İMKB'DE AYRIŞMA SENARYOLARI
Son sayısında İMKB ve yurtdışı borsaları tarşılaştıran Ekonomist Dergisi'nin haberinde bundan sonraki olası ayrışma senaryoları inceleniyor.
İMKBde ayrışma senaryoları
Mart ayı ortasından beri yükseliş trendini koruyan İMKB, yurt dışındaki olumlu hava ve iyi bilanço beklentileriyle haftayı 39.395 seviyesinden kapattı. Şimdi ise 43.000 senaryoları konuşuluyor. Bu süreçte yurt dışı piyasalardan IMF beklentileri ve faizlerin düşüş seyri nedeniyle ayrışan IMKBnin, bu trendini daha ılımlı olsa da koruması bekleniyor. Biz de mart ayından itibaren yurt dışı borsalar ile İMKByi karşılaştırdık ve bundan sonraki olası ayrışma senaryolarını inceledik.
Gözde Yeniova/Ekonomist
ABD borsalarında, güçlü şirket karları ve artan ikinci el ev satışlarının ekonomiye ilişkin iyimserliği canlandırmasıyla tüm endeksler sert yükseliş kaydetti. Dow Jones, ocak ayından bu yana ilk kez 9.000 puanın üzerine çıktı. İMKB de yurt dışındaki olumlu havadan etkilenerek 39.000i geçti. Hafta boyunca yükselen endeks haftayı 39.395den kapattı.
Hisse seçimi önemli
Bu yükselişte yurt dışı piyasaların etkisi yanında açıklanmaya başlanacak banka bilançolarının iyi beklentileri de yardımcı oldu. Şimdi analistler yatırımcılar için hala alım potansiyeli olduğunu ve endeksin 43.000li seviyelere ulaşacağını öngörüyor. Ki daha önceki kapak haberimizde endekste 43.000 seviyelerine ulaşılacağı beklentisine yer vermiştik. Aslında mart ayı ortasından itibaren İMKB, yükselişini yurt dışı piyasalardan farklı bir şekilde sürdürüyor. Yani aslında İMKB, yurt dışı piyasalardan ayrışıyor. Analistler bu ayrışmanın daha çok IMF ile ilgili beklentilerden kaynaklandığına dikkat çekiyor. Olası bir IMF anlaşmasının gerçekleşmesi, mart ayından beri neredeyse kesintisiz bir şekilde endeksin yükselişini destekliyor. Bir diğer etkinin ise faizlerin aşağı düşmesi ve döviz girişinin olması olarak gösteriliyor. Bundan sonra da benzer beklentilerle İMKBnin yükselişini sürdürmesi bekleniyor. O nedenle yatırımcılar için özellikle iyi bilanço açıklaması beklenen hisselerden alım yapılabilineceği ifade ediliyor. Yandaki tablomuzda da mart ayından itibaren İMKB ile yurt dışı piyasaların nasıl ayrıştığına ilişkin grafiğe yer verdik. İMKBnin nasıl ayrıştığı burada görülebilir. Buna göre tabloda ABD, Asya-Pasifik, Avrupa-Afrika-Ortadoğu borsalarının mart ayındaki dibinden, geçen hafta perşembe günü kapanışına kadar ki seyri görülüyor.
Yükseliş normal mi?
Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Baki Atılal, yükselişin çok hızlı gerçekleşmesi ve piyasanın olumluluğunu hiç elden bırakmamasının, bu yükselişin normal olduğunu gösterdiğini söylüyor. Atılal, bunun doğal olarak piyasalardaki likidite enflasyonunu beraberinde getireceğini, fakat ekonomik aktivite de artacağı için hisse senetlerinin yeniden en gözde yatırım aracı konumuna da geleceğini ifade ediyor.
Fon girişi etkili
Pozitif Menkul Araştırma Müdürü Murat Tuncer, İMKBde yaşanan yükselişinin dünya piyasalarından daha güçlü olmasının temel nedeni olarak ise Türkiyeye global fon girişinin devam etmesini görüyor. Özellikle Merkez Bankası (MB) bilançosunun net hata-noksan kaleminde ve TL enstrümanlara yönelen para akımlarının dikkati çektiğini söyleyen Tuncer, bu durumu yükselen ülke ekonomilerinin ekonomik krizden daha hızlı çıkma beklentisine ve yüksek faizlere bağlıyor. Anadolu Yatırım Araştırma Yönetmeni Gülizar Özdemir Türk ise düşen bono faizlerinin etkisiyle artan bankacılık karının mart ayında banka hisseleri önderliğinde gelen alımlarla piyasaları sürüklediğini söylüyor.
Ayrışmanın nedenleri
Buna tepki alımları ve 2010 yılı ile ilgili olumlu beklentiler ve devam eden IMF anlaşması beklentisi eklenince, İMKBde yükselişin devam ettiğini ifade eden Türk, şunları belirtiyor:
Yurt dışındaki ayrışmanın nedenleri olarak; Türkiyenin güçlü finans kesimini, IMF beklentilerini ve 2010 yılına dair hızlı büyüme beklentileri ile devam eden yabancı para girişini gösterebiliriz.
İMKBde bankalarda çok yoğun alıcıların olmasıyla alım başladığını, bunda da özelikle faizlerin aşağı düşmesi, döviz girişinin olmasının etkili olduğunu söyleyen Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, endeksin böylece 39.000i geçtiğini belirtiyor. Önümüzdeki haftalarda ise endeksin 40.000e kadar gelebileceğini tahmin eden Turşucu, Genel anlamda piyasalarda beklentiler olumlu. Bilanço beklentileri piyasaları olumlu etkiliyor, özellikle bankalardaki karların devam ettiği yönündeki beklentiyle İMKBnin diğer borsalardan ayrışması devam edecek diyor.
43.000 görülebilir
Mehmet Baki Atılal, endekste ekim ayında İstanbulda gerçekleştirilecek IMF, Dünya Bankası toplantılarına kadar 42.500 seviyelerinin görüleceği yönündeki beklentisini koruyor. Atılal, Ağustos ayı ile birlikte İMKB şirketlerinin bilanço açıklamaya başlayacak olmaları ve bankaların yanında sanayi şirketlerinin yararlandıkları teşviklerin etkilerinin tam olarak yansıtılacağı dönem olması nedeniyle, endekste geri çekilmeler alım yönünde değerlendirilecek diyor.
Olumlu gelişmelerin fiyatlara yansıdığını düşünen ve bundan sonra ayrışmanın daha ılımlı devam edeceğini düşünen Tuncer ise ekonomik aktivitenin seviyesi ve yıl sonu öngörüleri hesaba katıldığında İMKBnin yıl sonu hedefinin 40.000-43.000 aralığında olduğunu tahmin ediyor. Bu nedenle yeni orta vadeli alımlarda temkinli olunmasını öneren Tuncer, Buna karşın gelişmelerin hızla satın alınma ihtimali ile kısa vadede yeni bir hareket başlamış görünüyor ve bunun değerlendirilmesi önerilir diyor.
Türk ise endekste 39.000 puanın aşılması durumunda 40.000li seviyelere doğru yükseliş yaşanabileceğini söylüyor. Türke göre kar realizasyonlarında ise ilk etapta 37.000e doğru geri çekilme yaşanabilir.
Tuncay Turşucu ise faiz indiriminin devam etmesi ve bankaların iyi bilançolarıyla, İMKBnin diğer borsalardan ayrışmasının devam edeceğini düşünüyor. Turşucu, şu anda yatırımcıların pozisyon almaları için havanın olumlu olduğunu söyleyerek, güzel bilanço açıklayacak olanlardan alım yapılabilineceğini belirtiyor.
ANALİZ
Gelişen piyasalar daha çabuk yükseliyor
Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Baki Atılal, İMKBnin diğer piyasalardan ayrışmasını şöyle açıklıyor;
⢠Canlı tutulan IMF anlaşması ümidi,
⢠Gelişmekte olan ülke ekonomilerinin resesyondan çıkış sürecinin diğer ülkelere oranla daha hızlı olması,
⢠Gelişmiş ülke ekonomilerinin aldığı ekonomik tedbirlerin meyvelerinin alınma dönemine girilmiş olması,
⢠MB faiz indirimleri nedeniyle endeks üzerinde ağırlığı fazla olan bankacılık sektörüne ait 2009 ilk çeyrek kar rakamlarından sonra 2009 ve 2010a yönelik kar tahminlerinin yukarı yönlü revize edilmesi,
⢠MBnin faiz indirimine devam etmesi, sektörün menkul kıymet karlılığının devamını sağlaması,
⢠Hükümetin uygulamaya koyduğu KDV, ÖTV indirimleri ile sanayi üretiminin dipten alınması ile sanayi şirketlerine yönelik alımlarda bulunulması,
⢠Euro /Dolar paritesindeki gelişmelerin Dolar/TL paritesine etkileri,
⢠Tahvil, bono fiyatlarındaki gerilemeye, kurlardaki gerilemenin eklenmesiyle neredeyse alternatifsiz kalan borsaya yönelen yeni para,
⢠En büyük ihracat bölgemiz ABnin 2009daki daralmasına karşılık 2010da yüksek hızlı büyüme beklentisinden en büyük faydayı Türkiyenin sağlayacağına; böylece sanayi üretim, KKO ve istihdamda rahatlama sağlanacağına piyasaların inandırılması.