdeki gibi azalması ve bugün için ağırlığı yüzde 2 olan korumalı ve garantili fonların artmasının beklendiğini belirten Eroğlu, korumalı ve garantili fonlarda son zamanlarda adeta bir patlama yaşandığını vurguladı.
Sabit getiri isteyene göre
Eroğlu, bu yıl kurulan yaklaşık 25 fon ile birlikte şu anda korumalı ve garantili fonlarda sayının 40a ulaştığının altını çizerek, şöyle devam etti: Türkiyede toplam büyüklüğü 600 milyon lirayı geçen korumalı ve garantili fonlarda hacmin önümüzdeki yıl 5 milyar lira seviyesine yükselebileceğini düşünüyorum. Bu, Türkiyede yeni ve güçlü bir enstrüman haline gelecektir. Yatırımcı alışkanlığı değiştiği için buralara, güçlü ve güvenilir kuruluşların çıkardığı garantili veya korumalı fonlara ilgi olacaktır. TSKB olarak, bu fonlarda büyük bankalarımızın da dahil olduğu portföyde ilk üçün içindeyiz. Biz daha çok tematik fonlar ihraç ettik. Önce temiz enerji fonumuzu, sonra tarım ürünleri fonumuzu, en son da dinamik emtia fonumuzu ihraç ettik. Çıkardığımız üç fonun ulaştığı hacim 80 milyon liraya ulaştı. Amacımız, getiri fırsatı sunan ve yatırımcıların kendi başına erişmesinin güç ve maliyetli olacağı piyasalara TSKB ana para garantisi kapsamında erişilmesini sağlamaktır.
Halil Eroğlu, tamamen sabit getiriye odaklanmış, parasını sabit faize vermeye razı olan yatırımcılara bir alternatif olarak, korumalı ve garantili fonların çıktığını belirterek, bunun A tipi fonlar olduğunda Borsada halka açılmış şirketlere yatırım yapacak ek kaynağa dönüşebileceğini söyledi. Eroğlu, böylelikle korumalı ve garantili fonların ekonomide altyapı yatırım fonları tarzına dönüşerek altyapı yatırımlarında eksik olan sermayeye katkıda bulunabileceğini söyledi.
Daha yüksek getiri için bu fonların geliştirilmesine ihtiyaç olduğuna işaret eden Eroğlu, Bu fonların büyümesi, yatırım bankacılığı ve ülke açısından bir yandan varlıklara talep yaratırken, ülkenin altyapısı için de fon sağlayacak. Gelecek dönemde yatırım bankacılığının Türkiyede ciddi olarak gelişme potansiyeli var. Vatandaşa daha yüksek getiri ile dönülebileceğini göstermeniz halinde bu ürünler ciddi artış gösterir şeklinde konuştu.
Korumalı fonlar nedir?
Riski en aza indirgemek isteyen yatırımcıyı hedefleyen bu fonlar, anapara kaybını engellerken yatırım yapılan varlığın getirisini de garantiliyor. Yatırımcının fonu vade sonuna kadar elinde tutması durumunda, başlangıç yatırımının korunmasının en iyi gayret esası çerçevesinde amaçlandığı fonlara koruma amaçlı, başlangıç yatırımının korunmasının taahhüt edildiği fonlara ise garantili deniyor. Uluslararası ve yerel yatırım araçları ile riskli piyasalara da yatırım yaparak alternatif getiri imkanı sağlayan bu fonlar, içerdikleri türev ürünlerle aynı anda birden fazla yatırım aracının aşağı ve yukarı yönlü hareketlerinden getiri imkanı yaratıyor. Diğer yatırım fonlarında vade bulunmazken, koruma amaçlı fonlarda vade oluyor. Koruma amaçlı fonlarda fiyat ayda iki kez açıklanıyor ve satışlar bu dönemde yapılabiliyor.
Taraf