FAVÖK beklentisi güçlü hisseler
Borsada beklenti alınıp gerçekleşme satılır. Nitekim daha 2009 bilançoları tamamlanmadan 2010 tahminleri yapılmaya başladı bile. Borsa uzmanları, esas faaliyet kazançlarının öneminin artacağından hareketle, FAVÖK beklentisi yüksek şirketleri belirledi.
İDİL TARAKLI / PARA DERGİSİ
Borsada bilanço dönemi yaşanıyor. Hisseleri işlem gören şirketlerin yarıya yakını bilançosunu İMKBye bildirdi. Borsacılar, şu ana kadar açıklanan bilançolarda tahminlerin çok altında ya da üstünde rakamlarla karşılaşmadıklarını söylüyor.
Yatırımcılar bugünlerde bilanço sonuçlarını realize ediyor. Borsacılarsa 2009 yılı verileri ışığında şimdiden 2010 beklentilerine, tahminlere odaklanmış durumda. Mevcut veriler ışığında, bu yıl özellikle esas faaliyet karını artırması beklenen şirketleri belirlemeye çalışıyorlar.
Esas faaliyetler önemli. Çünkü piyasa dışı yurtiçi ve yurtdışı gelişmeler dışarıda tutulduğunda, şirketleri sağlıklı bir şekilde karşılaştırmak amacıyla kullanılan başlıca göstergelerden biri. Esas faaliyetler için en önemli gösterge ise genelde FAVÖK koduyla bilinen finansman (faiz) giderleri, amortisman giderleri ve vergi öncesi kar kalemi. FAVÖK, son dönemlerde borsa uzmanlarının yaptığı şirket ve hisse değerlendirmelerinde en çok kullandıkları göstergeler arasında yer alıyor.
FAVÖKü kısaca detaylandırmak gerekirse; bir işletmenin faiz ödemeleri, olası yıpranmalara (amortisman) karşı ayırdığı karşılıklar ve vergilendirilmemiş net esas faaliyet karının toplamı olarak tanımlayabiliriz. Şirketin gerçek faaliyetinden elde ettiği nakit akımını göstermesi bakımından, karşılaştırmalarda net kara göre daha anlamlı sonuçlar verebiliyor. Vergi ve yatırım maliyetlerini devre dışı bırakarak daha objektif değerlendirme yapmaya yarıyor. Dolayısıyla borsacılar, dönemsel kıyaslamalarda FAVÖKteki gelişmeleri izleyip ona göre şirketin performansıyla ilgili yorum yapmanın daha sağlıklı olacağını düşünüyor...
Gülizar ÖZDEMİR TÜRK / Anadolu Yatırım Araştırma Yönetmeni
EREĞLİDE YÜZDE 30 PRİM POTANSİYELİ VAR
* Ereğli Demir Çelik: Erdemir, düşen fiyatlar ve talebin etkisiyle kötü bir yılı geride bıraktı. Geçen yılın son çeyreğinde başlayan fiyat artışlarının olumlu etkisini dördüncü çeyrek bilançolarında gördük. Ereğli Demir Çelik, dördüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre satışlarını ton bazında yüzde 13, TL bazında ise (yükselen fiyatların etkisiyle) yüzde 25 artırdı. Böylece 2009u 119 milyon TL karla tamamladı. 2009un ilk dokuz ayında 288 milyon TL seviyesinde oluşan zararın etkisiyle yıl 168.7 milyon TL zararla kapandı. Ekonomide toparlanma beklentileriyle artışa geçen fiyatların önümüzdeki dönemlerde de devam etmesi durumunda Ereğlinin bu yılı karla kapatacağını tahmin ediyoruz. 2010 yılı için Ereğli hisselerinde 5.65 TL hedef fiyat doğrultusunda yüzde 30 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.
* Bagfaş: Bu yıl üretim kapasitesinin tamamını kullanmayı planlıyor. Bagfaş, geçen yıl 174 bin 818 ton gübre ihraç ederek 51 milyon 684 bin dolar gelir elde etti. Şirketin başta İran ve Avrupa olmak üzere, Hindistan ve Latin Amerika da dahil birçok bölgeye ihracatı var. Şu ana kadar 78 bin 150 ton gübre siparişi aldı. Bu da 31 milyon 993 bin dolara denk geliyor. Daha önce dört kıtaya ihracat yapan Bagfaş, Avustralyadan aldığı 25 bin tonluk DAP gübresi siparişiyle beşinci kıtaya da satış yapma imkanı buldu. 2010da da ihracatın artan bir trendle devam etmesini bekliyoruz. Öte yandan Bagfaş, artık kendi elektrik enerjisini kendisi karşılıyor. Bu kapsamda geçen yıl 5 milyon 462 bin euroluk yatırımla bir turbo jeneratör yatırımı yaptı. Bu yıl amonyum sülfat, sülfürik asit ve fosforik asit tesislerine 5-10 milyon euro arasında yenileme yatırımı planlıyor. Şirket ayrıca, yabancı şirketlerle günde 400 ton kapasiteli yeni bir granül as gübresi projesi için çalışıyor. Bu tesis de ağırlıklı olarak ihracata çalışacak. Yaklaşık 5 milyon euro tutarındaki bu yatırımın da ciroya çok önemli katkısı olacağını düşünüyoruz. Geçen yıl düşen fiyatlar nedeniyle gübre şirketleri zarar etmişti. Bu yıl ise kimyasal emtia fiyatları artıyor. Geçen yılın sonlarında başlayan fiyatların normal seviyelere gelmesi ve talebin artmasına paralel bu yıl gübre şirketlerinin kara geçmesini tahmin ediyoruz. Global piyasalarda ve yurtiçinde olumsuz yeni bir gelişme olmadığı takdirde bu beklentimizi koruyor olacağız. Bagfaş hisseleri için 160 TL hedef fiyat doğrultusunda yüzde 26 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.
* Ege Gübre: Genelde iç piyasaya çalışıyor. Ama bu yıl 7-8 milyon dolar civarında da olsa ihracat yapmayı planlıyor. Ege Gübre, geçen yıl kapasitesinin yüzde 50sini kullandı. Bu yıl yüzde 70ini kullanmayı planlıyor. Şirket, mevcut dökme terminaline konteynır terminali de ekledi. Bu çerçevede geçen yıl yaklaşık 68-70 milyon TL civarında yatırım harcaması yaptı. Limanlarını ise aralık ayından itibaren devreye aldı. Şirketin yeni limanının da karlılığa olumlu yansımasını bekliyoruz. 2009da iç piyasaya 350 bin ton civarında mal satan Ege Gübre, bu yıl da bu seviyeleri korumayı planlıyor. Yatırımlarını bitiren şirketin piyasa koşullarının düzelmesine paralel toparlanma sürecine girmesini öngörüyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 29 yükselme potansiyeliyle 110 TL hedef belirledik.
Adem ÖZEN/ Eti Yatırım Araştırma ve Kurumsal Finansman Yönetmeni
FORD OTOMOTİVİN FAVÖKÜ YÜZDE 20 ARTACAK
* Ford Otomotiv: Geçen yıl global ekonomik krize karşı hükümetin pek çok sektörü korumak için uyguladığı KDV indirimi avantajından yararlandı. Ford Otomotiv, buna rağmen zorlu bir yıl geçirdi. 2009 yılında cirosu yüzde 20.4, faaliyet karı yüzde 36.4, FAVÖKü yüzde 27.6, net karı ise yüzde 23.6 oranında geriledi. Yurtdışındaki zorlu koşullar ve yurtiçinde uygulanan KDV avantajı, şirketin 2008 yılında yüzde 68.8 olan ihracatını 2009da yüzde 56.8e geriletti. Buna karşılık yurtiçi satışların payı yüzde 31.2den 43.2ye yükseldi. Ford Otomotiv, bu yıl ABDye ihracata başlayacak. Öte yandan global konjonktürde de iyileşme bekliyoruz. Bu kapsamda 2010 yılında FAVÖK marjının 0.28 puan artışla yüzde 10a, FAVÖKün de yüzde 20 artışla 650.4 milyon TLye ulaşacağını tahmin ediyoruz. 2009 yılında Ford Otomotivin FAVÖKü 542 milyon TL idi. Şirket hisseleri için 2.35 milyar dolar hedef piyasa değeri hedefiyle hisse başına 10.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Bu da yüzde 11 yükseliş potansiyeline işaret ediyor. Hissede tavsiyemiz tut yönünde.
* Tat Konserve: Salça, konserve, süt, et ve makarna üreten Tat Konserve, 2009 yılında özellikle süt ve et fiyatlarındaki artışa bağlı olarak cirosunu yüzde 10.3 artışla 693.7 milyon TLye yükseltti. Global krize karşılık şirketin gıda sektöründe faaliyet göstermesi önemli bir avantaj. Bu da pek çok sektörün girdiği sıkıntılardan nispeten uzak kalmasını sağlıyor. Öte yandan, satış gelirlerinin yüzde 69unu oluşturan et ve süt fiyatlarındaki artış da 2009da iyi bir performans göstermesini sağladı. Bu sayede 2009 yılını yüzde 20.2 brüt kar marjı, yüzde 9.1 faaliyet kar marjı, yüzde 11.2 FAVÖK marjı ve yüzde 4.9 net kar marjıyla tamamladı. Sonuçta da 2004 yılından bu yana ikinci kez kara geçerek, söz konusu dönemdeki en yüksek kar marjlarına ulaştı. Tat Konservenin 2009da gösterdiği performansı bu yıl da sürdürmesini bekliyoruz. Geçen yıl 63.3 milyon TL olan FAVÖKün yüzde 14.8 artışla 72.7 milyon TLye ulaşacağını tahmin ediyoruz. Şirket hisseleri için hedef piyasa değerimiz 360.9 milyon dolar. 4.06 TL hisse başına hedef fiyat doğrultusunda yüzde 26 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz. Hisse için tavsiyemiz al yönünde.
Onur MUTLU / Gedik Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü
BOLU ÇİMENTO İÇİN TOPARLANMA YILI
* Bolu Çimento: Oyak Grubu çimento şirketlerinde 2010 yılı esas faaliyet karı beklentimiz olumlu. Gerçi Bolu Çimento da geçen yıl, hitap ettiği Marmara Bölgesindeki olumsuzluklardan önemli ölçüde etkilendi. Bu yıl ise bölgedeki toparlanmanın şirketin FAVÖK rakamlarına önemli katkı yapmasını, 2009da 18 milyon TL olan faiz, amortisman ve vergi öncesi karının (FAVÖK) yüzde 28 artışla 23 milyon TLye ulaşmasını bekliyoruz. Bolu Çimento hisseleri için hedef fiyatımız ise 1.95 TL.
* Akenerji: Şirketin önümüzdeki 5 yıllık süreçte özellikle kapasite artımına yönelik planları bulunuyor. 2009 yılı kapasitesi 372 MW (megavat) olan Akenerji, yapacağı yatırımlarla 2012de 3 bin MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor. Yeni yatırımlarını hariç tutarak, Akenerjinin elektrik dağıtımında yüzde 45 oranında en yoğun olduğu bölge Sakarya. Bu bölgedeki sanayi yoğunluğunu göz önünde bulundurursak, Akenerji için görüşümüz olumlu. Faiz, amortisman ve vergi öncesi karında yüzde 100ün üzerinde artış beklediğimiz Akenerjinin hisseleri için hedef fiyatımız 21 TL.
* Akçansa: Şirketin en önemli avantajları arasında, tüketimin yüksek olduğu Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde bulunan tesisleri sayesinde sektördeki büyümeden en fazla olumlu etkilenecek olması başı çekiyor. 2010da FAVÖK büyümesini yüzde 19 olarak beklediğimiz Akçansa, Cezayirde büyük ortaklarından Heidelbergin kazandığı 600 bin tonluk çimento ihalesinin de en güçlü adayı durumunda. Akçansa hisseleri için hedef fiyatımız 8.50 TL.