Girişim sermayesine borsa zorunluluğu
SPK yapılan girişim sermayesi yatırım ortaklığı kuruluş başvurularına ilişkin tebliğde değişikliğe gidildi
Girişim sermayesi yatırım ortaklarının girişim sermayesi yatırımları dışında kalan yatırımlarının toplamı portföy değerinin yüzde 50'sini aşamayacak. Yapılan yatırımlar yatırımın yapıldığı dönemdeki portföy değerinin de yüzde 30'unu aşaması gerekecek. Ayrıca ortaklıklar, girişim şirketlerinin seçimine ve yatırımların yönetimine ilişkin olarak uzmanlaşmış kuruluşlardan danışmanlık hizmeti ile girişim sermayesi yatırımlarına yönelik portföy yönetim hizmeti alabilecek. Sermaye Piyasası Kurulu'nun Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, girişim sermayesi yatırım ortaklarının girişim sermayesi yatırımları dışında kalan yatırımlarının toplamı portföy değerinin yüzde 50'sini aşamayacak. Yapılan yatırımlar yatırımın yapıldığı dönemdeki portföy değerinin yüzde 30'unu aşamayacak, yatırım giderleri bu sınırlama kapsamında değerlendirilemeyecek. Ortaklıkların bir hesap dönemi içinde, 100 kişiden az çalışan istihdam eden en az bir yeni girişim şirketine sermaye artırımı yöntemi ile azami 7.5 milyon TL yatırım yaparak, bu girişim şirketinden yüzde 25'den fazla pay alması gerekecek. Yapılacak yatırımlar ile halihazırda ortaklık portföyünde bulunup yatırım tarihi itibariyle şartları sağlayan girişim şirketlerine ilgili hesap dönemi içinde yapılan ek yatırımların toplamının, ilgili yıl sonunda hesaplanan ortaklık portföy değeri yüzde 5'ini geçmeyecek halinde ortaklıkların girişim sermayesi yatırımları dışında kalan yatırımlarının toplamı portföy değerinin yer alan yatırım sınırı yüzde 65 olarak uygulanacak.
-DANIŞMANLIK HİZMETİ ALABİLECEK-
Ortaklıklar, faaliyetleri ile ilgili konularda kullanılmak üzere girişim şirketlerinin seçimine ve yatırımların yönetimine ilişkin olarak uzmanlaşmış kuruluşlardan danışmanlık hizmeti ile girişim sermayesi yatırımlarına yönelik portföy yönetim hizmeti alabilecekler. Danışmanlık hizmeti ve girişim sermayesi portföy yönetim hizmeti alınan kuruluşlarla yapılan sözleşmelerin bir örneği sözleşmelerin imzalanmasını takip eden 6 iş günü içerisinde Kurula gönderilmesi gerekecek. Danışmanlık ile girişim sermayesi portföy yönetim hizmeti kapsamında sağlanacak hizmetlerin yürütülmesi için gerekli birimlere, hizmet alımı süresince atama yapılmayabilecek. Ortaklıklarca, alınan danışmanlık ve portföy yönetim hizmeti kapsamında danışmanlık veya yönetim ücreti ve girişim şirketlerinden çıkış yapılırken elde edilen tutar ile yatırım miktarı arasındaki fark üzerinden hesaplanacak başarı primi ödenebilecek. Girişim şirketlerinden elde edilen kar payları da başarı primine konu edilebilecek. Ortaklıklarca ödenecek danışmanlık veya yönetim ücreti yıllık olarak ortaklığın ortalama net aktif değerinin yüzde 2'sini, başarı primi ise dördüncü fıkrada belirtilen hesaplamada bulunacak tutarın yüzde 20'sini geçmeyecek.
-SÖZLEŞMEDE ALIM OPSİYONLARI GİBİ HUSUSLARA DA YER VERİLECEK-
Ortaklıkların, girişim şirketlerine yapacağı girişim sermayesi yatırımları taraflar arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde yapılacak. Söz konusu sözleşmede girişim şirketinin yönetimi hususu başta olmak üzere ortaklığın ve girişim şirketinin hak ve yükümlülüklerine yer verilmesi zorunlu olacak. Ayrıca söz konusu sözleşmede ortaklığın girişim şirketinden kısmi veya tam çıkış olanakları, ön alım, birlikte satış, satışa katılma, temettü politikası, pay satım veya alım opsiyonları gibi hususlara da yer verilecek.
-VERGİ VE PİRİM BORCU BULUNMAYACAK-
Girişim sermayesi yatırım ortaklığı kuruluş başvurularında gerçek ve tüzel kişi kurucuların muaccel vergi ve prim borcunun bulunmaması gerekecek. Lider sermayedarların veya sermayede doğrudan yüzde 10 ve daha fazla paya sahip olacak gerçek ve tüzel kişi kurucuların, ortaklık kuruluşu için gerekli kaynağı kendi ticari, sınai ve sair yasal faaliyetleri sonucunda her türlü muvazaadan ari olarak sağlamaları ve taahhüt ettikleri sermaye miktarını karşılayabilecek mali güce sahip olmaları ve lider sermayedarların veya sermayede doğrudan yüzde 10 ve daha fazla paya sahip olacak gerçek ve tüzel kişi kurucuların sermaye piyasası kurumu ortağı olmanın gerektirdiği itibara sahip olmaları gerekecek. Ayrıca ortaklıklarda görev alacak yönetim kurulu üyelerinin, denetçilerin ve genel müdürlerinde bu şartlara uyması gerekecek.
-KURUCULARIN HIRSIZLIK, DOLANDIRICILIK SUÇU BULUNMAMALI-
Gerçek kişi kurucuların malvarlığı değerlerini aklama suçundan ve terörün finansmanı suçundan mahkum olmamış olması şartı aranacak. Süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik suçlarından mahkum olmaması şartı aranacak.
-LİDER SERMAYEDARLARIN ASGARİ YÜZDE 25 PAYI OLACAK-
Ortaklıkta lider sermayedar olacak gerçek ve tüzel kişilerin girişim sermayesi yatırım ortaklığı kurucusu ve ortağı olmanın gerektirdiği mali güç ve yeterli tecrübeye sahip olmaları zorunlu olacak ve ortaklıkta lider sermayedarın asgari yüzde 25 sermaye payını temsil eden paylara sahip olması ve bu payların nama yazılı olması zorunluluğu aranacak. Kamu kurum ve tüzel kişileri ile kamu yararına faaliyet gösteren tüzel kişilerde kendi özel mevzuatlarında aranan şartlar dışında lider sermayedara ilişkin mali yeterlilik şartı aranmayabilecek. Yapılacak mali güce ilişkin değerlendirmede, tüzel kişiler için vergi düzenlemelerine uygun olarak hazırlanan finansal tablolar, gerçek kişiler için ise yeminli mali müşavir raporu esas alınacak. Birden fazla kişinin lider sermayedar olarak belirlenmesi halinde belirlenen şartlar her bir kişi için ayrı ayrı aranacak.
-EN GEÇ 1 AY İÇİNDE ESAS SÖZLEŞME TİCARET SİCİLİNE TESCİL EDİLMELİ-
Kuruluş işlemlerinde esas sözleşmenin konuya ilişkin Kurul iznini müteakip en geç 1 ay içinde ticaret siciline tescil ettirilmesi, dönüşüm işlemlerinde ise esas sözleşme değişikliğinin onaylanacağı genel kurulun, konuya ilişkin Kurul iznini müteakip en geç 1 ay içinde gerçekleştirilmesi ve genel kurul kararının genel kurul toplantısını takip eden en geç 15 gün içerisinde ticaret siciline tescil ettirilmesi gerekecek.
-HALKA ARZ EDİLECEK PAYLARIN KAYDA ALINMASI İÇİN KURULA BAŞVURULACAK-
Çıkarılmış sermayeleri 20 milyon TL'den az olan ortaklıkların çıkarılmış sermayelerinin asgari yüzde 20'sini temsil eden paylarının, çıkarılmış sermayeleri 20 milyon TL ve daha fazla olan ortaklıkların ise çıkarılmış sermayelerinin asgari yüzde 10'unu temsil eden paylarının halka arz edilmesi ve tüm payların kayda alınması talebiyle Kurula başvurmaları zorunlu olacak. Portföy işletmeciliği faaliyet yetki belgesinin ticaret siciline tescilini takip eden 3 yıl içinde esasları Kurulca belirlenecek halka arz başvuru formunu ve formda belirtilen belgeleri tamamlayarak paylarının kayda alınması ve halka arz edilmesi başvurusunda bulunmayan veya gerekli şartları sağlamadığı için başvurusu Kurulca uygun görülmeyen ortaklıkların girişim sermayesi yatırım ortaklığı olarak faaliyette bulunma hakları ortadan kalkmış olacak. Ortaklıklar, sürenin bitiminden veya Kurulun olumsuz görüşünün kendilerine bildirildiği tarihten itibaren en geç 3 ay içinde esas sözleşme hükümlerini girişim sermayesi yatırım ortaklığı faaliyetini kapsamayacak şekilde değiştirmek ve kayıtlı sermaye sisteminden çıkmak üzere Kurula başvurmakla yükümlü olacak.
-İMTİYAZLI PAYLARIN DEVRİ KURUL İZNİNE TABİ OLACAK-
Ortaklıkta yönetim hakimiyeti sağlayacak orandaki imtiyazlı payların ve lider sermayedarın sahip olması gereken asgari sermaye tutarını temsil eden payların kuruluş veya dönüşüm aşamasında ve ulaşılması gereken asgari halka açıklık oranını temsil eden payların halka arz suretiyle satış süresinin bitimini takip eden iki yıl boyunca sadece lider sermayedar tarafından iktisap edilmesi gerekecek. Ortaklıkta imtiyazlı payların mevcut olmaması halinde lider sermayedarın ortaklıkta hakim ortak konumunda olması ve bu konumunu ulaşılması gereken asgari halka açıklık oranını temsil eden payların halka arz suretiyle satış süresinin bitimini takip eden iki yıl boyunca koruması gerekecek. Ayrıca imtiyazlı payların devri Kurul iznine tabi olacak.
-ORTAKLAR PARA PİYASASI ARAÇLARINDA YATIRIM YAPABİLECEK-
Ortaklar, portföylerini çeşitlendirmek amacıyla ikinci el piyasalarda işlem gören sermaye piyasası araçlarına ve para piyasası araçlarına yatırım yapabilecek. Yurtiçinde kurulu portföy yönetim şirketleri ile yurtdışında kurulmakla birlikte faaliyet kapsamı sadece yurtiçinde kurulu girişim şirketleri olan portföy yönetim şirketlerine ortak olabilecek. Girişim sermayesi portföy yönetim hizmeti ile sınırlı olmak üzere ilgili Kurul düzenlemeleri çerçevesinde yetki belgesi almak ve esas sözleşmelerinde hüküm bulunmak şartlarıyla portföy yöneticiliği faaliyetinde bulunabilecek. İMKB Gelişen İşletmeler Piyasasında piyasa danışmanlığı hizmeti verebilecek. Ortaklıklar tarafından, faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amacı dahil olmak üzere, hiç bir surette üçüncü kişiler lehine, teminat verilemez, kefil olunamaz ve portföylerindeki varlıklar üzerinde rehin ve ipotek tesis edilemeyecek.(