Fitch konuştu, piyasalar sallandı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitchin açıklamaları dün piyasalara damgasını vurdu.
Fitchin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Ülke Notları Birimi Başkanı Brian Coulton, Euro Bölgesinde bir ülkenin temerrüde düşme (borçlarını ödeyememe) olasılığı olduğunu açıkladı. Bu durumun Euro Bölgesinin dağılacağı anlamına gelmediğini söyleyen Coulton, Temerrüde düşen ülke Euro Bölgesinden çıkmak durumunda kalmaz, bölge güvenli liman sağlayabilir dedi.
Fitch yöneticilerinden Edward Parker ise, Türkiyenin seçimlerden önce yatırım düzeyinde bir nota ulaşmasının mümkün olmadığını söyledi. Parker, Türkiyenin notunun yatırım düzeyine çıkması için kendi mali programını uygulaması ve iç borcunun vadesini uzatması gerekli dedi. Türkiyenin notunun BB+ ve görünümünün durağan olduğunu hatırlatan Parker, Türkiyede son dönemde tekrar ortaya çıkan siyasi riskler de not açısından önemli dedi.
Portekizin durumu endişe veriyor
Fitch, İngilterenin kredi notu profilinde bozulma görüldüğünü, ancak ülkenin AAA düzeyindeki notunu hala koruduğunu açıkladı. Fitch yöneticisi Brian Coulton, İngilterenin daha güçlü mali düzenlemelere ihtiyacı olduğunu belirterek, İngilteredeki yetkililerin mali düzenlemelerinin rotası sıkıntı verici dedi. Coulton, AAA notlu ülkeler arasında düzenleme konusunda en büyük aciliyetin İngiltere, İspanya ve Fransada olduğunu söyledi.
Fitch yöneticilerinden Paul Rawkins ise Portekizin mali yapısını sağlamlaştırmaya ağır yaklaşmasının endişe yarattığını ve bu durumun Portekizin AA olan notunda indirimi tetikleyebileceğini söyledi. Fitch, Portekizin notunu eylülde negatif izlemeye almıştı. Rawkins, İspanyanın kamu finansmanına ilişkin planlarını hızla açıkladığını ancak İspanya için makro risklerin hala çok yüksek olduğunu söyledi. Fitch, ABDnin faiz oranlarıyla ilgili şoklara duyarlı olduğunu da belirtti.
Fitch faizi de hareketlendirdi
Fitchin açıklamaları yurtiçi piyasada da moralleri bozdu. Hazinenin dün gerçekleştirdiği ihaleye gelen düşük talep ve küresel piyasalardaki kayıplarla gösterge faiz yüzde 9.34le yılın zirvesini gördü.
İMKB yüzde 0.64 değer kaybetti, dolar 1.54 lirayı aştı. Uzmanlar, Asıl büyük felaket Yunanistan değil. İspanya, İngiltere gibi ülkelere ilişkin kaygıların gündeme gelmesidir yorumunda bulundu. Hazinenin 6 Ağustos 2014 itfalı sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracında faiz beklentilerin oldukça üzerinde oluşurken, satış beklentilerin altında kaldı. İhalede faiz yüzde 10.82, ROT dahil satış miktarı ise 1.1 milyar lira oldu.
İhaleye ROT dahil 2.1 milyar liralık teklif geldi. Bankacılar, ihalesi yapılan tahvili, vadesi en uzun TL cinsi sabit kuponlu tahvil olması nedeniyle enflasyon riskine en açık kağıt olarak nitelendirirken, son günlerde artan enflasyon endişelerinin tahvillere olan ilgiyi azalttığına dikkat çekti.
AB spekülasyona karşı savaş açıyor
Avrupa Birliği, spekülatörlere karşı savaş başlatıyor. AB Komisyonu, ülkelerin iflas riskine karşı sigorta niteliği taşıyan kredi borcu takas sözleşmelerine (CDS) kısıtlama getirmeye hazırlanıyor. Ülkesinin ekonomik durumundan spekülatörleri sorumlu tutan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, G20 ülkelerine piyasa spekülatörlerini engelleme çağrısında bulunarak, aksi halde başka bir küresel finansal krizin başlayabileceği uyarısında bulundu.
CDSlere kısıtlama geliyor
Papandreu, borç batağındaki Yunanistanın diğer ülkelere uygulanandan daha yüksek faizlerle borçlanmayı sürdüremeyeceğini belirtti. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise bazı durumlarda CDS satışını yasaklamayı düşünebileceklerini söyledi. AB maliye bakanları 16 Martta bir araya gelerek konuyu ele alacak.
İngiliz bankaları ve ticaret açığı şaşırttı
İngilterenin ticaret açığı ocakta beklenmedik bir şekilde artarak Ağustos 2008den bu yana en yüksek seviyesine geldi. Bu durum toparlanmanın ihracatla gerçekleşeceği beklentilerini de suya düşürdü. İngiliz Ulusal İstatistik Bürosunun verilerine göre, İngilterenin ihracatı ocakta yüzde 4.5 artarak 60.3 milyar pounda ulaşırken, ithalatı da yüzde 5.1 artarak 82.1 milyar dolara çıktı. Böylece aralıkta 7 milyar pound gelen ticaret açığı, ocak ayında 8 milyar pound oldu.
Öte yandan, bir diğer derecelendirme kuruluşu Moodys ise İngiliz hükümetinin sağladığı desteklerin geri çekilmesinin ardından mali durumlarını iyileştirmeyen İngiliz bankalarının notlarını düşürebileceğini açıkladı. Credit Suisse de İngiliz bankalarının durumuna dikkat çeken bir not yayınladı. Gelişmelerin ardından İngiliz FTSE 100 endeksi yüzde 0.08 düşüşle kapandı.
Merkel Avrupa IMFsine sıcak bakıyor
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistanın borç sorunu nedeniyle IMFnin Euro Bölgesine müdahil olmasını istemeyen ABnin, Avrupa Para Fonu (EMF) oluşturması fikrine sıcak baktığını söyledi. Mali zorluklar yaşayan ülkeler için bir kurtarma fonunun AB bütçe disiplin kurallarını zayıflatmayacağını söyleyen Merkel, Bu tür sorunlarla baş etmede elimizdeki olanaklar yeterli değil. Gelecekte IMF olmaksızın sorunlarımızı çözebilmeyi istiyoruz dedi.
Merkel, Böyle bir fon için ABnin temel anlaşmalarında değişiklik gerektiğini söyledi.
Merkezden itiraz
Alman Merkez Bankası Başkanı Axel Weber ise EMF tartışmasının Yunanistan benzeri ülkelere odaklanılması gerektiği bir dönemde dikkat dağıttığını belirterek bu fikre karşı çıktı.
Milliyet